Κουδούνι στις 9 από τη νέα σχολική χρονιά – Όφελος για τα παιδιά

Το μάθημα στα σχολεία μας, ξεκινά στις 8.15, μια ώρα που οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι δε βοηθά στην απόδοση των μαθητών, οι οποίοι παρουσιάζουν έλλειψη συγκέντρωσης και δεν μπορούν να αφομοιώσουν όσα ακούν στο σχολείο. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί μαθητές έχουν επιθετικότητα, είναι νυσταγμένα και εκνευρισμένα.

Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι «προχωρά η διαδικασία προκειμένου από το νέο διδακτικό έτος (2019-2020) να χτυπά το σχολικό κουδούνι στις 9». Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, σε δηλώσεις της στο κρατικό κανάλι, η αλλαγή ώρας που συζητείται δεν θα αφορά στα δημοτικά αλλά στα γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9 το πρωί αντί στις 8.15 που ισχύει σήμερα. Η αλλαγή θα επηρεάσει και την ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου, το οποίο θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα. Σήμερα αναμένεται και συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ για να συζητήσουν το θέμα.

Σε τι ωφελούνται τα παιδιά;

Πολλοί αντέδρασαν με την πρώτη κιόλας σκέψη της ενέργειας αυτής. Επικεντρώνονται στη δυσκολία που έχουν οι εργαζόμενοι γονείς να συγχρονιστούν με το νέο αυτό μέτρο, όταν θα εφαρμοσθεί. Και όμως, φαίνεται ότι έχει σημαντικό όφελος ιδιαίτερα για τους εφήβους να ξεκινάει η μέρα τους αργότερα.

Κουδούνι στις 9 από τη νέα σχολική χρονιά – Όφελος για τα παιδιά

Στη Βρετανία το 2014 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άλλαξαν το κουδούνι τους από τις 9 στις 10 το πρωί. Αυτό έγινε στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος που παρακολουθεί το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ράσελ Φόστερ, βασίζεται πάνω σε έρευνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια ώρα παραπάνω ύπνου το πρωί επιφέρει μεγαλύτερο βαθμό προσοχής στη σχολική αίθουσα, αλλά και καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις.

Είναι τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που αδιαμφισβήτητα φαίνεται ότι θα ωφελήσει τους μαθητές. Διαβάστε τι είχε τονίσει τότε ο επικεφαλής του προγράμματος, λυκειάρχης Πολ Κέλι.

«Η καθυστέρηση άφιξης στο σχολείο μειώθηκε κατά 8%, ενώ η συστηματική απουσία από τα μαθήματα μειώθηκε κατά 26%, χάρη στην αλλαγή της ώρας έναρξης της σχολικής ημέρας. Επιπλέον, στις εξετάσεις GCSE (κάτι σαν τις δικές μας πανελλαδικές), οι μαθητές στα Μαθηματικά και τα Αγγλικά εμφανίστηκαν σαφώς βελτιωμένοι, συγκριτικά με τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς»

Στην πραγματικότητα επιστημονικά, δεν υπάρχει κανένας υπαρκτός λόγος να ξεκινούν τα μαθήματα τόσο νωρίς. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί ότι το να χτυπά το κουδούνι αργότερα, ενισχύει τις πνευματικές και σωματικές δεξιότητες των μαθητών.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες! Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει!

Write A Comment