Η ιστορία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου στην εποχή που ζούμε, έχουν γίνει απαραίτητα για όλους τους γονείς. Μπορούμε να κάνουμε τις βόλτες, τα ταξίδια μας, τις δουλειές μας με το αυτοκίνητο, έχοντας τα μικρά μας ανθρωπάκια μέσα σε αυτό και να είναι ασφαλή. Οι περισσότεροι γονείς σήμερα ενημερώνονται επαρκώς, κάνουν εκτενή έρευνα πριν αγοράσουν κάθισμα αυτοκινήτου και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο να είναι απόλυτα ασφαλές το παιδί τους. Όμως πριν 30 χρόνια, τα παιδικά καθίσματα δεν ήταν απαραίτητα για τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Εκτιμάται ότι μέχρι το 1984, μόνο τα μισά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών χρησιμοποιούσαν καθισματάκι αυτοκινήτου.

Τα πρώτα καθισματάκια αυτοκινήτου δημιουργήθηκαν απλά για να τοποθετούνται τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο και δεν παρείχαν καμία προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης. Πριν τη δεκαετία του ’60 τα καθίσματα αυτοκινήτου, σχεδιάστηκαν κυρίως έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να δουν έξω από το παράθυρο και να είναι απλά κάπου δεμένα έτσι ώστε να μην τριγυρνούν μέσα στο αμάξι. Τη δεκαετία του ’60 σχεδιάστηκε επιτέλους ένα κάθισμα αυτοκινήτου για παιδιά που προσέφερε ασφάλεια. Αλλά λόγω της ελλιπής πληροφόρησης για το θέμα εκείνη την εποχή, το ευρύ κοινό δεν αγκάλιασε την έννοια «παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για ασφάλεια».

Δεν ήταν καλά καλά μέσα του 1970, όταν η προώθηση της ασφάλειας του παιδιού στο αυτοκίνητο άρχισε να έχει αντίκτυπο. Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά να χρησιμοποιήσουν παιδικά καθίσματα ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

Είμαι παιδί γεννημένο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έχω ξεκάθαρες αναμνήσεις από τις βόλτες μας με το βανάκι. Με εμάς στα πίσω καθίσματα, χωρίς να είμαστε δεμένοι σε κάποιο καθισματάκι. Υπάρχουν home videos που δείχνουν εμένα και την αδερφή μου σε ηλικία τριών ή τεσσάρων ετών, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Δεμένοι με ζώνες ασφαλείας, αλλά χωρίς κάθισμα.

Ούτε που ξέραμε τι ήταν αυτό. Έχω μιλήσει με πολλούς που έχουμε μοιραστεί παιδικές ιστορίες «αυτοκινήτου». Θυμόμαστε τους εαυτούς μας να σκαρφαλώνουμε στην κεντρική κονσόλα (αυτό που λέμε εμείς «τεμπέλης»)να προσπαθούμε να φτάσουμε στα μπροστινά καθίσματα. Να παίζουμε ανεξέλεγκτα στα πίσω καθίσματα ή στο πίσω μέρος ενός station wagon, ή να μας κρατάει η μαμά στην αγκαλιά της όταν ήμασταν βρέφη.

Σε αντίθεση με τότε, εγώ ελέγχω συνεχώς αν έχουν ασφαλιστεί σωστά οι ιμάντες στα καθισματάκια των παιδιών μου έτσι ώστε να επιβεβαιώσω ότι είναι ασφαλή.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο χωρίς ασφάλεια, ούτε για μια φορά.

Παρακάτω υπάρχουν μερικά παραδείγματα από καθίσματα αυτοκινήτου μέσα στα χρόνια και είναι ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που προστέθηκαν σε κάθε δεκαετία.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας σχετικά με τα καθίσματα αυτοκινήτου; Θυμάστε τους γονείς σας να σας ασφαλίζουν στο αυτοκίνητο με κάποιο τρόπο;

DCF 1.0
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου του 1940. Μοιάζει με σέλα

 

1950s
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου του 1950. Το σημαντικό ήταν να βλέπει το παιδί απο το παράθυρο και όχι η ασφάλεια του

 

1960s
Κάθισμα του ’60. Μοιάζει περισσότερο με ξαπλώστρα θαλάσσης

 

Η ιστορία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου
Κάθισμα του ’60. Η ασφάλεια φαίνεται δεν είχε σημασία

 

Η ιστορία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου
Κάθισμα του 1963, της BeSafe

 

Η ιστορία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου του ’70

 

1980s-convertible-car-seat-comparison
Σύγκριση καθίσματος του ’80 με ένα πιο σύγχρονο

 

Η ιστορία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου
Σύκριση καθίσματος κατηγορίας 0-13 κιλών του ’80 με ένα σύγχρονο

 

Η ιστορία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου
Κάθισμα της δεκαετίας του ’90.

 Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Μετάφραση

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.