Νέα έρευνα: Η μαύρη σοκολάτα ωφέλιμη για την υγεία 

μαύρη σοκολάτα ωφέλιμη για την υγεία

Η μαύρη σοκολάτα τελικά δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τον ουρανίσκο μας. Είναι και για την υγεία μας! Οπότε είμαστε διπλά χαρούμενες με αυτή την ανακάλυψη και σας την παρουσιάζουμε!

Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων, ενώ φαίνεται ότι η ήπια και με μέτρο κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association αναφέρεται στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η μαύρη σοκολάτα στη περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD). Η PAD επηρεάζει περισσότερο από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζεται από στένωση των περιφερικών αρτηριών και μειωμένη ροή αίματος προς το στομάχι, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια.

Μερικά από τα συμπτώματά της είναι οι κράμπες και ο πόνος, η κόπωση στους μύες των ποδιών, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το περπάτημα. Η μελέτη λοιπόν αυτή θέλησε να διερευνήσει εάν η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα σε άτομα με PAD. Στην έρευνα συμμετείχαν 20 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε δοκιμασία με περπάτημα πάνω στο διάδρομο και στην συνέχεια τους δόθηκαν 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας.
μαύρη σοκολάταΤα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση κουβερτούρας ήταν σε θέση να περπατήσουν περίπου 17 δευτερόλεπτα παραπάνω. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αυξημένος χρόνος βαδίσματος μετά την κατανάλωση της κουβερτούρας οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών που διαθέτει το συγκεκριμένο είδος σοκολάτας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Λοφρέντο σημειώνει ότι, «η μελέτη θα πρέπει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και με μεγαλύτερη ποσότητα μαύρης σοκολάτας (προσφέρομαι αν θέλουν ( ). Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν και άλλα συστατικά εκτός από τις πολυφαινόλες, συντελούν στην βελτίωση της κινητικότητας των πασχόντων από περιφερική αρτηριακή νόσο».

Γενικά πάντως, οι πάσχοντες από τη νόσο συμβουλεύονται να αλλάξουν τρόπο ζωής, σταματώντας το κάπνισμα και τρώγοντας πιο υγιεινά. Επίσης είναι καλό να γυμνάζονται και να τηρούν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της περιφερική αρτηριακής νόσου με bypass είναι συνήθως η τελευταία λύση που επιλέγεται.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.