Παιδιά σε επαιτεία – Πώς να τα βοηθήσουμε σύμφωνα με το «Χαμόγελο του παιδιού»

Την επόμενη φορά που θα γίνετε μάρτυρας οικονομικής εκμετάλλευσης παιδιού να μας καλέσετε

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει και εσείς, αλλά τα παιδιά στους δρόμους που επαιτούν ή πωλούν μικροπράγματα έχουν αυξηθεί. Όπως και εκείνα τα μωρουδέλια που κοιμούνται πάντα, μα πάντα σε κάποια αγκαλιά. Δεν είναι πολύ περίεργο;

Πολύ θα σας πω εγώ…

Και θυμώνω τόσο πολύ με τον εαυτό μου που δεν ξέρω που πρέπει να απευθυνθώ, πώς πρέπει να δράσω για να βοηθήσω. Γι αυτό μόλις βρήκα τρόπο, θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.

Το Χαμόγελο του παιδιού εφιστά την προσοχή σε όλους μας την επόμενη φορά που θα δούμε ένα παιδί να επαιτεί. Την επόμενη φορά που θα δούμε ένα παιδί – θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης.Υπάρχουν παιδιά όπου οι γειτονιές της πόλης είναι το σπίτι τους, το «σχολείο» τους. Είναι παιδιά-θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης όπου η επαιτεία είναι η βασική τους ασχολία. Είτε πουλώντας μικροαντικείμενα είτε παίζοντας μουσικά όργανα.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τραγικό φαινόμενο της κοινωνίας μας. Καθώς συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανηλίκων που «εργάζονται»/επαιτούνε στους δρόμους των πόλεων όλης της Ελλάδος.Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε ένα παιδί – θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με το Χαμόγελο του παιδιού;

Στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS – 1056», η οποία στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους (λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα), δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις από πολίτες. Οι οποίοι μας ενημερώνουν την ίδια στιγμή που βλέπουν κάποιο παιδί θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης.Ο οργανισμός μας κινητοποιείται άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και δηλώνεται η διαθεσιμότητά μας ώστε Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος του Συλλόγου να βρεθεί άμεσα δίπλα στο παιδί.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ύστερα από Εισαγγελική Εντολή, όπου το Χαμόγελο του Παιδιού, έχει συνδράμει στη μεταφορά και συνοδεία παιδιών σε προστατευμένο περιβάλλον. Προκειμένου να διεξαχθεί κοινωνική έρευνα για την οικογένεια και η Εισαγγελία Ανηλίκων να αποφασίσει για τις πλέον συμφέρουσες για τα παιδιά λύσεις.Μη διστάσετε την επόμενη φορά που θα γίνετε μάρτυρας της οικονομικής εκμετάλλευσης ενός παιδιού να μας καλέσετε άμεσα τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το περιστατικό στον αριθμό 1056. Ο οποίος αντιστοιχεί στη Γραμμή SOS (δωρεάν από κινητό τηλέφωνο, λειτουργεί 24/7). Έτσι ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.

Θα τηρηθεί η ανωνυμία σας και η κλήση σας είναι δωρεάν από κινητό ή καρτοτηλέφωνο.Τι γίνεται μετά;

Τα περισσότερα παιδιά-θύματα βρίσκονται σε κίνηση και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ή επίσης ανήκουν σε οργανωμένα κυκλώματα επαιτείας, και οι «διακινητές» τους γρήγορα τα απομακρύνουν όταν το αντιληφθούν. Ακόμη και όταν οι ενήλικες-προωθητές εντοπιστούν και συλληφθούν, απαλλάσσονται από τις κατηγορίες. Οι οποίες συνήθως αφορούν όχι στην έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις στην παράνομη διαμονή τους στη χώρα όταν είναι αλλοδαποί. Ή στην παράβαση του άρθρου 407 του Π.Κ περί επαιτείας.Όταν τα παιδιά που επαιτούν εντοπίζονται και μεταφέρονται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, ο Σύλλογος συνδράμει κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής στη μεταφορά και τη συνοδεία τους σε προστατευόμενο περιβάλλον. Προκειμένου να παραμείνουν προσωρινά έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Και να διερευνηθεί η περίπτωση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.Υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη προστατευμένων χώρων υποδοχής, χώρων βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών. Δυστυχώς οι υπάρχουσες δομές και τα προνοιακά πλαίσια δεν επαρκούν για να καλύψουν ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.Η εμπειρία μας δείχνει πως τα παιδιά σε επαιτεία αυξάνονται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε υψίστης σημασίας την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν την τιμωρία των διακινητών/ατόμων. Καθώς και την επανεκτίμηση της κοινωνικής αρωγής των παιδιών θυμάτων οικονομικής εκμετάλλευσης.

Επιπλέον ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών από κακοποιητικούς γονείς, θεωρούμε απαραίτητη τη διερεύνηση του οικογενειακού περιβάλλοντος και κατόπιν να κρίνεται η επιστροφή των παιδιών σε αυτό.Διαβάστε περισσότερα στο Χαμόγελο του παιδιού εδώ και εδώ

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί η οικονομική εκμετάλλευση των παιδιών, δείτε την ιστορία του Κωνσταντίνου που δούλευε από μωρό μαζί με τον μικρό του αδερφό. Τα δύο μικρά παιδιά σώθηκαν χάρη στην κινητοποίηση μιας γυναίκας. Δείτε το από το 2.10 λεπτό και μετά. Είναι συγκλονιστικό.

Λίζα

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.