(Δεν) Είναι αγόρι!

Περιμένετε το επόμενο παιδάκι σας και είναι ίδιο φύλο με το προηγούμενο; Σίγουρα κάποια στιγμή θα σας έχουν πει ατάκα τύπου : «Πάλι κορίτσι/αγόρι;» «Άντε και με ένα αγοράκι/κοριτσάκι τώρα». Μια μαμά γράφει για την προτίμηση που εκφράζουν οι γύρω μας για το φύλο του παιδιού μας, πριν εκείνο γεννηθεί. Ή την προτροπή τους για να συνεχίσουμε να κάνουμε παιδιά, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό φύλλο ή τον επιθυμητό συνδυασμό παιδιών για αυτούς.

Μα άραγε είναι τόσο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι με τα παιδιά που ήδη έχουμε;

Λίγο καιρό αργότερα έγραψα και εγώ το (Δεν) είναι κορίτσι, το κείμενο για την περίεργη αντίδραση που είχαν οι άνθρωποι όταν τους έλεγα ότι περιμένω δεύτερο αγόρι. Όπως καταλαβαίνετε, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένος με το φύλο των παιδιών που έχεις. 🙂

Διαβάστε το κείμενο της μαμάς που έγραψε το (Δεν) Είναι αγόρι! :

‘Έφτασε η μεγάλη στιγμή που περιμένει κάθε ζευγάρι, η γέννηση του παιδιού μας! Η πεθερά μου μόλις είχε καταφτάσει για να κρατήσει την 3χρονη κόρη μου, και εμείς κατευθυνόμασταν στο νοσοκομείο, με τη βαλίτσα στο χέρι, για να διαπιστώσουμε αν όντως είχαν σπάσει τα νερά μου! Και ναι, είχαν σπάσει!.

Την ώρα που πηγαίναμε στο αυτοκίνητο, ο γείτονάς μας, μας είδε και μας ενθάρρυνε «Άντε και να φέρετε στο σπίτι αγόρι!» Δεν έδωσα σημασία ώσπου λίγο αργότερα συνειδητοποίησα τι είπε. Ήταν αλήθεια ότι ο γείτονάς μας εξέφρασε την προτίμησή του για το φύλο του παιδιού;

Δεν είχαμε δει το φύλο σε κανένα από τα παιδιά μας, θέλαμε να είναι έκπληξη για όλους. ‘Ήμασταν ενθουσιασμένοι ούτως ή άλλως, θα ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κόσμος θεωρούσε ότι θέλουμε αγόρι γιατί είχαμε ήδη κορίτσι. Και, σίγουρα, κάθε πατέρας θέλει αγόρι, σωστά; Οι άντρες υποτίθεται ότι θέλουν ένα παιδί να συνεχίσει το όνομα της οικογένειας… να παίζει μπάλα μαζί τους… να είναι με το μέρος τους.

Σε σπάνιες, ήσυχες στιγμές με τον άντρα μου, αναρωτιόμασταν ποιο θα ήταν αλήθεια το φύλο του παιδιού που θα θέλαμε. Γνωρίζαμε ότι το αγόρι θα ήταν μια διαφορετική εμπειρία, αλλά ένα κορίτσι προφανώς θα σήμαινε ένα στενό κοριτσίστικο, αδερφικό δεσμό με την πρωτότοκή μας — και από πρακτικής άποψης, είχαμε ήδη θέσει τους κανόνες για να μεγαλώνεις κορίτσι! Ο άντρας μου ήταν ανένδοτος καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι θα ήταν ευτυχισμένος είτε έτσι είτε αλλιώς. Στην πραγματικότητα, προς το τέλος της εγκυμοσύνης είπε τελικά ότι αν κάποιος τον ανάγκαζε να διαλέξει, θα διάλεγε πάλι κορίτσι. Εγώ δεν είχα εκφραστεί ακόμα.

Έλεγα στον εαυτό μου και στους άλλους ότι με οποιοδήποτε φύλο θα ήμουν ευχαριστημένη, αλλά συνειδητοποιούσα ότι οι αντιδράσεις μου δεν ταίριαζαν με τα λόγια μου. Σύγκρινα το επίπεδο του σφυγμού της καρδιάς του μωρού σε κάθε επίσκεψη με αυτό της πρώτης μου εγκυμοσύνης. Ήταν χαμηλότερο απ’ότι ήταν της κόρης μου, αυτό σίγουρα σήμαινε αγόρι, σωστά; Με έπιανα με ένα πλατύ χαμόγελο όταν ο κόσμος κοιτούσε το σχήμα μου και μου ανακοίνωνε «Φαίνεται το μωρό — είναι αγόρι!»

Δεν είναι αγόρι 2

Έκανα το τέχνασμα με το δαχτυλίδι και άλλες τέτοιες ιστορίες που υποτίθεται ότι  προβλέπουν το φύλο. Όταν το αποτέλεσμα από αυτά τα πειράματα προέβλεπαν αγόρι, ένιωθα επιβεβαιωμένη. Όταν προέβλεπαν κορίτσι, αμφισβητούσα τη μεθοδολογία. Μόλις συνειδητοποίησα τη προτίμησή μου για αγόρι, άρχισα να αναρωτιέμαι «Γιατί με νοιάζει;»

Ανάμεσα από τα δύο κορίτσια μας, ζήσαμε μια αποβολή ενός αγοριού. Για τους λίγους που γνώριζαν, ένιωθες ότι η καρδιά τους ράγιζε περισσότερο όταν μάθαιναν το φύλο. «Αχ, όχι – και ήταν αγόρι!» έλεγαν, λες και η απώλεια δεν ήταν η ίδια με το αν θα ήταν κορίτσι. Επίσης, αναρωτιόμουν αν το ότι έχασα ένα αγόρι ήταν ο λόγος που ήθελα να γεννήσω ένα αγόρι. Ή, ήταν το αρχέγονο ένστικτο ότι η γέννηση ενός αγοριού θεωρείται επιτυχία; Είμαστε ακόμα κολλημένοι να προσπαθούμε για το αγόρι γιατί σε παλαιότερες εποχές έπαιρναν κεφάλια αν δεν παράγονταν οι αρσενικοί κληρονόμοι;

Το καλό με το να είσαι σε “προχωρημένη ηλικία μητρότητας” (είναι ο τίτλος που μου δόθηκε από τους γιατρούς) είναι ότι πολλές από τις υποθέσεις της ζωής σου αποδείχτηκαν λάθος. Ξεκινάς να συνειδητοποιείς ότι η ζωή αφορά λιγότερο την αναζήτηση της τελειότητας και περισσότερο την εκτίμηση για ένα καλοψημένο τυρί στη σχάρα.

Μόλις κατάλαβα ότι είχα πέσει θύμα της κακώς εννοούμενης τέλειας αναλογίας – ένα αγόρι, ένα κορίτσι – ήμουν ικανή να δω πόσο ανόητο ήταν αυτό και να προσδοκώ μια νέα ζωή, ανεξάρτητα με το φύλο.

the number of kids you haveΕίμαι σίγουρη ότι κανένας από αυτούς που υπέθεσε ότι θέλαμε αγόρι ή που ήθελε να βιώσουμε τη χαρά κάνοντας αγόρι εννοούσε κάτι άσχημο με τα λόγια του. Ήμουν ένοχη για το ότι είχα πει σε ζευγάρια με ένα αγόρι και ένα κορίτσι την κοινότυπη έκφραση – «ένα από το καθένα, ωραία ξεμπερδέψατε». Αλλά αν κάτσεις και το σκεφτείς, γιατί τα λέμε αυτά τα πράγματα; Γιατί μια οικογένεια πρέπει να περιλαμβάνει ένα γιο και μια κόρη για να είναι ολοκληρωμένη;

Ακόμα και τον περασμένο μήνα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, ο οδηγός του ταξί ρώτησε εμένα και τις δύο γυναίκες συναδέρφους μου πόσα παιδιά έχουμε. Του απαντήσαμε ότι η καθεμία είχε από δύο, και στη συνέχεια μας ρώτησε το φύλο. Οι άλλες δύο γυναίκες έχουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι, και όταν είπα «δυο κόρες», απάντησε: «άντε με το καλό και ένα αγόρι τώρα».

Πάντα θεωρούσα ότι θα κάνω αγόρι, αλλά έχω δυο κορίτσια, το οποίο νιώθω να μου ταιριάζει απόλυτα. Και θέλω ο κόσμος να είναι χαρούμενος για μένα αντί να λέει «Λοιπόν; Θα δοκιμάσετε και για το αγόρι τώρα;»

Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε αυτό που θέλουμε — αυτό μπορεί να είναι όλα αγόρια ή όλα κορίτσια, μερικά από το καθένα ή καθόλου παιδιά. Αλλά ας σταματήσουμε να υποθέτουμε ότι όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα. Είτε βλέπω κάποιον με ένα παιδί ή με τέσσερα αγόρια, σκέφτομαι διπλά πλέον πριν πω κάτι για την σύνθεση της οικογένειας κάποιου. Εκτός και αν μου πουν το αντίθετο, είμαι βέβαιη πως έχουν ακριβώς αυτό που πρέπει για αυτούς.

its not a boy

Περαιτέρω, δεν πρόκειται να υποθέσω ότι ένα ανύπαντρο άτομο θέλει να παντρευτεί, ή ότι ένα ζευγάρι είναι και γονείς ή ότι ένα άτεκνο ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Απλά θα χαρώ με το γεγονός ότι «οικογένεια» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα.

Όσο για την οικογένειά μου, μετά από εννιά μήνες με δύο κορίτσια, ο σύζυγός μου θα εξακολουθούσε να επιλέγει κορίτσι; Μέχρι στιγμής, έχει δυο μικρές που τον λατρεύουν και η τρίχρονη που του ζητάει να δουν αγώνες ποδοσφαίρου μαζί. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Όταν θα πάνε γυμνάσιο θα δούμε αν η απάντηση θα αλλάξει. Γνωρίζοντας τον σύζυγό μου, θα κουνήσει μόνο το κεφάλι του και θα πει “Δεν έχει σημασία” 🙂

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε μας το σχόλιο σας εδώ κάτω. Εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα 🙂

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο 🙂 Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

1 Comment

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.