Μείωση κινητικής δραστηριότητας και δυσανάλογη αύξηση βάρους στα παιδιά τους τελευταίους μήνες

Σε ποστ του ο παιδίατρος κος. Παπαβέντσης, μιλάει γι αυτό που ανησυχούσε εδώ και καιρό, εξαιτίας του εγκλεισμού της καραντίνας. Που θα οδηγήσει η μείωση δραστηριοτήτων των παιδιών και η αύξηση της ώρας μπροστά στις οθόνες; Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται από ότι φαίνεται. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί στο επόμενο διάστημα μπορεί να παγιωθούν οι αλλαγές αυτές και για αυτό θέλει να μας επιστήσει την προσοχή.

Διαβάστε τι λέει ο κος. Παπαβέντσης

Διάγραμμα δείκτη μάζας σώματος. Το βλέπω συχνά τελευταία και μάλλον θα το δω περισσότερο. Μέσα στους τελευταίους 2-3 μήνες μείωση της κινητικής δραστηριότητας, δυσανάλογη αύξηση βάρους και αύξηση του bmi. Σταμάτησε πολλές κινητικές δραστηριότητες και έμεινε σπίτι.

Επειδή δεν υπάρχει μόνο ο coronavirus ως θέμα υγείας. Επειδή δεν θα πεθάνουμε όλοι από coronavirus. Αλλά υπάρχει μια γενιά εκεί έξω παιδιών μικρών και μεγαλύτερων που εδώ και μήνες πλέον έχουν μειώσει την κινητική τους δραστηριότητα. Έχοντας πιθανώς αυξήσει την παραμονή τους μπροστά σε οθόνες και την μη κινητική δραστηριότητα όπως το πήγαινε έλα στο ψυγείο. Επειδή στις κρίσιμες παιδικές ηλικίες αυτές οι αλλαγές που για πολλά επήλθαν τους τελευταίους μήνες σε μείωση κινητικής δραστηριότητας, αύξηση φαγητού καθισιού και οθόνης είναι κρίσιμες και μπορεί να παγιώνονται αν δεν προσέξουμε, και να οδηγούν σε νοσηρότητα δεκαετίες αργότερα όταν ο coronavirus θα υπάρχει μόνο στα βιβλία της ιστορίας, ας το επαναλάβω.

Τα παιδιά πρέπει να κινούνται. Να τρέχουν. Να σκαρφαλώνουν. Να πέφτουν και να σηκώνονται. Να χορεύουν. Να κολυμπάνε. Να πηγαίνουν βόλτα. Να παίζουν ανταγωνιστικά κινητικά παιχνίδια με άλλα παιδιά.

Από εδώ και στο εξής καλό είναι να κάνουμε κάθε προσπάθεια εμείς οι γονείς για να αυξήσουμε την κίνηση των παιδιών μας. Και την κοινωνικότητά τους θα πρόσθετα, με κάθε εφικτό τρόπο και με τις προφυλάξεις που πρέπει.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.