Η Johnson & Johnson απομακρύνει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες από τα παιδικά σαμπουάν της.

 

Για δεκαετίες η Johnson & Johnson λανσάρει το γνωστό παιδικό σαμπουάν με το σήμα «Όχι πια δάκρυα». Τώρα μπορεί να προσθέσει και το «Όχι πια τοξικά». Τον Ιανουάριο του 2014 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν μπει στη διαδικασία να κάνουν πραγματικότητα μια υπόσχεση που έδωσαν δύο χρόνια πριν να απομακρύνουν τις τοξικές χημικές ουσίες από τα προϊόντα τους. Και φυσικά ξεκίνησαν από το περίφημο παιδικό σαμπουάν τους.

 

Όλα άρχισαν λίγα χρόνια πριν, όταν μια καμπάνια για ασφαλή καλλυντικά ζήτησε από τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν την Johnson & Johnson μέχρι να συμφωνήσει η εταιρεία να απομακρύνει τις τοξικές χημικές ουσίες 1,4-dioxane και quaternium-15, η οποία απελευθερώνει φορμαλδεΰδη, από τη σύσταση του βρεφικού σαμπουάν της. Η πρώτη χημική ουσία, η  1,4-dioxane θεωρείται πιθανό καρκινογόνο, ενώ η δεύτερη χημική ουσία, το quaternium-15, σκοτώνει τα βακτήρια παράγοντας φορμαλδεΰδη, μια ισχυρά καρκινογόνο ουσία. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση τόνισε ότι το βρεφικό σαμπουάν της Johnson & Johnson που παράγεται και πωλείται στη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν περιέχει καμία από τις δύο επικίνδυνες χημικές ουσίες. Στις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τις περιέχει.

 

jj300_4_c3_hdr_h2Η Johnson & Johnson αρχικά απάντησε με ένα τυπικό δελτίο τύπου που διαβεβαίωνε τους καταναλωτές για την ασφάλεια των προϊόντων της. Αλλά μετά από σκληρή κοινωνική πίεση συμφώνησε και το 2012 υποσχέθηκε να απομακρύνει τις συγκεκριμένες τοξικές χημικές ουσίες σχεδόν από όλα τα προϊόντα της παγκοσμίως μέχρι το 2015. Η Johnson & Johnson σχολίασε τότε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα βρεφικά και παιδικά προϊόντα και θα κυκλοφορήσουν με νέα ασφαλή σύσταση από το τέλος του 2013, ενώ τα προϊόντα που απευθύνονται στους ενήλικες θα κυκλοφορήσουν με νέα σύσταση από το τέλος του 2015.

 

Και αυτή η μέρα ήρθε. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2014 ότι έχει πετύχει το στόχο για την απομάκρυνση των τοξικών χημικών ουσιών από τη σύσταση του βρεφικού σαμπουάν. Τα προϊόντα με τη νέα σύσταση έχουν πάρει το δρόμο για τα ράφια των καταστημάτων σε όλον τον κόσμο και θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα υπάρχοντα μπουκάλια.

 

Πώς θα καταλάβεις αν το προϊόν που αγοράζεις περιέχει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες ή όχι; Το μόνο που μπορείς να ψάξεις είναι η ένδειξη «Βελτιωμένη σύνθεση» πάνω στο μπουκάλι. Αν δείτε το καινούριο μπουκάλι ενημερώστε μας.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.