Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Θέλω να διευκρινίσω ότι όταν με ρωτάνε για ένα μέρος που πήγα, προσφέρω τη δική μου άποψη. «Εμάς (εμάς, επαναλαμβάνω) μας άρεσε πολύ!». Αν όμως έχουμε κοινά γούστα, θα σου πω με σιγουριά «Πρέπει να πας φίλη μου! Έστω μια φορά στη ζωή σου, πήγαινε!». Αυτό θα σου πω και για το κάπως «παρεξηγημένο» από εμένα νησί. Την Τήνο.

Η βάφτιση μιας μικρής αγαπημένης μας οδήγησε εκεί. Και χαίρομαι τόσο πολύ γιατί είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε. Το πιθανότερο είναι να μην σκεφτόμασταν ποτέ από μόνοι μας να το επισκεφθούμε. Βλέπεις νόμιζα πάντα ότι η Τήνος είναι ένα νησί μόνο για θρησκευτικό τουρισμό. Αλλά αυτό που συνάντησα τελικά με συγκλόνισε!

Ξεκινήσαμε roadtrip από Θεσσαλονίκη με τα μικρά μας, 7 και 3 ετών. Δεν είχα ιδέα ότι μπορώ να αντέξω στην ερώτηση «Μαμά πότε θα φτάσουμε;» τόσες πολλές φορές! Δεν είχα ιδέα επίσης πως θα είναι το ταξίδι με το πλοίο 4 ώρες από Ραφήνα, με 2 μικρούς σίφουνες. Δε θα στο κρύψω, είναι μια πρόκληση.

 

Όμως στο πλοίο με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Στο τραπεζάκι που «πιάσαμε» καθόταν η Τόνια. Η οποία ταξίδευε με το δικό της μωρό. Οι όμορφες συζητήσεις με άγνωστους ανθρώπους που συναντάς στα ταξίδια, μου αρέσουν τόσο πολύ. Για καλή μας τύχη η Τόνια είναι ξεναγός στην Τήνο. Οπότε της ζήτησα να μου κάνει μια προφορική «ξενάγηση». Εκείνο ήταν το σημείο που έγινε μια έκρηξη μέσα μου και ερωτεύτηκα την Τήνο πριν καν τη δω.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος:

Μου μίλησε για τον Πύργο και την τηνιακή μαρμαροτεχνεία. Η τηνιακή μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO. Όταν τελικά επισκεφθήκαμε αυτό το χωριό αντιληφθήκαμε αμέσως ότι πρόκειται για έργο τέχνης! Από τη στάση του λεωφορείου που είναι μαρμάρινη μέχρι τις υπέροχες κρήνες.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Θα σε πάω πρώτα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου στον Πύργο. Μια εκπληκτική έκθεση για την ιστορία του μαρμάρου στο νησί. Το Μουσείο θα το βρεις δίπλα τη Σχολή Καλών Τεχνών, που αποτελεί μοναδική επαγγελματική σχολή στην Ευρώπη και φυσικά με έμφαση στη μαρμαροτεχνία. Κάποια στιγμή στα γεράματα θα με βρεις να σπουδάζω εκεί, να το ξέρεις!

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Κάτι ακόμη που μου είπε η Τόνια στο πλοίο ήταν ότι στον Πύργο θα βρούμε το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών. Και ακριβώς δίπλα το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά που καταγόταν από την Τήνο. Κάτι που δε γνώριζα. Μα αυτό που δεν περίμενα με τίποτα ήταν η συγκλονιστική ιστορία του που δε μπορώ ακόμη να βγάλω από το μυαλό μου. Ένας άνθρωπος που οι γονείς του με βία του απαγόρευαν να καλλιτεχνήσει στο μάρμαρο. Θα σου τα πω σε άλλο άρθρο.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Extra: Στο σπίτι του Χαλεπά, ζητήστε να σας δείξουν τα πολύ σημαντικά καλλιτεχνικά γραφημάτα. τα οποία βρέθηκαν στα επιχρίσματα των τοίχων του σπιτιού του. Επειδή του απαγορευόταν να καλλιτεχνήσει οπουδήποτε αλλού. Μια πολύ πρόσφατη ανακάλυψη που μελέτησε το Ερευνητικό Τμήμα των Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Αφού φύγεις από το Μουσείο, περπάτησε προς τη πλατεία του χωριού να βρεις τον πλάτανο. Θα τον βρεις, έχει παντού ταμπέλες. Εκεί είναι παράδεισος. Εκεί κάτσε να πιεις έναν ελληνικό διπλό και θα πετάξεις ότι σου βαραίνει τη ψυχή. Και αφού πιεις τον καφέ σου να επισκεφθείς το νεκροταφείο που είναι εκεί κοντά. Μας το πρότεινε η ξεναγός του μουσείου και τελικά καταλάβαμε γιατί. Μπαίνεις σε ένα χώρο με μαρμάρινα έργα τέχνης, ακόμη και οι οστεοθήκες είναι εκπληκτικές.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

«Να πάτε οπωσδήποτε στο χωριό Βωλάξ ή Βώλακας! Τοπίο σεληνιακό!» μου είπε η Τόνια στο πλοίο. Και όντως! Χιλιάδες γρανιτένιοι ογκόλιθοι σε όλο το χωριό σε κάνουν να ανατριχιάζεις! Ένα από τα πιο παλιά κατοικημένα χωριά στην Ελλάδα, στο οποίο οι άνθρωποι βρήκαν τρόπο να συνυπάρξουν με τους γίγαντες. Θα βρεις σπίτια χτισμένα μαζί με τους βράχους! Μπορεί στη μέση του σπιτιού να βρεις ένα βράχο ο οποίος συνεισφέρει στο νοικοκυριό. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον επιστημονικά όχι μόνο για το πλήθος των βράχων αλλά και για την τέλεια στρογγυλάδα τους! Κάτι που δε συναντάται αλλού στον κόσμο.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Αλλά η επίσκεψη μας στο Βώλακα μου κρατούσε ακόμη μια έκπληξη. Πρόσεξα ότι τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια, ήταν «κεντημένα» με στίχους ποιημάτων και τραγουδιών!

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Καζαντζάκης, Καβάφης, Καββαδίας κ.α. Όπως μας εξήγησαν ντόπιοι, η ιδέα ήταν 2 νέων του Βωλάξ που θέλησαν να στολίσουν με αυτόν τον τρόπο τα σπίτια που δεν κατοικούνται πια.

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Έκπληξη ήταν και όταν συναντήσαμε το Λαογραφικό μουσείο ανοιχτό, μιας και ήταν αργά το βράδυ. Μας καλοδέχτηκε μια συμπαθέστατη κυρία (μεγάλη σε ηλικία, αλλά μεγάλη και σε καρδιά) που κρατάει το μουσείο εθελοντικά. Η ξενάγηση ήταν δωρεάν, αλλά αν πας αγόρασε κατιτίς από τα χειροποίητα που κάνουν οι γυναίκες του χωριού. Έτσι, για να μπορεί να συντηρηθεί. Δυστυχώς δεν έχω φωτό να σου δείξω. Δεν ήταν πάντα εύκολο να φωτογραφίζω με τους δυο μικρούς σίφουνες. Όμως αφοσιώθηκα και προσπάθησα να ρουφήξω όλα όσα μας έλεγε η γλυκύτατη κυρία.

Extra: Ρωτήστε την κυρία για τη μοναδική ξύλινη μηχανή παγωτού της δεκαετίας του 50. Επίσης να καθίσετε για φαγητό σε κάποια από τις ταβερνούλες. Ειλικρινά όλες έχουν υπέροχο φαγητό!

«Τις ξέρεις τις Ουρσουλίνες;» μου είχε πει η Τόνια. «Ναι φυσικά!» της απάντησα. «Ε, τότε να πάτε στα Λουτρά να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο της μονής Ουρσουλινών». Εννοείται, δεν τα χάνω εγώ αυτά! Η μονή Ουρσουλινών ξεκίνησε το 1862, τέσσερεις αδελφές Ουρσουλίνες απεστάλησαν από το γαλλικό κράτος (από το οποίο επιδοτούνταν) στην Τήνο. Επειδή είδαν ότι εκεί υπάρχει πρόσφορο έδαφος να δράσουν. Αρχικός σκοπός ήταν να βοηθήσουν τα ορφανά φτωχά κορίτσια του νησιού, να αποκτήσουν δεξιότητες και μόρφωση. Σύντομα αναπτύχθηκε μια μικρή κοινωνία στη μονή. Οι μοναχές και τα κορίτσια έφτιαχναν μόνες τους τα πάντα. Από τα ρούχα και τα παπούτσια τους, μέχρι και τα φάρμακα και τις ιατρικές μικροεπεμβάσεις.

Η ξενάγηση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον (ήταν δωρεάν επίσης), με εκθέματα που με ταξίδεψαν στο χρόνο. Μάλιστα στο μαγειρείο βρίσκεται ο πρώτος φούρνος με αέριο που ήρθε στην Ελλάδα. Ενώ σε αυτή τη μονή ήρθαν τα πρώτα πλυντήρια στην Ελλάδα και ήταν Miele. (φυλάσσονται αλλού).

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Μπορώ να μιλάω με τις ώρες για αυτό το νησί. Οι μέρες που κάτσαμε ήταν μόλις 4. Δεν προλάβαμε περισσότερα, αλλά μπορώ να σου πω άλλα τόσα για αυτά τα λίγα που είδαμε.

Συνοψίζοντας:

Μπάνιο δεν κάναμε σε καμία θάλασσα επειδή πετύχαμε μέρες με αέρα. Έχω ακόμη τηνιακή άμμο στα μαλλιά μου. Κάναμε σε πισίνα, αλλά δε μας πείραξε καθόλου. Όμως με διαβεβαίωσαν ότι οι παραλίες της σε μέρες με νηνεμία είναι μαγευτικές.

Περπατούσαμε στο δρόμο και οι ντόπιοι μας έλεγαν καλημέρα, μας χαμογελούσαν, ήταν πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Κάτι που λείπει πολύ σε εμάς από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τους έχω όλους στην καρδιά μου.

Το νησί δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να κάνουν θρησκευτικό τουρισμό όπως νόμιζα. Αλλά ίσως αυτό ακριβώς να το έσωσε από καταστάσεις που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Η Τήνος έχει ζωή και τουρισμό όλο το χρόνο. Ο χειμώνας είναι ευχάριστος σε σύγκριση με άλλα κοντινά νησιά όπως η Άνδρος (την οποία επίσης λατρεύω). Αυτό με κάνει όχι απλά να θέλω να επιστρέψω. Αλλά να θέλω να μετακομίσω μόνιμα εκεί. Κάποια στιγμή…

Αν αγαπάς το κέντρο, τη «χώρα» στα νησιά όπως εγώ, να μείνετε εκεί. Πάντα ήθελα να μείνω σε παραδοσιακό σπιτάκι στα λευκά στενά νησιώτικα σοκάκια. Και το καταευχαριστήθηκα!

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Το φαγητό τους είναι εκπληκτικό και τίμιο παντού! Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις καπαροσαλάτα! ΜΗ ξεχάσεις να προμηθευτείς κάπαρη, καπαρόφυλλα, λιαστή ντομάτα και άγρια αγκινάρα. Στη Λεωφόρο της Μεγαλόχαρης θα βρεις το πρατήριο πώλησης τηνιακών προϊόντων. Ανάλογα με τα γούστα σου, δοκίμασε Τηνιακό τυράκι και τη γραβιέρα Τήνου. Το λουκάνικο Τήνου και τη λούζα.

Να πας με τα παιδιά! Ναι, είναι πρόκληση. Ναι είναι κουραστικό. Ναι δε θα κάνεις όσα θα ήθελες ή θα μπορούσες χωρίς τα παιδιά. Αλλά οι κοινές αναμνήσεις δε συγκρίνονται με τίποτα. Τόλμησε το και λιποθυμάς μετά ( από την κούραση).

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος

Να γιατί θα σε μαγέψει η Τήνος!

Η Τήνος είναι ένα νησί με πολιτισμό, καλλιτεχνική κουλτούρα, γεμάτο ανθρώπους με κοινωνική μόρφωση και παιδεία, μέρη που θα σου μείνουν αξέχαστα. Όποιος και αν είναι ο λόγος που θα πας, θα θες να ξαναγυρίσεις! Αν είσαι σαν και εμένα, είμαι σίγουρη! Και επιβεβαιώνω το άρθρο που είχα γράψει παλαιότερα και αξίζει να το διαβάσεις, ότι δηλαδή -> “Οι διακοπές είναι το μόνο πράγμα που κοστίζει αλλά σε κάνει πλουσιότερο”

Λίζα

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.