Το παγκάκι της φιλίας – Η υπέροχη ιδέα που φέρνει τα παιδιά κοντά

Με θυμάμαι πρώτη δημοτικού, σε ένα νέο σχολείο, να μην γνωρίζω κανέναν.

Με θυμάμαι να ψάχνω να βρω έναν συνεργάτη στη νέα μου αποστολή, στο νέο μου ρόλο. Αυτόν της μαθήτριας.

Πρωτόγνωρα όλα για εμένα. Όλα τα παιδιά άγνωστα μεταξύ τους, ματιές και χεράκια σταυρωμένα αμήχανα στα διαλείμματα. Κατά βάθος νομίζω ότι όλοι θέλαμε το ίδιο πράγμα.

Μπορεί να πέρασαν… άπειρα χρόνια από τότε αλλά η εικόνα είναι τόσο ζωντανή μπροστά μου. Εμένα, ως ένα εξαιρετικά ντροπαλό παιδί, να ψάχνω να κάνω φίλους στο σχολείο.

Γι αυτό Το παγκάκι της φιλίας μου φαίνεται εξαιρετική ιδέα για να εφαρμοστεί σε κάθε σχολείο.Τι είναι το παγκάκι της φιλίας;

Η ιδέα εφαρμόζεται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, σε Αμερική και Ευρώπη. Το παγκάκι της φιλίας βρίσκεται συνήθως στον εξωτερικό χώρο του σχολείου. Εκεί μπορεί να κάθεται όποιο παιδί νιώθει μόνο του ώστε να ειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Ή να ξεκινήσουν μια νέα φιλία. Ή να συζητήσουν μαζί για όποιο θέμα τους απασχολεί. Απλό στη σύλληψη, αποτελεσματικό στη χρήση!

Εκτός από τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των παιδιών, οι ειδικοί λένε ότι το παγκάκι χρησιμοποιείται και με άλλους τρόπους. Ως υπενθύμιση στα παιδιά για πράγματα όπως η επικοινωνία. Αλλά και η αλληλοϋποστήριξη και η έκφραση των συναισθημάτων. Και λειτουργεί πολύ καλά ως τέτοιο.Το παγκάκι της φιλίας ενάντια στο bullying

Φαίνεται ότι αυτά τα παγκάκι μπορούν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο πρόβλημα σε κάποιο βαθμό. Στα περισσότερα σχολεία που υπάρχει παγκάκι φιλίας έχει μειωθεί ο εκφοβισμός.

Χρησιμοποιούν όμως πραγματικά τα παιδιά τα παγκάκια φιλίας; Μήπως ανησυχούν για το πώς τους κάνει να φαίνονται;

«Τα χρησιμοποιούν και είναι ενθουσιασμένα όταν κάθονται εκεί. Δεν το βλέπουν ως στιγματισμό». Αυτό λέει ο Sinead McGilloway, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Κοινοτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Maynooth. Αυτό διαπίστωσε αφού ηγήθηκε μιας μελέτης σε 117 μαθητές σε τρία σχολεία που έχουν παγκάκια της φιλίας.Το σαράντα τοις εκατό των παιδιών που ρώτησε είπαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το παγκάκι φιλίας. Και το 90% είπε ότι αν έβλεπαν κάποιο άλλο παιδί να κάθεται εκεί θα του μιλούσε ή το έκανε ήδη.

Το παγκάκι της φιλίας στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα παγκάκια φιλίας σε σχολεία και στην Ελλάδα. Και αυτό είναι υπέροχο!Το 2016 το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης παρουσίασε το δικό τους παγκάκι σύμφωνα με το alexpolisonline.com. H δράση αυτή εντάσσεται στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ανοιχτό Σχολείο! Ονειρεύομαι, Νοιάζομαι, Θέλω, Μπορώ!» του Συλλόγου Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

«Μια εξαιρετική ιδέα που φέρνει τα παιδιά μας πιο κοντά και αξίζει να υιοθετηθεί από όλα τα σχολεία της χώρας» είχε πει τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου. Ενώ προέτρεψε και άλλα σχολεία να υιοθετήσουν την τόσο απλή αλλά τόσο αποτελεσματική ιδέα!Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.