Η κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της… #not

Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει και διαβάσει άπειρες φορές αυτή τη φράση. Ότι «κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της». Αν με ρωτάς θα σου πω ότι συμφωνώ. Και ότι διαφωνώ.

Αυτή η φράση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Αναλόγως πως, που και πότε χρησιμοποιείται.

Συμφωνώ γιατί ποτέ ξανά στη ζωή μου πριν γίνω μαμά δεν είχα τόσο ισχυρό ένστικτο. Δεν είχα αυτό το φως μέσα μου που μου έδειχνε το δρόμο για το παιδί μου. Που με κάνει να καταλαβαίνω πότε το παιδί μου αρρωσταίνει με ένα άγγιγμα μόνο. Που με κάνει να αντιλαμβάνομαι όταν κάτι αρέσει ή δεν αρέσει στο παιδί μου με ένα βλέμμα. Που με κάνει να ξέρω ότι κάτι δεν πάει καλά ή ανησυχεί το παιδί μου μόνο με το ένστικτο.

Όμως η κάθε «μανούλα» ΔΕΝ ξέρει καλύτερα για το παιδί της σε κάθε περίπτωση.

Η κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της… #not

Ξέρω καλύτερα από τον καθένα πότε το παιδί μου ετοιμάζεται να αρρωστήσει αλλά δεν είμαι ο γιατρός του. Δε ξέρω να βγάζω διάγνωση ούτε θεραπεία. Δεν ξέρω να αναγνωρίζω πότε μια κοκκινίλα είναι αλλεργία, πότε ένας έντονος βήχας οδηγεί σε βροχόσπασμο, πότε ένας υψηλός πυρετός δεν είναι απλή ίωση.Ξέρω καλύτερα από τον καθένα πότε δεν αρέσει στο παιδί μου κάτι. Αλλά δε θα βάλω ποτέ σε κίνδυνο τη ζωή του επειδή δεν του αρέσει κάτι. Όπως για παράδειγμα το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Όπως όταν ο μικρός μου το αρνιόταν επί 16 μήνες σχεδόν. (Διάβασε περισσότερα για αυτό και πως σταμάτησε τελικά να κλαίει εκεί μέσα στο άρθρο μου -> «Τα μωρά που κλαίνε στο καθισματάκι αυτοκινήτου»)

Τα μωρά που κλαίνε στο καθισματάκι αυτοκινήτου

Ξέρω καλύτερα από τον καθένα όταν κάτι δεν πάει καλά ή ανησυχεί το παιδί μου. Αλλά δε θα αρνηθώ τη βοήθεια των ειδικών επειδή η κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της.Όπως για παράδειγμα όταν αντιληφθήκαμε ότι η έντονη ντροπή του Mini Me τον εγκλώβιζε. Ζητήσαμε βοήθεια. Φαντάσου να έκρινα ότι δεν είναι μωρέ τίποτα γιατί… «κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της»… (Διάβασε περισσότερα για αυτό στο άρθρο μου «Το παιδί μου δεν είναι αντικοινωνικό. Είναι ντροπαλό»).

Μην παραδίνεσαι ποτέ σε αυτήν την απροσδιόριστη, τυχαία φράση. Όταν κάποιος σου λέει ή διαβάζεις κάπου ότι «η κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της» για να σου δώσει απλά την επιβεβαίωση που χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή. Και μην το λες ποτέ σε άλλες μαμάδες. Μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.Αυτή η δήλωση μπορεί να κρύβει τον κίνδυνο του να κάνεις ότι καταλαβαίνεις χωρίς προϋποθέσεις.

Χωρίς να έχεις ενημερωθεί ποτέ για αυτό. Αν κάποιος σου πει για παράδειγμα ότι είναι οκ που γύρισες το καθισματάκι του αυτοκινήτου πολύ σύντομα προς τα μπροστά επειδή δεν αρέσει στο παιδί σου. Αν σου πει ότι είναι οκ να του δώσεις μέλι πριν το έτος. Αν σου πει ότι είναι οκ η μέθοδος cry out για τον ύπνο. Επειδή η «κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της». Μη δώσεις σημασία. Είναι ψέμα.Εσύ λοιπόν ναι, ξέρεις καλύτερα για το παιδί σου. Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά ξέρεις καλύτερα από όλους ότι πρέπει να κάνεις συνειδητές και ενημερωμένες επιλογές για το παιδί σου. Χρησιμοποίησε αυτό το δυνατό ένστικτο που αποκτούμε αυτόματα από τη φύση με τη μητρότητα για να κάνεις την πιο συνειδητή, ενημερωμένη, τεκμηριωμένη επιλογή. Και όχι την τυχαία. Όχι εκείνη που λέει ότι… «η κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα για το παιδί της».

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το δουν και άλλοι! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.