Ισότητα πάνω σε δωδεκάποντα

Σήμερα θα σας μιλήσω για τη Σούλα.

Η Σούλα είναι μια γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων. Θέλω να πω, δε γνωρίζω πού γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε, αν έχει σπουδάσει, αν την έχουν αγαπήσει ή την έχουν μισήσει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι τη συνάντησα πριν από τέσσερα χρόνια μια νύχτα καλοκαιριού στο νησί των ανέμων.

Γυναίκα σε δωδεκάποντα

Εκεί λοιπόν στη Μύκονο της ελευθερίας έκφρασης, της διασκέδασης και της καλοπέρασης, συνάντησα ένα βράδυ τη Σούλα, η οποία δούλευε μπαργούμαν σε γνωστό μαγαζί του νησιού. Μην φανταστείς ότι γίναμε φίλες ούτε ότι γνωριστήκαμε. Για την ακρίβεια δε μιλήσαμε καν. Η μόνη μας επαφή ήταν ένα βλέμμα, από εκείνα τα βλέμματα όμως που σου μένουν και χαράσσονται στο μυαλό σου τόσο έντονα που τέσσερα χρόνια μετά τα θυμάσαι ακόμα και φτάνεις στο σημείο να γράφεις γι’ αυτά.

Σήμερα όλως παραδόξως το μυαλό μου έχει ρίξει άγκυρα σε εκείνο το βλέμμα.

Η Σούλα λοιπόν ήταν ένα νέο κορίτσι. Επιτηδευμένα όμορφη με μακριά ξανθά μαλλιά που έπεφταν με χάρη στους γυμνούς της ώμους. Τα μάτια της κρύβονταν πίσω από τις μακριές ψεύτικες βλεφαρίδες της και ξεχώριζαν στο νεανικό της πρόσωπο που όμως μαρτυρούσε μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, έτσι καθώς ήταν μπογιατισμένο με έντονα χρώματα. Το στήθος της (μάλλον) πλούσιο ασφυκτιούσε μέσα σε έναν απελπιστικά στενό στηθόδεσμο τον οποίο κάλυπτε ένα μικροσκοπικό μπλουζάκι που σταματούσε λίγο πάνω από τον αφαλό και άφηνε ακάλυπτη την όμορφη κοιλίτσα της. Ένα στενό τζην και τα απαραίτητα δωδεκάποντα πέδιλα της αναδείκνυαν μια λυγερή κορμοστασιά που όμως είχε πάρει ένα περίεργο σχήμα σαν λάμδα.

Η Σούλα ως ήταν φυσικό περνούσε καλά. Άλλωστε δούλευε μπαργούμαν στη Μύκονο – εκεί που όλοι πρέπει να περνάνε καλά. Γελούσε, μιλούσε με μια παρέα με όλους και λικνιζόταν στο επαναλαμβανόμενο τέμπο της δυνατής μουσικής. Πάντα γελώντας με έναν τρόπο που εμένα που είμαι γυναίκα με έκανε να νιώθω ένα ανακάτεμα.

Κι εκεί που ήμουν έτοιμη να τη ζηλέψω τη Σούλα που κατάφερνε πάνω στα δωδεκάποντα να περνάει τόσο καλά, ο χώρος γύρω της άδειασε και η Σούλα έμεινε μόνη της. Και τότε σε μια στιγμή που προφανώς η Σούλα νόμιζε πως δεν την έβλεπε κανείς, το κοριτσάκι που έκρυβε με επιτυχία πίσω από το προσωπείο της γκόμενας ξεπήδησε με περισσό απαυδημό. Το μόνιμο χαμόγελο έδωσε τη θέση του σε μια έκφραση αηδίας, το κορμί της έπαψε να σχηματίζει λάμδα παίρνοντας τη φυσιολογική του ανθρώπινη στάση και η κοιλίτσα της πετάχτηκε ανάμεσα από το κοντό μπλουζάκι και το στενό τζην.

Εκείνη την ώρα της αλήθειας της η Σούλα σήκωσε το βλέμμα της και το ένωσε με το δικό μου για περισσότερη ώρα από την κοινωνικά συνηθισμένη μιλώντας μου για την καταπίεση, για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ελευθερία, για την ισότητα. Μου μαρτύρησε σιωπηλά κάτι που ήδη γνώριζα. Οι γυναίκες ακόμη και σήμερα, ακόμη και μέσα στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο βιώνουν τον σεξισμό, την ανισότητα και την προσβολή της αξιοπρέπειας τους. Ακόμη και σήμερα νιώθουν αντικείμενα που εξυπηρετούν καθημερινά κάποιον πρακτικό ή σεξουαλικό ρόλο.

Είναι περισσότερο από πιθανό τίποτα από όλα αυτά να μην πέρασε από το μυαλό της Σούλας. Ή ίσως να πέρασαν και όλα…από το μυαλό της, από την ψυχή της, δεν έχει σημασία γιατί Σούλες υπάρχουν πολλές εκεί έξω. Σούλες σκαρφαλωμένες σε δωδεκάποντα παπούτσια να ακροβατούν στο σκοινί που ενώνει που χωρίζει το θηλυκό από τον άνθρωπο.

Και πριν βιαστείς να διακρίνεις στις σκέψεις μου ψήγματα φεμινισμού θα σου πω πως φοράω κι εγώ δωδεκάποντα παπούτσια. Απλά μετά από κάποια ώρα εκεί πάνω σκέφτομαι πως αυτός που τα εφηύρε δεν μπορεί παρά να ήταν μισογύνης.

Christina

Θα χαρώ πολύ να μου αφήσεις το σχόλιο σου. Είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε! 

1 Comment

  1. Τι όμορφο άρθρο! Πόσο χαίρομαι που βλέπω να υπάρχουν γυναίκες που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο… Δεν φορώ δωδεκάποντα, διότι κάνουν τα πόδια μου να πονάνε. Γιατί να φορέσω κάτι που με πονά; Για να δείχνω όμορφη; Είμαι και έτσι όμορφη ακόμα και 12 πόντου πιο κοντή! Σε φιλώ! Εξαιρετικό το άρθρο σου… Εύχομαι η Σούλα να είναι ευτυχισμένη!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.