Μαύροι γίγαντες με μυρωδικά: Όταν το φαγητό της γιαγιάς γίνεται gourmet

Οι γίγαντες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Όταν μάλιστα δεν είναι απλοί γίγαντες, αλλά γίγαντες Πρεσπών –ας με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι γίγαντες, δεν έχω τίποτα μαζί τους- τότε το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά της gourmet κουζίνας. Γιατί πολύ απλά τα έχει όλα. Γεύση, εμφάνιση, θρεπτικά συστατικά και μια μυρωδιά που σου σπάει τη μύτη.

Τώρα εσύ μπορεί να έχεις συνδέσει τους γίγαντες με τη μαγειρική της γιαγιάς σου, αλλά εγώ μπορώ να σου παραθέσω μια ολόκληρη λίστα με συνταγές βασισμένες στους γίγαντες που σερβίρονται στα πιο ακριβά εστιατόρια. Εξέχουσα θέση στην οικογένεια των γιγάντων κατέχουν οι μαύροι γίγαντες, οι οποίοι είναι in καθώς πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή από τα κοινά φασόλια. Τα φλαβονοειδή είναι οι χρωστικές ουσίες στις οποίες οφείλεται το μαύρο χρώμα στους γίγαντες, αλλά και σε πολλά άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ως γνωστόν οτιδήποτε υγιεινό είναι «της μοδός» οπότε πάμε να φτιάξουμε μαύρους γίγαντες με μυρωδικά! Παρεπιπτόντως η συνταγή είναι της μαμάς και όχι να το παινευτώ, αλλά «τα σπάει».

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

500 γραμμάρια μαύρους γίγαντες (τώρα αν βάλεις κανονικούς γίγαντες δε θα μαλώσουμε κιόλας)

Σάλτσα ντομάτας

2 καρότα

2 ντομάτες

½ σελινόριζα

Μαιντανό

Λίγο θυμάρι

Λίγο δεντρολίβανο

1 κρεμμύδι

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Μαγειρεύουμε

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από βραδύς. Αφού αλλάξουμε το νερό, τους βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αλλάζουμε πάλι νερό, αλατίζουμε και τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι (εγώ σοτάρω χωρίς λάδι) και προσθέτουμε τη σάλτσα με τα καρότα ψιλοκομμένα και όλα τα μυρωδικά. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τους γίγαντες, αφού τους στραγγίξουμε και από πάνω βάζουμε τη σάλτσα με τα μυρωδικά που έχουμε φτιάξει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ψιλοκομμένη τη φρέσκια ντομάτα.

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.

Ήξερες εσύ ότι τα όσπρια πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφή με 1/2 κούπα μαγειρεμένων οσπρίων την ημέρα, σύμφωνα με τις συστάσεις πολλών διεθνών ιατρικών ενώσεων;

Καλή μας όρεξη και καλή σαρακοστή!!!

Liza

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή της συνταγής και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

5 Σχόλια

  1. Elefteria Bogioglou Reply

    Μεσογειακή συνταγή και κυρίως νηστίσιμη! Καλή σαρακοστή!

    • Για να πω την αλήθεια, νομίζω πως μαγειρεύω μόνο μεσογειακά, με εξαίρεση μια δύο φορές το χρόνο. Μάλλον μας αρέσει οικογενειακώς. Καλή σαρακοστή να έχουμε Ελευθερία μου!!!

  2. Μαύροι γίγαντες; Δεν τους ήξερα και φαίνονται πεντανόστιμοι!! Καλή Σαρακοστή!!

  3. Σε τι θερμοκρασία στον φούρνο; αντιστάσεις φαντάζομαι;

    • Εγώ ψήνω στους 180-190 βαθμούς στις αντιστάσεις, βέβαια ανάλογα με τον φούρνο παρακολουθείς και προσαρμόζεις.

Write A Comment