Οι παιδικές χαρές του παρελθόντος στα 1900’s VS οι σημερινές ασφαλείς παιδικές χαρές

Η φωτογραφίες που βλέπεις παραπάνω, είναι από παιδικές χαρές του 1912 και του 1940!

Και όμως!

Οι παιδικές χαρές του παρελθόντος ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα εμείς και τα παιδιά μας. Σήμερα θα λέγαμε ότι οι παιδικές χαρές που βλέπουμε σε αυτές τις φωτογραφίες είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον για παιδιά!

Εγώ πάντως την πρώτη φορά που τις είδα γούρλωσα τα μάτια μου και σκέφτηκα ότι προφανώς και δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να παίξουν εκεί.

Οι παιδικές χαρές του παρελθόντος VS οι σημερινές παιδικές χαρές
Φωτογραφία από παιδική χαρά του 1910 στο Broadway

Χάρη στη νομοθεσία, οι παιδικές χαρές με τα χρόνια έγιναν πολύ ηπιότερες. Φτάνουμε στο σήμερα όπου το περιβάλλον πρέπει να είναι πιο ασφαλές και πιο «εκπαιδευτικά διαδραστικό». Και αυτό μπορείς να το καταλάβεις και από τις παιδικές χαρές της δικής μας γενιάς. Εξαφανίστηκαν τα παιχνίδια υψηλής αναρρίχησης, τα σχοινιά που σε μετέφεραν στην άλλη άκρη της παιδικής χαράς, το γαϊτανάκι, η άμμος.Και όμως. Υπάρχει και η άλλη πλευρά όλου αυτού.

Η αξία του «κινδύνου», όπως και αν ακούγεται στα αυτιά σου, είναι κάτι που έχει εξαλείψει στην παιδική ηλικία του σήμερα. Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά;

Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι οι παιδικές χαρές με προτεραιότητα την ασφάλεια χάνουν σε άλλα σημεία. Ακόμα κι αν τα παιδιά τραυματίζονται λιγότερο – οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να εμποδίσουν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Αφήνοντας τα παιδιά με άγχη και φόβους που είναι τελικά χειρότεροι από έναν τραυματισμό.

Η Ellen Sandseter, είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Maud στη Νορβηγία.

Παρατήρησε παιδιά σε παιδικές χαρές στη Νορβηγία, την Αγγλία και την Αυστραλία.«Οι παιδικές χαρές γίνονται όλο και πιο ήπιες σήμερα. Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν κινδύνους και να ξεπεράσουν τους φόβους στην παιδική χαρά. Νομίζω ότι τα παιχνίδια αναρρίχησης και οι ψηλές τσουλήθρες προσφέρουν πολλά στα παιδιά.

Οι πτώσεις είναι μια συνηθισμένη μορφή τραυματισμού στην παιδική χαρά. Αλλά αυτά σπάνια προκαλούν μόνιμη βλάβη, είτε σωματική είτε συναισθηματική.»

Οι παιδικές χαρές του παρελθόντος VS οι σημερινές παιδικές χαρές
Παιδική χαρά στο Manhattan του 1980

Ενώ ορισμένοι ψυχολόγοι – και πολλοί γονείς – ανησυχούν ότι ένα παιδί που έπεσε στην παιδική χαρά θα αναπτύξει φόβο για τα ύψη, οι μελέτες έχουν δείξει το αντίθετο μοτίβο. Ένα παιδί που τραυματίζεται από πτώση πριν από την ηλικία των 9 ετών, είναι λιγότερο πιθανό ως ενήλικας να έχει φόβο για τα ύψη.Σε μια «επικίνδυνη» παιδική χαρά, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές εξοικείωσης που αναπτύχθηκαν από θεραπευτές για να βοηθήσουν ενήλικες να κατακτήσουν τις φοβίες τους, σύμφωνα με την Δρ Sandseter.

«Τα παιδιά προσεγγίζουν τις συγκινήσεις, τις φοβίες και τους κινδύνους με προοδευτικό τρόπο. Πολύ λίγα παιδιά θα προσπαθούσαν να ανέβουν στο υψηλότερο σημείο ενός παιχνιδιού για πρώτη φορά. Το καλύτερο πράγμα είναι να αφήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις από μικρή ηλικία.»Πετυχαίνουν το σκοπό τους οι «ασφαλείς» παιδικές χαρές του σήμερα;

Ο David Ball, είναι καθηγητής διαχείρισης κινδύνου στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο.

«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα ασφαλείας στις παιδικές χαρές έχουν μειώσει τον μέσο κίνδυνο». Σημείωσε ότι ορισμένοι τραυματισμοί, όπως τα κατάγματα των χεριών, στην πραγματικότητα αυξήθηκαν μετά την εισαγωγή μαλακότερων επιφανειών σε παιδικές χαρές στη Βρετανία και την Αυστραλία.«Αυτό ακούγεται αντιφατικό, αλλά δεν θα έπρεπε, γιατί είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Εάν τα παιδιά και οι γονείς πιστεύουν ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που είναι πιο ασφαλές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, θα αγνοήσουν τους κινδύνους. Τα παιδιά πιστεύουν ότι το μαλακό δάπεδο είναι ασφαλές. Αλλά επειδή δεν καταλαβαίνουν τις ιδιότητές του, τελικά θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές από ότι είναι πραγματικά».Με πληροφορίες από rarehistoricalphotos.com (όπου μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από παιδικές χαρές του παρελθόντος) και nytimes.com.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.