Μαθηματικά με κουμπιά

Σκέφτηκες ποτέ ότι τα κουμπιά έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα; Κι όμως έχουν. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να παίξεις μαζί με το παιδί σου, βοηθώντας το ταυτόχρονα να αποκτήσει γνώσεις και να αναπτύξει μια πληθώρα δεξιοτήτων. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις δημιουργικά μια σακούλα με κουμπιά.

 

Τι θα χρειαστούμε:

Μια σακούλα με πολύχρωμα κουμπιά διαφόρων μεγεθών. Όλοι έχουμε στο σπίτι.

 

Τι κάνουμε:

 

1. Αναγνώριση.

reggio-activities-for-toddlers-using-mirrors-and-buttons-2

Δίνουμε χρόνο στο παιδί να ανακαλύψει το καινούριο παιχνίδι. Μπορεί να παίξει με αυτά με όποιον τρόπο θέλει πάνω στο τραπέζι.

 

2. Παιχνίδι με τα μεγέθη.

02

Χωρίζουμε τα κουμπιά σε δύο μεγέθη, τα μεγάλα και τα μικρά. Έτσι το παιδί εξασκεί την ικανότητα οπτικής διάκρισης.

 

3. Παιχνίδι με τα χρώματα.

03

Χωρίζουμε τα κουμπιά κατά χρώματα. Όσο λιγότερα τα χρώματα τόσο πιο εύκολο είναι για το παιδί, ενώ μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο δυσκολίας προσθέτοντας καινούρια κουμπάκια με περισσότερα χρώματα.

 

4. Δημιουργία επαναλαμβανόμενων μοτίβων.

04

Ζητάμε από το παιδί να δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τα κουμπάκια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα μοτίβο του τύπου ΑΒΑΒΑΒ, πχ μικρό-μεγάλο ή άσπρο-μαύρο και να συνεχίσουμε με ένα μοτίβο ΑΑΒΑΑΒΑΑΒ, πχ μικρό-μικρό-μεγάλο ή μπλε-μπλε-άσπρο. Τα παιδιά είναι σημαντικό να βλέπουν ένα μοτίβο να επαναλαμβάνεται 3 φορές για να το αναγνωρίσουν ως μοτίβο, γι’αυτό το ονομάζουμε ΑΒΑΒΑΒ και όχι απλώς ΑΒ.

 

5. Ο κατάσκοπος.

01

Ο καθένας με τη σειρά του επιλέγει με τα μάτια ένα κουμπί και οι άλλοι προσπαθούν να μαντέψουν πιο είναι το κουμπί του. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να παρατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά των κουμπιών, χρησιμοποιώντας περιγραφικές λέξεις για το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα, τις τρυπούλες κλπ.

 

6. Μαθηματικά.

IMG_1526

Και φυσικά μπορούμε να μετρήσουμε τα κουμπάκια, να τα χρησιμοποιήσουμε για να σχηματίσουμε με αυτά αριθμούς, να τα χωρίσουμε σε ομάδες των δυο, των τριών και ούτω καθεξής.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες, αφού τα παιδιά σας θα ανακαλύψουν άλλες τόσες. Και πιστέψτε με, τα κουμπάκια θα γίνουν το αγαπημένο σας παιχνίδι!

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή ου άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

[dt_button size=”medium” animation=”none” color=”” link=”http://kidsactivitiesblog.com/19791/button-activities” target_blank=”true”]e-mama.gr[/dt_button]

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.