Οδηγώ …καρότσι εδώ και πολύ καιρό και σε καθημερινή βάση. Τόσο συχνά, που όταν κάποιες φορές βγήκα στον έξω κόσμο χωρίς τον Mini Me, ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε από τα χέρια, ένιωθα την ανάγκη να σπρώξω κάτι, ένα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ, ένα καροτσάκι λαϊκής, κάτι τελοσπάντων με ρόδες!

Όσες από εσάς λοιπόν οδηγείτε καρότσι, ή αλλιώς, κάνετε karotsing με την ίδια συχνότητα ίσως με καταλάβετε.

 

Αν ζεις σε μεγάλη πόλη θα νιώθεις πως είναι να οδηγείς καροτσάκι στα στενά πεζοδρόμια, γεμάτα εμπόδια και κακοτεχνίες. Πεζοδρόμια με δεντράκια ακριβώς στη μέση, όχι δεξιά ούτε αριστερά, που λες και τα φύτεψαν εκεί για σένα, ίσα ίσα να μην μπορείς να περάσεις με το καρότσι σου. Πεζοδρόμια με παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω, που αναρωτιέσαι αν η λέξη «πεζοδρόμιο» έχει κάποιο νόημα πια ή εκτός από karotsing πρέπει να μάθεις και parkour για να περάσεις.

Αν και ομολογώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σέβονται το βρεφικό καρότσι στον δρόμο και δίνουν χώρο και προτεραιότητα σε αυτό, υπάρχουν και αυτοί που σε θεωρούν απλά εμπόδιο στο δρόμο τους.

 

Η ακμαιότατη μεσόκοπη στη λαϊκή αγορά που την ενοχλείς τόσο πολύ με το καρότσι που σε προσπερνάει και σε σπρώχνει επιδεικτικά, ότι και καλά, δεν είχε άλλο χώρο να περάσει και μουρμουράει «Τσ τσ τσ, πως με νευριάζουν με τα καρότσια τους».

Ο ευγενέστατος κύριος στην είσοδο κάποιου κτιρίου, που σε βλέπει με το καρότσι και σου κλείνει την πόρτα στα μούτρα, γνωρίζοντας ότι δεν θα προλάβεις να την συγκρατήσεις αφού δεν είσαι ευέλικτη με το καρότσι και δεν έχεις τρίτο χέρι.

Η trendy τύπισσα στο σούπερ μάρκετ, που επειδή δεν χωράς να μπεις ακριβώς μέσα στην ουρά του ταμείου στέκεσαι λίγο παραδίπλα, κάνει ότι δεν σε βλέπει και προσπαθεί να σου φάει τη σειρά σκεφτόμενη «είμαι σίγουρη ότι κανείς δεν με είδε, και αν μου πει τίποτα θα πω ότι δεν είδα το όχημα γιατί ήταν παραδίπλα»

Την πρώτη κρυάδα την πήρα  όταν ο Mini Me ήταν νεογέννητο, όπου με βλέπει μια υπέροχη κυρία από μακριά και μου απευθύνεται θυμωμένη λέγοντας: «Αι σιχτίρ με τα καρότσια σας, να κάθεστε στα σπίτια σας με τα κωλόπαιδα, με βλέπεις ότι πάω να περάσω και χώνεσαι να περάσεις εσύ; Να περιμένεις να περάσω εγώ!». Άμαθη και εγώ της είπα μόνο ότι τα νεογέννητα έχουν προτεραιότητα. Και αυτή συνέχισε να στολίζει τα μωρά και τα καρότσια.

Και σε ρωτώ: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κώδικας οδικής κυκλοφορίας καροτσιών; Έστω κάποιοι κανόνες; Μήπως να φτιάξουμε μερικούς;

Η μητέρα με το καρότσι έχει προτεραιότητα όταν:

 • Σε στενό δρομάκι ή πεζοδρόμιο περπατάει άντρας ή γυναίκα, είτε έρχεται με μέτωπο προς το καρότσι είτε πίσω από το καρότσι είτε πλάγια από το καρότσι.
 • Σε στενό δρομάκι ή πεζοδρόμιο περπατάει άντρας ή γυναίκα, είτε βιάζεται είτε όχι. Είναι πιο εύκολη η μανούβρα όταν δεν υπάρχει έξτρα φορτίο ακόμα και αν αυτό είναι με ρόδες όπως αυτό της καροτσομητέρας.
 • Σε λαϊκή αγορά, κεντρική αγορά, ή σούπερ μάρκετ, περιφέρεται άντρας ή γυναίκα, με έξτρα αδρεναλίνη και όρεξη, είτε βιάζεται να προλάβει την προσφορά «τώρα το μπρόκολο με 0,80 λεπτά» είτε όχι. Εναλλακτικά αν δεν το αντέχει ας δοκιμάσει το e-shopping από την άνεση του σπιτιού του.
 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο, χώρο, περπατάει άντρας ή γυναίκα που νομίζει ότι είναι μόνος του στο δρόμο, ότι του ανήκει, και κανένα καρότσι με μωρό δεν  θα το αναιρέσει αυτό.
 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο, χώρο, ράμπα αναπήρων, διάβαση,  καταλαμβάνουν παράνομα, αυτοκίνητα σε στάση ή στάθμευση. Τότε υπάρχει το δικαίωμα, να περάσει το καρότσι πάνω από αυτά ακόμα και αν αφήσει ζεστές ροδιές και σκόνη.

 

Η μητέρα με το καρότσι παραχωρεί την προτεραιότητα μόνο και εφόσον:

 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο ή χώρο έρχεται με οποιαδήποτε κατεύθυνση καρότσι με νεότερο μωρό, κατά το «δώσε τόπο στα νιάτα».
 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο ή χώρο έρχεται με οποιαδήποτε κατεύθυνση καρότσι με δίδυμα. Στηρίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο το δύσκολο έργο της οδήγησης διπλού καροτσιού.
 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο ή χώρο έρχεται με οποιαδήποτε κατεύθυνση, μητέρα που έχει καρότσι με μωρό + νήπιο που προσπαθεί να συγκρατήσει με το ανύπαρκτο ελεύθερο χέρι. Είναι από τις πιο δύσκολες μορφές karotsing και το σεβόμαστε όλοι.
 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο ή χώρο έρχεται με οποιαδήποτε κατεύθυνση ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα. Εξαιρούνται οι κοτσανάτοι.
 • Σε οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο ή χώρο έρχεται κορίτσι με 12ποντο τακούνι, με εμφανές το άγχος ισορροπίας και φουστίτσα που την παίρνει ο αέρας. Αν η μητέρα βλέποντάς την θυμηθεί τα νιάτα της, είναι πρέπων να κάνει και στην άκρη.

 

Σε περίπτωση σύγκρουσης καροτσιού με πεζό η μητέρα οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. Αν παρόλα αυτά ο πεζός την αντιμετωπίσει επιθετικά, η μητέρα έχει δικαίωμα να του σύρει τα «εξ αμάξης» ή τα «εξ καροτσιού».

Σε περίπτωση σύγκρουσης δυο καροτσιών, δίκιο έχει η μητέρα που έχει προτεραιότητα (βλ. πάνω παράγραφο).

Σε περίπτωση σύγκρουσης δυο μητέρων για το ποια είχε προτεραιότητα, δίκιο έχει η μητέρα που το αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα και με χαμόγελο.

Αν είσαι αγανακτισμένη μάνα που κάνεις karotsing διέδωσε τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς καροτσιών και που ξέρεις; Ίσως κάποτε γίνουν μέρος του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 🙂

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα!

1 Comment

 1. ΣΠΥΡΙΔΟΎΛΑ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗ Reply

  συμβαίνει μόνο σε μένα να έχω βρέφος στο καρότσι κ να κρατάω κ νήπιο από το χέρι και να πέφτουν πάνω στο παιδί κ να μου λένε κανε άκρη έχει τόσες το καρότσι σου;;;έλεος!!!,

Write A Comment