Μειωμένο ωράριο για τους γονείς επειδή δεν θα υπάρχει ολοήμερο

Είχε ήδη ανακοινωθεί ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα με μειωμένο ωράριο για τους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, αφού δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Με τη σημερινή τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή, αυτό επεκτείνεται και στους ιδιωτικούς.

Χρήση του μειωμένου ωραρίου λοιπόν θα μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα. Προκειμένου να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, εφόσον δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως διευκρίνισαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι κατόπιν αίτησης τους, μπορούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο, μέχρι και 25% ημερησίως. Χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος υποχρεούται να συμπληρώσει αυτές τις ώρες σε άλλες εργάσιμες ημέρες. Δηλαδή να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας πέραν του ωραρίου του και χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης. Οπότε αυτός ο χρόνος υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.

Η εν λόγω διευκόλυνση στο ωράριο χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας. Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Με πληροφορίες από tanea & dikaiologitika

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.