Παιδιά φαντάσματα στην Κίνα, εξαιτίας της πολιτικής του “ενός παιδιού”

Η Li Xue δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα όμως είναι εκεί. Στο μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού των γονιών της, φορώντας ένα μπλουζάκι με το Μπομπ το Σφουγγαράκη και σκισμένο τζιν. Αλλά δίχως ταυτότητα ή ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή της ζωής της – εκτός από ένα έντυπο νοσοκομείου που αναφέρει τη γέννησή της και φυσικά το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η οικογένειά της.

“Δεν έχω πάει ποτέ σχολείο. Δε μπορώ να αγοράσω εισιτήριο για το τρένο. Δε μπορώ να αγοράσω συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία απαιτούν επίδειξη ταυτότητας. Είναι αδύνατον να βρω δουλειά”, λέει η Li, η οποία έκλεισε πρόσφατα τα 20 της χρόνια. Η άρνηση των γονιών της να πληρώσουν για την παραβίαση του νόμου περί ελέγχου των γεννήσεων στην Κίνα, έχει καταδικάσει το δεύτερο παιδί τους να ζήσει μια ζωή χωρίς επίσημα έγγραφα και χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ευκαιρίες.

 

originalΗ πολιτική του ενός παιδιού υποτίθεται ότι υιοθετήθηκε ως ένα μεταβατικό μέτρο για την κάμψη του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της χώρας. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά, ισχύει ακόμα, παρά τις προειδοποιήσεις για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που έχει στην ανάπτυξη της Κίνας και σε οικογένειες σαν αυτή της Li. Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να ανατραπεί αυτή η πολιτική έχουν οδηγήσει σε αμελητέες αλλαγές. Μια πρόσφατη συζήτηση τους τελευταίους μήνες, η οποία αφορούσε στην ψήφιση νόμου για δύο παιδιά μέχρι το 2015, έληξε άδοξα με την εξής ανακοίνωση: οι αρχές σκέφτονται να επιτρέψουν σε ζευγάρια ένα δεύτερο παιδί, μόνο αν ο ένας από τους δύο γονείς είναι μοναχοπαίδι.

“Αυτό το θέμα συζητιέται για πάνω από 20 χρόνια”, λέει ο Li Jianxin, καθηγητής πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Peking. “Πολλές ευκαιρίες έχουν χαθεί ήδη. Η πολιτική αυτή θα έπρεπε να έχει αλλάξει πολύ καιρό πριν. Αλλά συνεχίζει να επιβάλλεται με τεράστιο ανθρώπινο κόστος: αναγκαστικές αμβλώσεις σε προχωρημένες εγκυμοσύνες, διαιώνιση της διαμάχης των φύλων, ανυπολόγιστα τραύματα και οικονομικό στρες σε γονείς που χάνουν το μοναχοπαίδι τους και φυσικά τεράστια πρόστιμα σε οικογένειες όπως αυτή της Li.”

 

Με στόχο τους φτωχούς

Ενώ οι αναγκαστικές εκτρώσεις και στειρώσεις είναι παράνομες και περισσότερο σπάνιες από ότι ήταν στο παρελθόν, ενισχύονται λόγω οικογενειακού προγραμματισμού και διαιωνίζονται εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικών ελέγχων που θα απέτρεπαν τη βία στις μικρές κοινωνίες, λέει η Sharon Hom, διευθυντής του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας.

Πολλοί άνθρωποι πληρώνουν και έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Μια οικογένεια πλήρωσε το ποσό ρεκόρ των 1,3-εκατομμυρίων yuan σε πρόστιμο πέρσι. Άλλοι κάνουν γενναίες “δωρεές” για να αποκτήσουν θέσεις σε σχολεία για παιδιά χωρίς έγγραφα. Η Hom λέει ότι οι μη προνομιούχοι στοχοποιούνται ενώ οι διάσημοι και οι εύπορες οικογένειες “μπορούν είτε να πληρώσουν τα βαριά πρόστιμα και/ή να χρησιμοποιήσουν τις κυβερνητικές διασυνδέσεις τους για ασυλία”, δημιουργώντας δυσαρέσκειες.

China-One-Child-PolicyΟι γονείς της Li, Li Hongyu και Bai Xuling θα έπρεπε να δικαιούνται και δεύτερο παιδί, επειδή είναι και οι δύο άτομα με ειδικές ανάγκες. Αλλά η Bai έμεινε έγκυος τυχαία και της επέβαλλαν πρόστιμο 5.000 yuan επειδή δεν πήρε την έγκριση των αρχών. Το ζευγάρι είχε εισόδημα μόλις 140 yuan το μήνα. Μετά από αυτό ο εργοδότης της Bai την απέλυσε επειδή παραβίασε το νόμο. Ξόδεψαν χρόνια ικετεύοντας τις αρχές και προσπαθώντας να ανατρέψουν το πρόστιμο μέσω δικαστηρίων, για να πάρουν τελικά την απάντηση ότι ήταν πολύ αργά για αναθεώρηση.

Επιμένουν ότι δε θα έπρεπε να πληρώσουν και ότι κανείς δεν τους έχει πει πόσο θα κόστιζε να πάρουν hukou (ληξιαρχική πράξη γέννησης) για την Li τώρα. Τα πρόστιμα είναι αθροιστικά, λέει η Hom, και επειδή είναι πολύ βαριά – συχνά αρκετές φορές το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας- πολλοί είτε δε μπορούν να τα πληρώσουν είτε φορτώνονται με χρέη επειδή δανείζονται για να τα ξεπληρώσουν.

Οι γονείς της Li τώρα ζουν με λιγότερα από 2.000 yuan το μήνα, συντηρώντας και την Li. Πολλοί υποπτεύονται ότι τα πρόστιμα – γνωστά και ως τέλη κοινωνικής αποζημίωσης, λόγω του κόστους της πράξης στην κοινωνία – είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια των αρχών ώστε να αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Ο οικογενειακός προγραμματισμός επιπλέον απασχολεί έναν τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Και, ίσως το σημαντικότερο, οι υπεύθυνοι φοβούνται μια εκρηκτική αύξηση των γεννήσεων αν χαλαρώσει ο νόμος. Οι κυβερνητικοί λένε ότι ο έλεγχος των γεννήσεων υπήρξε ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Κίνας και μείωσε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, εμποδίζοντας 400-εκατομμύρια επιπλέον γεννήσεις σε μια χώρα που μετρά 1,3-δισεκατομμύρια πληθυσμού.

 

Ο αυξανόμενος πληθυσμός της Κίνας

A baby born in a Beijing hospitalΑλλά οι ειδικοί λένε ότι ο ρυθμός των γεννήσεων είχε αρχίσει να πέφτει σταδιακά πριν την επιβολή του νόμου του «ενός παιδιού». Ακόμη και αυτοί που ισχυρίζονται ότι ήταν αναγκαίος πιστεύουν ότι δε χρειάζεται πια. Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να αγγίξει σε μια δεκαετία τα 1,45-δισεκατομμύρια, ενώ ο πληθυσμός που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία συρρικνώθηκε πέρσι. Επίσημα τα ποσοστά γεννήσεων κυμαίνονται γύρω στις 1,7 γεννήσεις ανά ζευγάρι – πολύ κάτω από το 2,1 που απαιτείται σε μια χώρα ώστε να έχει έναν σταθερό πληθυσμό – ενώ άλλοι εκτιμούν ότι έχει πέσει κοντά στο 1,5.

Ο Yuan Xin του Ινστιτούτου Πληθυσμού και Ερευνών Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Nankai, λέει ότι η πολιτική του ενός παιδιού έχει συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά έχει δημιουργήσει απρόσμενα προβλήματα εξαιτίας της απότομης κάμψης του πληθυσμού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία η μετάβαση από οικογένειες με έξι παιδιά σε οικογένειες με δυο παιδιά έγινε σε ένα βάθος 75 χρόνων, ενώ στην Κίνα μόλις σε 20 χρόνια.

Η Li λέει: “Δεν έχω σκεφτεί ποτέ το γάμο και τα παιδιά. Αν δεν έχω ούτε καν ληξιαρχική πράξη γεννήσεως πως μπορώ να παντρευτώ και πως μπορώ να δώσω στα παιδιά μου μια ταυτότητα;”

Η Guardian δε μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις αρχές οικογενειακού προγραμματισμού του Πεκίνου, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες.

.(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

 

[dt_button size=”medium” animation=”none” color=”” link=”http://www.theguardian.com/world/2013/aug/16/china-one-child-policy-calls-reform” target_blank=”true”]Μετάφραση[/dt_button]

6 Σχόλια

    • Πραγματικά είχα συγκλονιστεί όταν το πρωτοδιάβασα!

    • Ναι Καίτη μου, απίστευτο το πως καταδικάζουν ανθρώπους στην αφάνεια!

  1. Πωπω είναι ανατριχιαστική η ιστορία της νεαρής… δεν ξέρω σε ποιον να ρίξω το φταίξιμο … στην πολιτεία ή στους γονείς της. Όπως και νάχει όμως είναι πέρα από κάθε φαντασία να υπάρχουν άνθρωποι φαντάσματα…………. ελεος πια σε τι κόσμο ζούμε?! Από το πάρτυ της Ελεάνας έρχομαι 🙂

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.