Όταν η εκπαίδευση ύπνου σε μικρά μωρά γίνεται η αιτία του θανάτου τους

Το ποστ της Anna Papra στη σελίδα της Family Sleep Consulting & Workshops Συμβουλευτικές υπηρεσίες ύπνου, με σόκαρε.

Όσο δύσκολο και αν μου είναι να το αναπαράγω, συμφωνήσαμε με την Άννα.

Ότι όσο περισσότεροι γονείς αντιληφθούν τους σοβαρούς κινδύνους μιας τέτοιας πρακτικής, τόσο το καλύτερο.

Το κείμενο της Άννας λέει:

3 μηνών βρέφος πέθανε την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα. Η μητέρα του ακολουθούσε συμβουλές «εκπαίδευσης» ύπνου από επαγγελματία που βρήκε σε διαδικτυακό πρακτορείο εκπαίδευσης γονέων. Οι οδηγίες τόσο της συμβούλου, όσο και άλλων μαμάδων στο γκρουπ που είχε δημιουργήσει, αποθάρρυναν τη μητέρα να ανταποκριθεί στο κλάμα του μωρού. Το οποίο έχασε τη ζωή του από αναπνευστικές επιπλοκές.


Μπορεί η Κίνα να ακούγεται μακριά αλλά οι πρακτικές ελεγχόμενου κλάματος δεν είναι καθόλου μακριά από εμάς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που με λύπη ακούμε από γονείς ότι επαγγελματίες υγείας τους έχουν συμβουλέψει (πολλές φορές, ακόμη και πιέσει – χρησιμοποιώντας συναισθηματικούς χειρισμούς) να αφήσουν τα παιδιά τους (από 2-3 μηνών συχνά) να κλαίνε μόνα τους στο δωμάτιο μέχρι να αποκοιμηθούν διαβεβαιώνοντάς τους ότι η μέθοδος αυτή είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία τους.


Δεν είναι όμως. Και δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από τέτοιες συμβουλές. Αντίθετα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις παγκόσμιες οδηγίες για την αποφυγή του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Ανταπόκριση, ανταπόκριση και πάλι ανταπόκριση.

Ο βρεφικός εγκέφαλος δε θέλει κανενός είδους εκπαίδευση.

Φροντίδα και ανταπόκριση θέλει.


*Η ανάρτηση δεν γίνεται για να κάνουμε shaming σε όσους γονείς εφάρμοσαν τέτοιες πρακτικές και σίγουρα όχι για να κατηγορήσουμε τη μητέρα. Σκοπός της ανάρτησης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γονέων και επαγγελματιών υγείας*


Anna Papra | Attachment-focused & trauma-informed σύμβουλος ύπνου ενηλίκων και παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας | Mentor IMPI | Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International για το Family Sleep Consulting & Workshops Συμβουλευτικές υπηρεσίες ύπνου.


Η μητέρα αυτή λοιπόν, ακολούθησε οδηγίες «ειδικών» που υποστηρίζουν αυτή την πρακτική. Το μωρό να κοιμάται μόνο του. Σε ξεχωριστό δωμάτιο. Να κλαίει μέχρι να το πάρει ο ύπνος χωρίς επαφή. Η μαμά παρακολουθούσε την 3 μηνών κόρη της από την κάμερα και πίστευε ότι αυτό αρκεί.

Κάποια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία της στο γκρουπ του WeChat και θεώρησε ότι έπρεπε να πάει κοντά στο μωρό. Το μητρικό ή έστω ανθρώπινο ένστικτο που λέει ότι το μωρό σου σε φωνάζει και πρέπει να πας κοντά του. Τότε οι “ειδικοί” την παρότρυναν να μην το κάνει. «Άστο να κλάψει». «Μην πας καθόλου στο δωμάτιο». «Εμπιστέψου μας, θέλει να σε μανιπιουλάρει». «Άστο να κλάψει».


Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες είναι εξαιρετικά σοκαριστικές. Τόσο, που δυσκολεύτηκα πολύ προσωπικά να τις διαχειριστώ. Γι αυτό δεν θα σας τις παρουσιάσω εδώ.

Το σημαντικό είναι να το φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε. Η εκπαίδευση ύπνου, η πρακτική CIO (άφησε το να κλάψει μέχρι να κοιμηθεί μόνο του) και παρόμοιες πρακτικές ύπνου ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.


Το κλάμα του μωρού είναι η επικοινωνία του μαζί μας. Όχι η προσπάθεια του να μας χειριστεί, να μας μανιπιουλάρει.

*Διάβασε το άρθρο -> “Η πρόωρη εκπαίδευση ύπνου του μωρού έχει κινδύνους” το οποίο εξετάζει την αναθεώρηση 43 επιστημονικών άρθρων για αυτό το θέμα. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.


*Διάβασε το άρθρο -> “Το ελεγχόμενο κλάμα και οι επιπτώσεις του στο βρέφος”. Θα σου δώσει ακόμη περισσότερους λόγους για να κάνεις συνειδητή επιλογή.

*Διάβασε το άρθρο -> “Γράμμα από ένα μωρό που εκπαιδεύεται στον ύπνο”. Με δάκρυα στα μάτια το αφιερώνω στη μικρούλα που έπεσε θύμα των συμβουλών των ειδικών.

emamagr γράμμα από το μωρό που εκπαιδεύεται στον ύπνο

*Διάβασε το άρθρο -> “Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μωρά. Μόνο μωρά που σε χρειάζονται”


Αν κάποιος κοντινός σου σκέφτεται να εφαρμόσει την επικίνδυνη τακτική, ενημέρωσε τον. Βοήθησε τον. Δώστου την αμέριστη συμπαράσταση σου. Για να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο…


Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια.)

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.