Λιγκουίνι με παπαρουνόσπορο

Λιγκουίνι με παπαρουνόσπορο

Λιγκουίνι με παπαρουνόσπορο

Παπαρουνόσπορος; Τι είναι αυτό;

Μα φυσικά ο σπόρος της παπαρούνας. Ξέρεις, εκείνα τα μικρά μαύρα σποράκια που βλέπεις μέσα στο άνθος της παπαρούνας. Είμαι σίγουρη πως έχεις φάει σε κάποια στιγμή της ζωής σου κάποιο ψωμάκι που είχε πάνω λίγο παπαρουνόσπορο.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδύνατο να βρεις παπαρουνόσπορο και όλοι εμείς που τον αγαπάμε πολύ περιμέναμε πως και πως να ταξιδέψει κάποιος γνωστός στην Κεντρική Ευρώπη για να μας φέρει δύο τρία σακουλάκια. Γιατί εδώ μπορεί να μην τον γνωρίζουμε τόσο καλά, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, ο παπαρουνόσπορος κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα πιο πολυχρησιμοποιούμενα υλικά συνταγών για γλυκά, αλλά και φαγητά.

Και όχι άδικα μια και εκτός από την μοναδική γεύση διαθέτει και πληθώρα ευεργετικών και θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Με την υπόσχεση ότι θα σας παρουσιάσω κι άλλες συνταγές με παπαρουνόσπορο – οι περισσότερες εκ των οποίων για γλυκά – θα ξεκινήσω με ένα φαγητό εύκολο, γρήγορο, αλλά με πολύ ιδιαίτερη γεύση που προσωπικά αγαπάω πολύ.

linguini-poppyseeds-22

Συνταγή για λιγκουίνι με παπαρουνόσπορο

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο λιγκουίνι

4 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο (στο τέλος θα σας πω πως τον χρησιμοποιούμε)

1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη

αλάτι

ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας

μια χούφτα κάσιους για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες προσέχοντας να μην παραβράσουν. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ελαφρώς τον παπαρουνόσπορο με την άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το άρωμα και η γεύση του παπαρουνόσπορου καλύτερα. Προσθέτουμε το βούτυρο και γυρνάμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.

Λιγκουίνι με παπαρουνόσπορο

Σερβίρουμε τα λιγκουίνι με τον παπαρουνόσπορο και ρίχνουμε από πάνω λίγα κάσιους.

Ο παπαρουνόσπορος χρησιμοποιείται φρεσκοαλεσμένος. Για να τον αλέσουμε χρησιμοποιούμε ειδικό μύλο για παπαρουνόσπορο (εγώ έχω προμηθευτεί), διαφορετικά μπορούμε να τον πατήσουμε στο γουδί με γουδοχέρι. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα μια και στόχος μας είναι να σπάσουν τα σποράκια για να αναδειχθεί το άρωμα και η γεύση του. Διατηρούμε τον αλεσμένο παπαρουνόσπορο στο ψυγείο για ένα μήνα περίπου. Καλύτερα βέβαια είναι να τον αλέθουμε την ώρα που τον χρειαζόμαστε γιατί οξειδώνεται εύκολα, αλλά εγώ επειδή βαριέμαι να αλέθω κάθε φορά συντηρώ και μια ποσότητα στο ψυγείο.

Καλή μας όρεξη!                                                               

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή της συνταγής και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

3 Comments

  1. Εντυπωσιάστηκα! Χρησιμοποιώ παπαρουνόσπορο μόνο στο ψωμί και δεν το είχα φανταστεί ότι μπορεί να πηγαίνει και σε αλμυρά φαγητά. Και η άχνη;;;;
    Έχω στο σπίτι και λιγκουίνι και παπαρουνόσπορο, να το δοκιμάσω;
    Περιμένουμε συνέχεια!

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like