Όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο η μαμά είναι πιο ευτυχισμένη

Όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο η μαμά είναι πιο ευτυχισμένη

Έρευνα: Όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο η μαμά είναι πιο ευτυχισμένη

Η μητέρα μου σίγουρα ήταν πιο ευτυχισμένη μιας και θυμάμαι ότι μας έβαζε για ύπνο από πολύ νωρίς όταν ήμασταν μικρά.

Σήμερα που ο ρυθμός ζωής έχει γίνει πολύ πιο γρήγορος και το 24ωρο δε φτάνει, ο ύπνος των μικρών μου είναι μια καθημερινή μάχη!

Σύμφωνα με την έρευνα όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο, κάνει καλό σε όλους. Κάνει καλό στην υγεία των παιδιών αλλά και στην ψυχική υγεία της μαμάς.

Άντε καλά πες και εσύ, έπρεπε να μας το πει η επιστήμη; Δεν το ξέραμε ήδη; Οκ εντάξει, αλλά η επιστήμη επιβεβαίωσε αυτήν την αλήθεια. Στη μελέτη Growing Up in Australia οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες οικογένειες από το 2004.

Κάθε δύο χρόνια, αυτές οι οικογένειες συμμετείχαν σε μια σειρά συνεντεύξεων που επέτρεψαν στους ερευνητές να ελέγξουν τα επίπεδα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο η μαμά είναι πιο ευτυχισμένη

Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για τον ύπνο και τον τρόπο ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής. Τα παιδιά που πήγαιναν νωρίς για ύπνο – δηλαδή μέχρι τις 8:30 μ.μ. ήδη κοιμόταν – είχαν «καλύτερη ποιότητα ζωής και υγεία». Αλλά και οι μητέρες τους είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία και πνευματική διαύγεια.

Ο Jon Quach, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης είπε: «Άρα μαμάδες και μπαμπάδες, να ξέρετε ότι όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο δεν είναι καλό μόνο για εκείνα. Είναι καλό και για σας!»

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διάβασε το άρθρο μου «Γιατί οι κουρασμένες μητέρες μένουν ξύπνιες μέχρι αργά το βράδυ;» και θα καταλάβεις. (και νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου)

Τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο, κοιμούνται περισσότερο.

Μια δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. δείχνει ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα κοιμούνται επίσης περισσότερο. Και είναι σημαντικό για την υγεία τους. Δες τον παρακάτω πίνακα από τον Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου το οποίο δείχνει τον συνιστώμενο αριθμό ωρών ύπνου που πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται κάθε νύχτα.Όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο η μαμά είναι πιο ευτυχισμένη

Τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμούνται τα παιδιά νωρις;

Κάτι που κάναμε εμείς τον τελευταίο καιρό είναι να βάζουμε το όριο λίγο πιο νωρις κάθε φορά. Ένα δεκάλεπτο ή ένα τέταρτο. Δεν πετυχαίνει πάντα φυσικά, αλλά σταδιακά υπάρχουν αποτελέσματα!

Επίσης οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να περιορίσουμε την ώρα της οθόνης πριν από τον υπνο. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωση της μελατονίνης, να αυξήσει την εγρήγορση και να κάνει restart το σώμα μας, νομίζοντας ότι τώρα ξεκινάει η μέρα!

Οπότε η περιορισμένη χρήση (για όλη την οικογένεια) οθονών, τηλεόρασης, tablet, laptop, κινητών κτλ, μια με δυο ώρες πριν τον υπνο, θα φέρει αποτέλεσμα.

Και μιας και κλείνουμε το άρθρο με αυτό το θέμα, έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις επίσης το άρθρο “Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά και tablets κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα”.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τάμπλετ και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνη συνδέεται με λιγότερο υπνο των παιδιών και των εφήβων. Και αυτό σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη (συστηματική ανασκόπηση).

Ο ανεπαρκής υπνος έχει συσχετιστεί με αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Δηλαδή όχι και πολύ καλά νέα για τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά, tablets και άλλες οθόνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίσμπεθ Λουντ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «BMC Public Health». Ανέλυσαν στοιχεία από 49 έρευνες της περιόδου 2009-2019 που αφορούσαν εκατομμύρια παιδιά από σχεδόν όλον τον κόσμο.

Έχει ενδιαφέρον να συνεχίσεις την ανάγνωση στο άρθρο.

Και ενώ μιλάμε για παιδιά και μεγαλύτερες ηλικίες, το θέμα υπνος απασχολεί περισσότερο τους νέους γονείς ή τους γονείς με μικρά μωρά. Εκεί ισχύουν διαφορετικές συνθήκες. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο “Οι μύθοι του δυτικού κόσμου για τον υπνο του μωρού”. Αν έχεις μωρό θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Λίζα

(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like