«Καταπιεσμένη Πλειοψηφία». Οι άντρες σε μια μητριαρχική κοινωνία

Φαντάσου ότι είναι πρωί και εσύ φοράς ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και μια βερμούδα και πηγαίνεις βόλτα με το ποδήλατο. Στο δρόμο ακούς σφυρίγματα και κάποια σχόλια λίγο πιο ανάρμοστα. Όταν κάποια στιγμή τολμάς να απαντήσεις σε ένα πραγματικά πρόστυχο σχόλιο, ακούς φράσεις του τύπου «Νομίζεις δε σε βλέπω που κουνάς τον πισινό σου».

Μέχρι εδώ όλα καλά. Η εικόνα μας είναι λίγο πολύ οικεία. Ποιο είναι το περίεργο; Ότι εσύ δεν είσαι γυναίκα, αλλά άντρας και όλα αυτά τα σεξιστικά σχόλια ακούγονται από το στόμα γυναικών. Λιγότερο οικεία η εικόνα τώρα, έτσι;

Αυτό είναι το θέμα που πραγματεύεται η ταινία μικρού μήκους “Oppressed Majority” ή “Καταπιεσμένη Πλειοψηφία” της γαλλίδας σεναριογράφου Eléonore Pourriat, που μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσε 3,5 εκατομμύρια views. Στην πανέξυπνη αυτή ταινία παρουσιάζεται μέσα σε 11 λεπτά μια μητριαρχική κοινωνία όπου οι ρόλοι του άντρα και της γυναίκας είναι ανεστραμμένοι, με αποτέλεσμα ένας πατέρας να υφίσταται τη σεξιστική συμπεριφορά των γυναικών.

Βλέποντας το φιλμ στην αρχή χαμογέλασα με αυτό το «αναποδογύρισμα», μετά από λίγα λεπτά όμως πραγματικά ανατρίχιασα. Είναι συγκλονιστικό το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με συμπεριφορές που κανονικά έπρεπε να μας αηδιάζουν.

Η ταινία είναι στα γαλλικά αλλά έχει αγγλικούς υπότιτλους

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 🙂

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα!

1 Comment

  1. Το έχω δει το συγκεκριμένο βίντεο και πράγματι με συγκλόνισε. Πόσο αφύσικο φαίνεται και πόσο ανεκτό από όλους τους ανθρώπους στην κοινωνία ενώ συμβαίνει στη πραγματικότητα με θυματα τις γυναίκες…

Write A Comment