Ροζ πριγκίπισσες για τα κορίτσια, μπλε τουβλάκια για τα αγόρια;

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άντρας δημοσίευσε μια επιστολή που τους έστειλε η Lego τη δεκαετία του ’70! Ένα μήνυμα μέσα στο κουτί με τα τουβλάκια που είχαν αγοράσει τότε, απευθυνόταν στους γονείς του εξηγώντας πως «η επιθυμία για δημιουργία είναι εξίσου ισχυρή σε όλα τα παιδιά… αγόρια και κορίτσια».

Το γράμμα αυτό είναι ίσως κάτι περισσότερο από κειμήλιο. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα για πολλές γενιές.

Το γράμμα που έστειλε η Lego σε γονείς τη δεκαετία του ’70 με ένα ισχυρό μήνυμα μέχρι και σήμερα.

Το γράμμα που έστειλε η Lego σε γονείς τη δεκαετία του ’70 με ένα ισχυρό μήνυμα μέχρι και σήμερα.

Τι έλεγε το γράμμα:

«Αγαπητοί γονείς.

«Η επιθυμία για δημιουργία είναι εξίσου ισχυρή σε όλα τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια.

Είναι η φαντασία που μετράει. Όχι η δεξιότητα. Μπορείτε να κατασκευάσετε ότι σας έρχεται στο μυαλό, όπως το θέλετε. Ένα κρεβάτι ή ένα φορτηγό. Μια κούκλα ή ένα διαστημόπλοιο.

Σε πολλά αγόρια αρέσουν τα κουκλόσπιτα. Γιατί είναι πιο ανθρώπινα από τα διαστημόπλοια. Και πολλά κορίτσια προτιμούν τα διαστημόπλοια. Γιατί είναι πιο συναρπαστικά από τα κουκλόσπιτα.

Το πιο σημαντικό είναι να βάλουμε το σωστό υλικό στα χέρια τους και να τους αφήσουμε να δημιουργήσουν ό, τι τους αρέσει!»

Αν και η εταιρεία Lego δεν πήρε ποτέ θέση για την αυθεντικότητα της επιστολής, το Copyright 1974 και ο τύπος του εκτυπωτή που αναγράφονται στο κάτω μέρος δείχνουν ότι πρόκειται για μια αληθινή επιστολή.

Ξέρω τι σκέφτεσαι. Από τότε που γράφτηκε αυτό το γράμμα μέχρι σήμερα έχουμε κάνει ένα βήμα προς τα πίσω σε αυτό το θέμα. Πως γίνεται 43 χρόνια πριν να δινόταν ένα τόσο ισχυρό μήνυμα για τα στερεότυπα που επικρατούν για τα παιχνίδια των δυο φύλων κι σήμερα να έχουν ξεχαστεί τα πάντα;

Αρκεί να συγκρίνουμε διαφημίσεις της Lego του 1981:

Το γράμμα που έστειλε η Lego σε γονείς τη δεκαετία του ’70 με ένα ισχυρό μήνυμα μέχρι και σήμερα.

Το γράμμα που έστειλε η Lego σε γονείς τη δεκαετία του ’70 με ένα ισχυρό μήνυμα μέχρι και σήμερα.

Kαι πρόσφατες:

original

Διάβασε οπωσδήποτε το εκπληκτικό άρθρο «Κοριτσίστικα παιχνίδια τότε και τώρα»

Ο δημιουργός των τότε διαφημίσεων είπε κάτι πολύ σωστό.

«Τα αγόρια και τα κορίτσια είναι διαφορετικά, αλλά δε διαφέρει καθόλου η θέληση τους να δημιουργήσουν και να χτίσουν. Αυτό δεν είναι θέμα φύλου.»

Σίγουρα η επιστολή αυτή 40 χρόνια μετά είναι ένα καλό μάθημα για όλους εμάς τους γονείς. Δεν πρέπει να «κλειδώσουμε» τα παιδιά μας σε ένα είδος παιχνιδιού. Οφείλουμε να τα αφήσουμε να παίζουν όπως θέλουν, να καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ατομικότητα.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! (όπως πχ η σπανακόπιτα). Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες, τον 6 ετών Mini Me (Θάνο) και τον 2 ετών Mini Me Junior (Φοίβο). Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει! Θα με βρεις στα άρθρα και τις φωτογραφίες του e-mama.gr, στα social media, στην επικοινωνία! :)

1 Comment

  1. Το πρόβλημα που έχω είναι ότι ακολουθώ πίστα της οδηγίες σου για το πλέξιμο. Κάνω με επιτυχία το εξακλώνο τσουρεκι και το βλέπω και το χαίρομαι. Αλλά όταν φουσκώνει τα κορδόνια μου χαλάνε. Στεναχωριέ με άλλα δεν το βάζω κάτω. Το ξανά ζυμώνω το πλέκω και μόλις φουσκώνει μου χαλάει ξανά αλλα πιο λίγο. Τι δεν κάνω σωστά για να μην χαλάει και χάνω χρόνο.

Write A Comment