Τα παραδοσιακά παιχνίδια είναι πιο εκπαιδευτικά από τα εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά

Τα παραδοσιακά παιχνίδια είναι πιο εκπαιδευτικά από τα εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά

Τα παραδοσιακά παιχνίδια εκπαιδεύουν καλύτερα τα παιδιά από ότι τα ηλεκτρονικά

Πλαστικά λάπτοπ για μωρά και παιδιά, χαριτωμένα κινητά για μωρά και παιδιά, ηλεκτρονικές φάρμες με ζωάκια και πολλά άλλα.

Πατάς κουμπάκια και σου μιλάει, αλληλεπιδρά μαζί σου, σου ζητάει να επαναλάβεις λέξεις.

Παιχνίδια που κυκλοφορούν ως εργαλεία ενθάρρυνσης των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών. Tα λεγόμενα «ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια» που στην πραγματικότητα ο γονιός περιμένει από αυτό να μάθει κάτι στο παιδί του. Και να το βοηθήσει να μιλήσει γρηγορότερα.

Μια μελέτη όμως, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για έναν πολύ απλό λόγο.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι τα μωρά και τα παιδιά τα μωρά μαθαίνουν πιο γρήγορα και καλύτερα από ένα φυσικό ομιλητή που αλληλεπιδρούν μαζί του.

Έτσι λοιπόν, ακόμη και όταν έδωσαν 15 λεπτά στους γονείς να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους και το ηλεκτρονικό παιχνίδι, εκείνοι μίλησαν και απάντησαν λιγότερο.

Αλλά και τα μωρά, δεν απαίτησαν την αλληλεπίδραση με τους γονείς τους όπως όταν παίζουν με παραδοσιακά παιχνίδια.

Πόσα παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά; Κανένα.

Στην πραγματικότητα οι γονείς της μελέτης μίλησαν μόνο για να πουν «Μην ακουμπάς αυτό», «Πάτα εκείνο» ή τίποτα απολύτως.

Χρησιμοποίησαν επίσης λιγότερες λέξεις σχετικές με το περιεχόμενο του παιχνιδιού, όπως «Ένα γουρουνάκι», ή «Κόκκινος φράχτης».

Όταν τα παιχνίδια μιλούν αντί για τους γονείς, τότε και οι γονείς αφήνουν τα παιχνίδια να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά αντί για αυτούς.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι γονείς της μελέτης έπαιξαν με τα παιδιά τους με τρία σετ παιχνιδιών. Τα οποία συμπεριελάμβαναν τα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια (κινητά για μωρά, λάπτοπ για μωρά, ηλεκτρονική φάρμα με ζωάκια).

Και παραδοσιακά παιχνίδια όπως μπάλες, τουβλάκια, παζλ και βιβλία για τα χρώματα, σχήματα και ζώα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν έπαιζαν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι γονείς είπαν στο παιδί τους 40 λέξεις το λεπτό. Ενώ όταν έπαιζαν με τα παραδοσιακά παιχνίδια είπαν 67 λέξεις το λεπτό!

Η Kathy Hirsh-Pasek, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Temple University, λέει:

«Ένα παιχνίδι πρέπει να είναι 10% παιχνίδι και 90% παιδί. Αυτού του είδους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι 90% παιχνίδια και δίνουν ένα μικρό περιθώριο στο παιδί να εκπαιδευτεί μέσα από την αναζήτηση.»



Και αφού διάβασες αυτό, έλα να διαβάσεις και κάτι πολύ διαφορετικό για τα παιχνίδια των παιδιών. Αν σε ρωτούσα πόσα παιχνίδια πρέπει να έχει το παιδί σου τι θα μου απαντούσες;

Παρατήρησες ποτέ ότι τα παιδιά που έχουν πολλά παιχνίδια φαίνεται να θέλουν πάντα ακόμη περισσότερα; Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερα παιχνίδια έχουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο στρέφονται σε υλικά πράγματα για να ξεφύγουν από τα συναισθήματα της πλήξης και του άγχους.



Ρίξε μια ματιά στο παιδικό δωμάτιο των παιδιών σου. Μην ανοίξεις την ντουλάπα γιατί ίσως το μετανιώσεις. Τι βλέπεις; Πόσα παιχνίδια έχουν; Τα χρειάζονται πραγματικά όλα αυτά; Αυτά είναι μερικά δικά μου ερωτήματα κοιτώντας τα παιχνίδια των δικών μου παιδιών.

Και τελικά πόσα παιχνίδια είναι λίγα και πόσα πολλά; Πόσα παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά για να παίζουν;

Μπορεί να σε σοκάρω, αλλά σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές… ΚΑΝΕΝΑ!



Ναι καλά διάβασες! Μάλιστα υπάρχουν κάποια κέντρα φροντίδας και παιδικοί σταθμοί στη Γερμανία, χωρίς καθόλου παιχνίδια με σκοπό να μειωθούν εθιστικές συμπεριφορές στο μέλλον. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, όταν μια ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι ο εθισμός των ενηλίκων ανιχνεύεται πίσω από συνήθειες που σχηματίστηκαν κατά την παιδική ηλικία.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιχνίδια χρησιμεύουν κυρίως ως «μέσο διαφυγής».

Διάβασε τη συνέχεις και όλο το το άρθρο Πόσα παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά; Κανένα.

Έχει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like