Παγκόσμια ανησυχία για το μυστήριο με σοβαρή ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή ιατρική κοινότητα για τις ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις – ανεξήγητης έως τώρα – σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.

Οι επιστήμονες διεθνώς, προβληματίζονται για τις περιπτώσεις ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά έως 10 ετών περίπου.

Οι περιπτώσεις καταγράφηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), αλλά και στις ΗΠΑ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Σχετικές ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC). Καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.

Ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 74 περιστατικά μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Ενώ αυτό που ανησυχεί κυρίως τους επιστήμονες είναι πως εργαστηριακοί έλεγχοι αποκαλύπτουν πως η συγκεκριμένη ηπατίτιδα δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους γνωστούς τύπους.

Έως και χθες, ωστόσο, δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.

Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία

Σε παιδιά 3 έως 5 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Στη Σκωτία λοιπόν κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ 4 περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας. Ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13.

Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα). Τα περισσότερα σε παιδιά 2 έως 5 ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.α.

Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά. Επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς.

Ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ δήλωσε:

«Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown. Αλλά και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο»

Συναγερμός και στον ΕΟΔΥ

Στο πλαίσιο της παγκόσμια ανησυχίας, σε εγρήγορση έχει τεθεί κι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για πιθανά κρούσματα και στη χώρα μας.

Ήδη έχει ενημερώσει τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με το ήπαρ. Καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους και τους παιδίατρους. Και ζητάει, εάν γίνουν αντιληπτά παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα να τα δηλώσουν στον ΕΟΔΥ.

Έως και χθες, ωστόσο, δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.

Αν και δεν έχουμε περιστατικό, ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί, πλέον, και στην Ελλάδα είναι η ανάρτηση του Θεόδωρου Λύτρα, Επίκουρου Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αν θέλεις κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να ενημερωθούν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

e-mama.gr