Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια και λίγο βράσιμο

Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια και λίγο βράσιμο

Στην κουζίνα γρήγορα για μαρμελάδα φράουλα με βανίλια…

Πες μου αλήθεια, υπάρχει πιο ντελικάτο και μοσχομυρωδάτο φρούτο από τη φράουλα; Όχι, δεν υπάρχει.

Υπάρχει πιο νόστιμη μαρμελάδα από τη μαρμελάδα φράουλα; Όχι, δεν υπάρχει.

Υπάρχει πιο νόστιμη μαρμελάδα από τη δική μου; Όχι! Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Καταρχήν αυτή η μαρμελάδα φράουλα φτιάχνεται πανεύκολα, γρήγορα – ξέρεις ότι δεν είμαι απ’αυτές που περνάνε ώρες στην κουζίνα –  χωρίς πολύ βράσιμο και το σημαντικότερο: δεν περιέχει όλα εκείνα τα συντηρητικά που μετατρέπουν τη μαρμελάδα σε πλαστικό προϊόν.

Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια και λίγο βράσιμο

Την εποχή που εργαζόμουν ως χημικός σε εργοστάσιο παρασκευής μαρμελάδας, αποφάσισα να τρώμε μόνο σπιτική μαρμελάδα.

Αυτή η μαρμελάδα… αυτή η μαρμελάδα είναι υπέροχη! Υπέροχο άρωμα, θεσπέσια γεύση και ονειρεμένο χρώμα (σου έχω πει ότι λατρεύω τη φράουλα έτσι;). Η τσαχπινιά της βανίλιας δε, της προσθέτει κάτι το εξωτικό στη γεύση, χωρίς να ενοχλεί τη φράουλα που φυσικά είναι η πρωταγωνίστρια.

Για να φτιάξεις τη μαρμελάδα φράουλα θέλω να διαλέξεις νόστιμες φράουλες, γιατί στις σπιτικές μαρμελάδες που δεν περιέχουν όλα εκείνα τα πρόσθετα που κανονίζουν να είναι η γεύση πάντα ίδια, οι πρώτες ύλες παίζουν τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο. Αν έχεις δικές σου φραουλιές όπως εγώ, τόσο το καλύτερο.

Αν δεν έχεις μπορείς να φυτέψεις!

Οι φραουλιές μπορούν άνετα να καλλιεργηθούν ακόμα και στο μπαλκόνι σου ή σε ένα παρτέρι και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βγαίνεις από την πόρτα σου και να μαζεύεις τις δικές σου, αγνές, αράντιστες φραουλίτσες. Τα αγόρια μου μαζεύουν και τρώνε, ούτε πλύσιμο ούτε τίποτα!

Πάμε τώρα στην κουζίνα.

Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια και λίγο βράσιμο

Συνταγή για μαρμελάδα φράουλα με βανίλια

Υλικά (για 2 μεσαία βάζα)

500 γραμμάρια φράουλες

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 λωβό βανίλιας (βανίλια μπορείς να βρεις στα supermarket, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βανιλίνη σκόνη – 2 βανιλίνες είναι αρκετές)

χυμό από μισό λεμόνι (προαιρετικά)



Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φραουλίτσες μας. Τις βάζουμε όπως είναι ολόκληρες, σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους.Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια και λίγο βράσιμο

Στη συνέχεια τις σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα με μια ξύλινη καθαρή κουτάλα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σε αυτό το σημείο βάζουμε στο μείγμα μας και το λεμόνι, αν το χρησιμοποιήσουμε (και θα εξηγήσω παρακάτω).

Αν δε θέλουμε να νιώθουμε καθόλου τα κομμάτια της φράουλας μπορούμε την ώρα που σιγοβράζει η μαρμελάδα να ομογενοποιήσουμε με ένα ραβδομπλέντερ. Εγώ τις πατάω με το εργαλείο που πατάω τις πατάτες για να φτιάξω πουρέ και η υφή γίνεται τέλεια για τα γούστα μας.



Στο τέλος αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργήθηκε.

strawberry-jam-2

Και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη σε μόλις 20 λεπτάκια, χωρίς να περιμένουμε και χωρίς να ξαναβράζουμε, ταλαιπωρώντας άδικα τα φρούτα μας. Γεμίζουμε 2 αποστειρωμένα βάζα, όσο η μαρμελάδα είναι καυτή, καπακώνουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.

Αυτό που θα σας κάνει σίγουρα εντύπωση είναι το χρώμα και το άρωμά της. Καμιά σχέση με τις μαρμελάδες του εμπορίου. Απολαύστε υπεύθυνα πάνω σε ψωμί, παξιμάδια, ή…γιατί όχι, μαζί με μια μπάλα σπιτικό παγωτό γιαούρτι!



Χρήσιμες συμβουλές:

1. Για να φτιάξεις την τέλεια μαρμελάδα να χρησιμοποιείς πάντα φρέσκα νόστιμα φρούτα. Κάποιοι φτιάχνουν μαρμελάδα με τα ώριμα παραγινωμένα φρούτα, μια λογική που είναι λάθος γιατί όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο τόσο λιγότερη πηκτίνη περιέχει και τόσο πιο δύσκολα πήζει.

2. Το λεμόνι δημιουργεί το όξινο περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τη δράση της πηκτίνης, ώστε να πήξει πιο εύκολα η μαρμελάδα μας. Οπότε αν θέλεις πιο πηκτή μαρμελάδα πρόσθεσε και λίγο χυμό εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι ή το πορτοκάλι. Αν δεν σε νοιάζει απλά παρέλειψε το.

3. Μερικές συνταγές για μαρμελάδα προτείνουν αναλογία ζάχαρης-φρούτου 1:1, δηλαδή ίδια ποσότητα φρούτου και ζάχαρης. Εγώ τις βρίσκω υπερβολικά γλυκές. Συνήθως βάζουμε αναλογία 1:2, δηλαδή για 500 γραμμάρια φρούτου, 250 γραμμάρια ζάχαρης. Εγώ βρήκα την ιδανική αναλογία για τα γούστα μου.

Για 500 γραμμάρια φρούτου, βάζω 200 γραμμάρια ζάχαρης, ακόμα και 170.

Αυτή η “φρέσκια μαρμελάδα” όπως την ονομάζω εγώ, απλά δεν μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια, καθώς η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό και όσο πιο πολύ περιέχει η συνταγή μας τόσο περισσότερο διατηρείται η μαρμελάδα. Αυτό εμάς δεν μας ενοχλεί γιατί σε λίγο καιρό την καταναλώνουμε ούτως ή άλλως!

 

  • Μπορείτε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι, σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου. Κάτι που δεν θα το πρότεινα. Επειδή στη θερμοκρασία παρασκευής της μαρμελάδας τα παραπάνω προϊόντα που μάλιστα είναι και πανάκριβα, χάνουν όλη τη βιολογική τους αξία και μετατρέπονται σε…ζαχαρίτσα! 

Ανυπομονώ να μου στείλετε τις εντυπώσεις σας και φωτογραφίες από τη δική σας σπιτική μαρμελάδα φράουλα.

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

11 Comments

  1. Χριστινάκι μου, σε νιώθω απόλυτα..αγαπώ τις φράουλες, αγαπώ τη μαρμελάδα φράουλα, αγαπώ οτιδήποτε έχει να κάνει μ’αυτό το ντελικάτο φρούτο! Και ναι μπορώ να συμφωνήσω με βεβαιότητα ότι είναι η καλύτερη μαρμελάδα γιατί αυτή τη συνταγή έχω κι εγώ…φιλιά

    1. Τέτοια εποχή Μαρία τρέχω να φτιάξω όλες τις συνταγές που περιέχουν φράουλα για να τις ευχαριστηθώ, μια και είναι το αγαπημένο μου φρούτο μαζί με το ροδάκινο. Να φανταστείς έχω φτιάξει ήδη 3 φορές μαρμελάδα και σήμερα θα φτιάξω πάλι! (ε, έδωσα και μερικά βαζάκια 🙂 )
      Είναι όντως η ιδανική μαρμελάδα, όσο γλυκιά πρέπει και το άρωμα της…αχ αυτό το άρωμα!

  2. Σε λίγο θα πάω λαική! Αν βρω φράουλες σίγουρα θα πάρω 1 κιλό θα να την φτιάξω την συνταγή σου! Οι φωτογραφίες σου άλλωστε σήμερα με πείθουν όσο δεν φαντάζεσαι! Το ίδιο και οι συμβουλές σου στο τέλος! Θα σου πως πως τα πήγα! Χαχα!

Γράψτε απάντηση στο Ζηνα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like