Η μοναξιά των μαμάδων που χρειάζονται φίλες

Οι φίλες. Οι φίλοι. Οι παρέες. Η κοινωνικοποίηση.

Το άρθρο μου «Για τις φίλες που ήταν εκεί όταν γίναμε μαμάδες» ξεκινάει κάπως έτσι.

Η μητρότητα είναι πραγματικά το τέλος μιας εποχής στη γυναικεία φιλία.

Και η αρχή μιας εντελώς νέας.

Κάποιες φιλίες διαλύονται όταν έρχεται η μητρότητα και κάποιες γίνονται ακόμη πιο δυνατές!

Έτσι ξεκινάω και εδώ λοιπόν. Και ok όταν οι φιλίες παραμένουν και γίνονται πιο δυνατές. Τι γίνεται όταν διαλύονται και μένουμε μόνες;

Ξέρεις τι; Δε μιλάμε συχνά γι αυτό. Ας μιλήσουμε. Για να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη.

Είναι αλήθεια ότι πολλές μητέρες έχουν πρόβλημα με αυτό. Με την κοινωνικοποίηση εν μέσω μητρότητας. Και λογικό είναι. Από την πρώτη στιγμή που γίνεσαι μητέρα αλλάζουν οι συνθήκες, οι προτεραιότητες, τα ωράρια, η ελευθερία κινήσεων. Αλλάζουν τα πάντα. Και όλα αυτά που αλλάζουν, γίνονται συνήθως οι λόγοι που οι νέες μητέρες μένουν χωρίς φιλίες. Είτε παλιές, είτε νέες.

Το βλέπεις σε εσένα. Σε άλλες μαμάδες γύρω σου. Στα post στις ομάδες, όπου μητέρες όλο και πιο συχνά αναζητούν παρέες άλλων μαμάδων. Πώς φτάνουμε σε αυτό το σημείο;

Μόλις περάσει η πρώτη περίοδος, των ξενυχτιών, της αλλαγής πάνας, του θηλασμού, έρχεται η συνειδητοποίηση.

Θέλω να μιλήσω με έναν ενήλικα…

Η αλήθεια είναι ότι δε σου φτάνει απλά το να πιάνεις συζήτηση με την κοπέλα στο ταμείο για να πείτε πόσο χαριτωμένο είναι το μικρό σου.

Και μόλις περάσει και η δεύτερη περίοδος, των tantrums, του μακροχρόνιου θηλασμού, της δημιουργικής απασχόλησης του νηπίου, έρχεται ξανά.

Θέλω να πιω έναν καφέ και να μιλήσω με έναν ενήλικα…

Η αλήθεια είναι ότι δε σου φτάνει να λες δύο λόγια με τους άλλους γονείς στο πάρκο για την ηλικία των μικρών και πως τα πάνε στον παιδικό σταθμό.

Και μόλις περάσει και η τρίτη περίοδος. Η περίοδος των σχολείων και των μαθημάτων στο σπίτι. Των δραστηριοτήτων και των ομηρικών καυγάδων των παιδιών. Έρχεται για ακόμη μια φορά.

Θέλω να πιω έναν καφέ, να μιλήσω με έναν ενήλικα. Και να μιλήσω και για κάτι άλλο εκτός από τα παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι δε σου φτάνει απλά το να μιλάς με τις άλλες μαμάδες 5 λεπτά έξω από το σχολείο για τα μαθήματα των παιδιών. 

Και πλέον έχεις αλλάξει, έχεις διαφοροποιηθεί σαν άνθρωπος. Θέλεις κοντά σου ανθρώπους που μπορούν να σε καταλάβουν. Δεν έχεις χρόνο και κουράγιο πια να προσπαθείς για φιλίες που δεν ανταποκρίνονται. Θες την ανθρώπινη επαφή της φιλίας. Με λίγο διαφορετική έννοια από εκείνη που είχες προ παιδιών.

Και αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Και η μοναξιά των μαμάδων που χρειάζονται φίλες μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Πέρασα από αυτό το στάδιο. Μικρό – μεγάλο, δεν έχει σημασία. Το ένιωσα. Και το ξέρω. Δεν έχω να σου δώσω μαγικές συμβουλές για να βγεις από αυτή τη μοναξιά. Ούτε tips για να κάνεις φιλίες εν μέσω μητρότητας. Γιατί δεν υπάρχουν.

Μπορώ όμως να σου πω με σιγουριά το εξής.

Η μητρότητα είναι όμορφη και κάποιες φορές είναι και τρομακτική. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο μόνη νιώθεις αυτή τη στιγμή, να ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχουν και άλλες γυναίκες – μητέρες που νιώθουν το ίδιο πράγμα που νιώθεις και εσύ.

Και κάποια στιγμή θα συναντηθείτε.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.