Η διατροφή της μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταβάλει το DNA του μωρού

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει το DNA του παιδιού της και να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο περιοδικό Diabetes, έδειξε ότι διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες αλλάζει κομμάτια του DNA. Ακολούθως έδειξε ότι παιδιά με τέτοιες αλλαγές ήταν πιο παχιά.

Θεωρείται ότι ένα έμβρυο κατά την ανάπτυξή του προσπαθεί να προβλέψει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσει, παίρνοντας πληροφορίες από τη μητέρα του και έτσι προσαρμόζει το DNA του.

Επιγενετική

Η επιστήμη της γενετικής έχει εξελιχθεί στην επιγενετική, η οποία μελετάει τους μηχανισμούς με τους οποίους ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που αναπτύσσεται ένα κύτταρο. Η επιγενετική δηλαδή προσπαθεί να καταλάβει πώς το περιβάλλον επιδρά στα γονίδια.

Στα πλαίσια αυτής της αναπτυσσόμενης επιστήμης έγινε και η παρακάτω μελέτη, η οποία έδειξε ότι έγκυες μητέρες που είχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες, όπως σάκχαρα και άμυλο, γέννησαν παιδιά τα οποία έφεραν μια αλλαγή στα γονίδια τους. Αυτή η αλλαγή προκάλεσε την εμφάνιση παχυσαρκίας στην ηλικία των έξι και εννέα χρόνων.

Μπορεί ένα μωρό να προβλέψει το περιβάλλον στο οποίο θα γεννηθεί; Απ ότι φαίνεται μπορεί...
Μπορεί ένα μωρό να προβλέψει το περιβάλλον στο οποίο θα γεννηθεί; Απ ότι φαίνεται μπορεί…

Ο καθηγητής Keith Godfrey από το Πανεπιστήμιο του Southampton, που ηγήθηκε της διεθνούς αυτής μελέτης, γράφει στην αναφορά του ότι, η επίδραση της δίαιτας της μαμάς ήταν «πολύ μεγαλύτερη» από την επίδραση που είχε το βάρος γέννησης και το πόσο παχουλή ή αδύνατη ήταν η μαμά. Και συνεχίζει λέγοντας: «Πρόκειται για μια συναρπαστική και σημαντική έρευνα. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες ακούν κάποιες συμβουλές διατροφής, αλλά οι επαγγελματίες υγείας δεν επιμένουν ιδιαίτερα. Η έρευνα όμως υποδεικνύει ότι οι έγκυες οφείλουν να ακολουθούν τις συμβουλές, καθώς η διατροφή τους θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία του παιδιού τους, αφού αυτό γεννηθεί.»

Όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε γνώσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την υγεία των επόμενων γενεών και θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και άλλων καρδιακών παθήσεων που συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.