Να τι συνέβη όταν απαγορέψαμε στα παιδιά μας όλες τις οθόνες στο σπίτι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει περιορισμένο ή καθόλου χρόνο σε οθόνες σε παιδιά κάτω των 5 ετών! Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 87% των παιδιών υπερέβη το συνιστώμενο χρόνο οθόνης για την ηλικία τους.

Αναρωτήθηκες ποτέ τι θα συμβεί αν στο σπίτι σου δεν υπάρχουν καθόλου οθόνες; Τηλεόραση; Υπολογιστής; Τάμπλετ; Κινητό; Αν όλες οι οθόνες που μας ρουφούν ενέργεια απομακρυνόταν; Τι επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο στα παιδιά; Ακόμη και σε εμάς τους γονείς;

Μια οικογένεια με 5 παιδιά το δοκίμασε στα αλήθεια!

Και μετά από 7 μήνες η μαμά μπλόγκερ Molly DeFrank, έκανε το δικό της απολογισμό σε ένα viral post.

Να τι συνέβη όταν απαγορέψαμε στα παιδιά μας όλες τις οθόνες στο σπίτι.

“Η φωτογραφία δεν είναι στημένη.

Πριν μερικούς μήνες απαγορέψαμε όλες τις οθόνες του σπιτιού από τα παιδιά μας. Γιατί; Επειδή τα καμάρια μου μετατρεπόταν σε τερατάκια τον τελευταίο καιρό. Μια μέρα επέστρεψα στο σπίτι και ο γιος μου χωρίς καν να με κοιτάξει μου ζήτησε να παίξει με το κινητό μου! Κάτι έπρεπε να κάνουμε.Στην αρχή βάλαμε όριο μια ώρα την ημέρα. Όμως και πάλι. Οι οθόνες έδειχναν να βάζουν φρένο στην δημιουργικότητα τους και να τους προκαλούν γκρίνια, τσακωμούς και κλάματα. Αυτό έπρεπε να αλλάξει. Κάπως έτσι πήραμε την απόφαση και βγάλαμε το καλώδιο από την πρίζα. Κυριολεκτικά. Τα παιδιά διαμαρτυρήθηκαν έντονα για λίγο και μετά το ξεχάσαμε όλοι. Δεν το πίστευα το πόσο εύκολα έγινε. Σοβαρά, ήταν σαν να ξαναβρήκα τα παιδιά μου!

Άρχισα να βλέπω την αλλαγή! Τα παιδιά άλλαξαν. Από εκεί που εξαρτιόταν από μια οθόνη για τη διασκέδαση τους, άρχισαν να παίζουν ομαδικά παιχνίδια! Άρχισαν να γίνονται πιο δημιουργικά. Ακόμη και να παίζουν μεταξύ τους «σχολείο». Δεν το πίστευα πόσο εύκολο ήταν τελικά! Και γιατί δεν το έκανα νωρίτερα!Σίγουρα η τεχνολογία είναι οπωσδήποτε χρήσιμη. Όμως μετά από την τεράστια αλλαγή που είδα στη δική μας οικογένεια, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία.

Να τι συνέβη όταν απαγορέψαμε στα παιδιά μας όλες τις οθόνες στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης μας αυτής, τα παιδιά ξυπνούσαν και μας έβλεπαν να διαβάζουμε με τον άντρα μου στο κρεβάτι. Τότε άρπαξαν τα δικά τους βιβλία και ξάπλωσαν μαζί μας! Όταν βγαίνουμε για φαγητό κουβαλούν μαζί τους βιβλία αντί για τάμπλετ. Η μικρή μας κόρη βελτιώθηκε πάρα πολύ στο διάβασμα κατά τη διάρκεια αυτής της αποτοξίνωσης!

Η δοκιμή μας είχε σημαντικά οφέλη για την οικογένεια μας και το προτείνω ανεπιφύλακτα! Εσείς θα τολμούσατε κάτι τέτοιο;  Τι πιστεύετε ότι θα γινόταν στη δική σας οικογένεια;Το ποστ της Molly έκανε και άλλους γονείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Οι ακόλουθοι της πόσταραν τα αποτελέσματα στη σελίδα της. Ενώ άλλοι ζήτησαν οδηγίες για να το δοκιμάσουν και αυτοί.

Να τι συνέβη όταν απαγορέψαμε στα παιδιά μας όλες τις οθόνες στο σπίτι.

Αυτά είναι τα 5 βήματα της Molly DeFrank για την απεξάρτηση από τις οθόνες:

✔ Απαγορέψτε εντελώς τις οθόνες για 30 ημέρες.

Μην το διαπραγματευτείτε.

✔ Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στη βιβλιοθήκη

Βρείτε το είδος βιβλίων που ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά σας.✔ Κάντε μαζί με τα παιδιά μια λίστα με τις επιλογές προτίμησης παιχνιδιών

Οτιδήποτε αρέσει σε εκείνα, ζωγραφική, χειροτεχνίες, βόλτα με ποδήλατο.

✔ Παρακολουθήστε και παρατηρήστε

Παρατηρήστε τι τους αρέσει να κάνουν και ενθαρρύνετε τα σε αυτό.

✔ Κάντε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο

Αποφασίστε πόση θα είναι η επιτρεπόμενη ώρα σε οθόνες αφού θα περάσει ο μήνας απαγόρευσης. Πχ. Για τη δική μας οικογένεια είναι μια ώρα.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια.)

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.