Είναι φυσιολογικό που δεν αδιαθέτησα μετά τη γέννα;

Είναι φυσιολογικό που δεν αδιαθέτησα μετά τη γέννα;

Ο Dr. Jack Newman παραθέτει μια πληθώρα τρόπων με τους οποίους τα πλεονεκτήματα του θηλασμού μετατρέπονται σε μειονεκτήματα. Μεταξύ άλλων δίνει και το εξής παράδειγμα.

Οι γυναίκες που θηλάζουν, ιδίως αυτές που ακολουθούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF (αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες και συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον για δύο χρόνια ή παραπάνω) δεν έχουν περίοδο αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Η καθυστέρηση έλευσης της περιόδου είναι 14 μήνες κατά μέσο όρο, αν και αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, από λίγους μόνο μήνες έως και 3 ή παραπάνω χρόνια.

Αυτό το χρονικό διάστημα αμηνόρροιας (απουσίας περιόδου) αποτελεί συχνά την αιτία ανησυχίας στις μητέρες και τις οικογένειες τους. Και αντί οι γιατροί να τις καθησυχάζουν, πολύ συχνά τις λένε πως κάτι δεν πάει καλά. Και φυσικά τις στέλνουν για εξετάσεις, όπως για έλεγχο των επιπέδων προλακτίνης για παράδειγμα, χωρίς να υφίσταται κανένας απολύτως λόγος, αφού μια τέτοια τυχαία εξέταση των επιπέδων προλακτίνης δεν είναι χρήσιμη. Επίσης συχνή είναι μια μαγνητικά τομογραφία. Αλλά σε πολλά κέντρα μαγνητικής τομογραφίας δίνεται ως σύσταση στις μαμάδες να διακόψουν το θηλασμό για 48 ώρες, παρά το γεγονός ότι το Αμερικάνικο Κολέγιο Ακτινολόγων, το 2001 («μόνο» 13 χρόνια πριν, κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ πίσω στη μελέτη) εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία δε χρειάζεται η διακοπή του θηλασμού μετά από τη μαγνητική τομογραφία και την αξονική τομογραφία. Εγώ θα το έθετα πιο αυστηρά «Οι μητέρες θα έπρεπε να συμβουλεύονται να μη διακόψουν το θηλασμό, για το καλό τους και για το καλό των παιδιών.»

Και όλα αυτά επειδή ζούμε σε μια κοινωνία όπου το μπιμπερό είναι ακόμη το «μοντέλο της φυσιολογικής τροφής για τα παιδιά» και οι γυναίκες που δίνουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος συχνά ανακτούν την περίοδο τους μέσα σε 3 μήνες από τη γέννα. Φυσικά το «μοντέλο της φυσιολογικής τροφής για τα παιδιά» θα έπρεπε να είναι ο θηλασμός και αντί οι μητέρες να ανησυχούν αν δεν τους έρχεται η περίοδος, θα έπρεπε να χαίρονται, σωστά;

 

Εσένα σε πόσους μήνες σου ξαναήρθε περίοδος μετά τη γέννα;

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

4 Comments

  1. Εγώ θηλάζω τον γιό μου 17 μήνες χωρίς περιορισμό!(πρωί,μέσα στην ημέρα όταν το ζητάει και βράδυ όσες φορές ξυπνήσει).Αδιαθέτησα χτες πρώτη φορά!
    Στον μεγάλο μου γιό που τον θήλασα 9 μήνες αδιαθέτησα στους 7 μήνες!

  2. Θηλάζω τν γιο μου αποκλειστικά!(πρωί,κατά τν διάρκεια τς μερας και το βραδυ)κ δν μ ήρθε ακόμη η περίοδος. Ο μικρός είναι 7 μηνών!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like