Καθυστέρηση εκτομής ομφάλιου λώρου έχοντας αγκαλιά το μωρό σας

Καθυστέρηση εκτομής ομφάλιου λώρου έχοντας αγκαλιά το μωρό σας

Η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου στη γέννηση για ένα -δύο λεπτά, έχει πολλά οφέλη για το μωρό. Το αίμα που ρέει από τον πλακούντα ανεβάζει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης του και μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσει έλλειψη σιδήρου, αλλά βοηθάει και στην ομαλή αύξηση του βάρους του. Μέχρι τώρα οι γιατροί πίστευαν ότι κατά τη διαδικασία καθυστέρησης της εκτομής του λώρου η μητέρα δεν μπορεί να κρατάει το μωρό της και ότι ο πιο σωστός τρόπος είναι να το κρατούν οι ίδιοι στο ύψος του κόλπου. Μια νέα έρευνα όμως λέει ότι γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα.

Θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι στη χώρα μας οι γιατροί στη πλειοψηφία τους συνήθως δεν περιμένουν αυτά τα δύο πολύτιμα λεπτά και κόβουν σχεδόν αμέσως τον ομφάλιο λώρο. Όμως να ξέρετε ότι είναι κάτι που μπορούμε να το ζητήσουμε και εμείς οι ίδιοι από το γιατρό μας αν το θέλουμε.

 

Όλο και περισσότεροι γιατροί στην αίθουσα τοκετών παροτρύνουν να καθυστερεί η κοπή του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου. Η καθυστέρηση εκτομής του ομφάλιου λώρου όπως λέγεται, επιτρέπει στο αίμα να συνεχίσει να ρέει από τον πλακούντα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των αποθεμάτων σιδήρου στο μωρό.

Όμως, η πρακτική ήταν εν μέρει δύσκολη, επειδή οι γιατροί γνώριζαν ότι για να είναι πιο αποτελεσματική, θα πρέπει να κρατήσουν το υγρό βρέφος που ουρλιάζει, στο επίπεδο του κόλπου της μητέρας για ένα κρίσιμο λεπτό ή και περισσότερο, έτσι ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει τη ροή του αίματος.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Lancet, έχει βρει ότι είναι δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση στο ύψος του κόλπου. Τα μωρά που είχαν τοποθετηθεί στην κοιλιά της μητέρας τους πριν την εκτομή του λώρου, τα πήγαν εξίσου καλά με εκείνα που κρατήθηκαν χαμηλότερα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Δεν βρέθηκε ουσιαστική διαφορά είτε το μωρό ήταν στο επίπεδο της κοιλιάς, είτε στο στήθος, ή το μωρό κρατήθηκε στο κόλπο. Δεν βρέθηκε διαφορά όσον αφορά στο επιπλέον αίμα που πήρε το μωρό.» είπε ο Δρ Tonse Raju, επικεφαλής του υποκαταστήματος εγκυμοσύνης και περιγεννητικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πείσουν τους γιατρούς -που διστάζουν να καθυστερήσουν την εκτομή του ομφάλιου λώρου, να ξεκινήσουν την εφαρμογή του.

«Η μητέρα θα προτιμούσε να τοποθετηθεί το μωρό επάνω της,» είπε ο Δρ Néstor Vain, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. «Αυτό δεν αλλάζει την ποσότητα αίματος που μεταφέρεται από τον πλακούντα και επιπλέον διευκολύνει τη διαδικασία για τον μαιευτήρα.»

Η μελέτη συμπεριέλαβε 194 υγιή τελειόμηνα βρέφη που τοποθετήθηκαν στην κοιλιά ή στο στήθος της μητέρας τους για δύο λεπτά και 197 μωρά που κρατήθηκαν στο επίπεδο του κόλπου για δύο λεπτά. Όλα τα νεογνά εξακολουθούσαν να συνδέονται με τον ομφάλιο λώρο, και ζυγίστηκαν πριν και μετά του προβλεπόμενου χρόνου.

Η ομάδα των βρεφών που τοποθετήθηκαν στην κοιλιά της μητέρας τους κέρδισαν 53 γραμμάρια αίματος, ενώ τα μωρά που κρατήθηκαν στο ύψος του κόλπου κέρδισαν 56 γραμμάρια.

Η καθυστέρηση εκτομής εξακολουθεί να μην αξιοποιείται πλήρως, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι βοηθά στη μείωση της έλλειψης σιδήρου σε βρέφη και δεν ενέχει πρόσθετο κίνδυνο για απώλεια αίματος της μητέρας. (Παρόλο που μια πρόσφατη ανάλυση βρήκε ότι η καθυστερημένη εκτομή του ομφάλιου λώρου οδήγησε σε αύξηση 2% στα νεογέννητα να εμφανίσουν ίκτερο, αλλά είναι κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.)

Ένας λόγος που η πρακτική δεν έχει υιοθετηθεί ευρύτερα θα μπορούσε να είναι ότι απλώς είναι δύσκολο να κρατούν οι γιατροί ένα ανήσυχο, γεμάτο αίματα νεογέννητο, δήλωσε ο Δρ Raju. Ένα ή δύο λεπτά σε αυτή τη θέση, είπε, μπορεί να φανεί σαν «μια αιωνιότητα» έχοντας απέναντί τους μια εξαντλημένη μητέρα.

Οι μαιευτήρες επίσης, αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα οφέλη της πρώιμης επαφής δέρμα με δέρμα, δήλωσε ο Δρ Jeffrey Ecker, πρόεδρος της επιτροπής για την μαιευτική πρακτική του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Η άμεση επαφή βοηθάει το μωρό να παραμείνει ζεστό, προάγει τους δεσμούς μητέρας-βρέφους και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στο θηλασμό.

«Μπορείτε να καθυστερήσετε την κοπή του ομφάλιου λώρου και να κάνετε την επαφή δέρμα με δέρμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει τον όγκο του αίματος που θα περάσει στο μωρό» είπε ο Δρ Ecker.

Η νέα μελέτη λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να διαλέξουμε ένα από τα δύο, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο.

Τα πρόωρα βρέφη και τα νεογνά που χρειάστηκαν ανάνηψη ή γεννήθηκαν με καισαρική τομή αποκλείστηκαν από τη μελέτη. Όμως εξακολουθεί να είναι απαραίτητη μια έρευνα για τη ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο και σε αυτά τα βρέφη .

Η Diane Farrar, συγγραφέας μιας επανεξέτασης για τις εναλλακτικές θέσεις πριν την απολίνωση, είπε ότι οι γεννήσεις με καισαρική τομή μπορεί να διαφέρουν για δύο λόγους.

«Αν κοπεί η μήτρα, δε συσπάται το ίδιο, έτσι το αποτέλεσμα της μεταφοράς του αίματος από τον πλακούντα μπορεί να είναι διαφορετικό, μπορεί να είναι μικρότερο,»

λέει η Dr. Farrar, επικεφαλής επιστημονική συνεργάτης στο Bradford Institute for Health Research της Αγγλίας.

Επίσης , μετά από μια καισαρική τομή ο χειρουργός κρατάει συνήθως το μωρό ψηλά. «Εάν ο ομφάλιος λώρος είναι ακόμα άθικτος και το μωρό είναι ψηλά, υπάρχει μια πιθανότητα να μεταφερθεί το αίμα αντίστροφα, από το μωρό στον πλακούντα.»

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Μετάφραση e-mama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like