Το κείμενο που σοκάρει: Στα 14 μου κατάλαβα ότι όλη μου η ζωή δημοσιεύτηκε στα social media

Πολλές φορές έχουμε κάνει αναφορά για το ότι τα παιδιά δε θα πρέπει να προβάλλονται στα social media για διάφορους λόγους. Αλλά είμαστε γονείς και θέλουμε να μοιραστούμε το κατόρθωμα τους, την χαριτωμένη εικόνα τους, την περηφάνια μας.

Είμαστε η πρώτη γενιά γονιών που χρησιμοποιούμε τα social media. Υπάρχουν λογαριασμοί που μετράνε 15 έτη. Δηλαδή όσων χρόνων είναι και το Facebook.  Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά των χρηστών από την αρχή του facebook μπορεί είναι στην εφηβεία. Και να δημιουργούν δικό τους λογαριασμό στα social media…

Αναρωτήθηκες ποτέ τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Αυτό που θα διαβάσεις εμένα με σόκαρε περισσότερο από κάθε άλλο κείμενο για την αποτροπή να δημοσιεύουμε τα παιδιά μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Στα 14 μου κατάλαβα ότι όλη μου η ζωή δημοσιεύτηκε στα social media

Η Sonia Bokhari είναι ένα κορίτσι 14 ετών σήμερα που δημιούργησε πρόσφατα λογαριασμούς στα social media, μιας και δεν της επιτρεπόταν πιο πριν. Αυτό που ανακάλυψε ήταν σοκ. Όπως και το κείμενο της. Διάβασε το:

«Τα social media ήταν σημαντικά για την κοινωνική ζωή της αδερφής μου από τότε που ήταν 13 ετών. Δημοσιεύει σε Twitter και Facebook για σχεδόν μια δεκαετία. Ήταν κανόνας στο σπίτι για εμένα και για τα αδέρφια μου να μην έχουμε πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα πριν τα 13 μας χρόνια.Έτσι όταν πριν από μερικούς μήνες έγινα και εγώ 13, η μαμά μου έδωσε το πράσινο φως και μπήκα στο Twitter και στο Facebook. Το πρώτο προφίλ που επισκέφθηκα φυσικά ήταν μαμάς μου.

Τότε συνειδητοποίησα ότι ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου επιτρεπόταν να συμμετέχω στα social media, δεν ήταν καθόλου η πρώτη φορά που το πρόσωπο μου, οι φωτογραφίες μου και οι ιστορίες μου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο!

Όταν είδα τις φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει η μαμά μου στο Facebook εδώ και τόσα χρόνια, ένιωσα ντροπιασμένη και προδομένη!Στο δημόσιο λογαριασμό της στο Facebook, βρισκόταν όλες οι ενοχλητικές στιγμές από την παιδική μου ηλικία: Η επιστολή που έγραψα στη νεράιδα των δοντιών όταν ήμουν πέντε ετών, φωτογραφίες που έκλαιγα όταν ήμουν νήπιο, φωτογραφίες που δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν, από διακοπές όταν ήμουν 12.

Όλη μου η ζωή ήταν καταγεγραμμένη στο λογαριασμό της στο Facebook και για 13 χρόνια, δεν είχα ιδέα.

Θα μπορούσα να καταλάβω αν μοιραζόταν τις χαριτωμένες αστείες στιγμές μόνο με την οικογένεια και τους φίλους της, αλλά δημόσια; Σε όλους. Για μένα ήταν εξευτελιστικό! Ψάχνοντας τα tweets της αδελφής μου, είδα με τι γελούσε όλα αυτά τα χρόνια που την έβλεπα και δεν καταλάβαινα το γιατί. Δημοσίευε ατάκες μου ή πράγματα που της είχα εκμυστηρευτεί και της φαινόταν αστεία. Τα έβρισκε αστεία και θεωρούσε ότι έπρεπε να τα μοιραστεί με τόσο κόσμο. Χωρίς να έχω ιδέα εγώ ότι οι ατάκες μου κυκλοφορούσαν online και γελούσαν και άλλοι μαζί μου.Υποτίθεται ότι θα ξεκινούσα τώρα τη δημόσια προβολή μου στον κόσμο του διαδικτύου και θα μπορούσα εγώ να ελέγξω τι θα φαίνεται και τι όχι. Στην πραγματικότητα υπήρχαν ήδη δεκάδες φωτογραφίες και ιστορίες μου που θα μείνουν στο διαδίκτυο για πάντα. Χωρίς να μπορώ να το ελέγξω. Εξοργίστηκα τόσο πολύ!

«Μη τυχόν το ξανακάνετε χωρίς την άδεια μου!»

είπα στη μαμά μου και στην αδερφή μου και όντως από τότε το σεβάστηκαν. Αν και ένιωσαν έκπληκτες με τη στάση μου γιατί πράγματι δεν το έκαναν με κακό σκοπό. Ήθελαν απλά να κρατήσουν ένα “ημερολόγιο” για τα παιδικά μου χρόνια. Αλλά εγώ ένιωσα ότι παραβίασαν την ίδια μου τη ζωή. Να με προβάλλουν χωρίς την άδεια μου!Οι έφηβοι λαμβάνουμε πολλές προειδοποιήσεις ότι δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για να καταλάβουμε ότι όλα όσα δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο είναι μόνιμα. Αλλά και οι γονείς επίσης θα πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη ζωή των παιδιών τους καθώς μεγαλώνουν.

Η Sonia συνεχίζει την επιστολή της εξηγώντας ότι αυτή η γενιά γονιών, η πρώτη που χρησιμοποίησε social media, έκανε λάθος και δεν είχε τη σωστή ενημέρωση. Προφανώς τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης προβολής φαίνονται τώρα. Εξηγεί ότι η νέα γενιά έχει καλύτερη ενημέρωση. Υπάρχουν οργανισμοί που επισκέπτονται σχολεία, βοηθούν και εκπαιδεύουν τους νέους να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Αυτή η περιπέτεια της την έκανε να σκεφτεί πολύ σοβαρά πως η συμπεριφορά της στο διαδίκτυο θα επηρεάσει το μέλλον της. Συνειδητοποίησε ότι τα 13 έτη της δεν είναι η κατάλληλη ηλικία να κάνει χρήση των social media ακόμη και αν τα χρησιμοποιεί σωστά και είναι πλήρως ενημερωμένη. Έτσι αποφάσισε να απενεργοποιήσει όλους τους λογαριασμούς της και να τους χρησιμοποιήσει όταν θα είναι πιο έτοιμη. Ίσως μετά το σχολείο.Αυτό δεν επηρέασε καθόλου την κοινωνική της ζωή.

«Οι φίλοι μου είναι ενεργοί χρήστες των κοινωνικών μέσων, αλλά νομίζω ότι είναι πιο προσεκτικοί από πριν. Δεν κάνουν check in, δε δημοσιεύουν τα πλήρη ονόματά τους και διατηρούν τους λογαριασμούς τους ιδιωτικούς. Νομίζω ότι γενικά η γενιά μου πρέπει να είναι πιο ώριμη και πιο υπεύθυνη από τους γονείς μας. Σε αντίθεση με τους γονείς μας μόλις πριν από μερικά χρόνια, έχουμε επίγνωση του τι δημοσιεύουμε. Και το πόση πληροφορία απορροφά το internet για εμάς.»

Liza

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.