Τίποτα δε συγκρίνεται με τη χαρά που έχεις όταν αρπάζεις το lift για να ανέβεις στην κορυφή του βουνού, την ώρα της προσμονής του “κατεβάσματος” με τα σκι σου. Αν μάλιστα καταφέρεις και δεν γκρεμοτσακιστείς είτε στο ανέβασμα είτε στο κατέβασμα…εκεί να δεις χαρά! Κάτι η θέα του κόσμου από εκεί ψηλά, κάτι η αίσθηση ότι δαμάζεις ένα ολόκληρο βουνό και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Και όταν πια έχεις κατέβει και κοιτάξεις πάνω, η περηφάνια σου που τα κατάφερες είναι τόση, που το μόνο που σκέφτεσαι είναι “Αυτό πρέπει να το ξανακάνω!”

Αν μου έλεγε κάποιος ότι όλη αυτή την περιγραφή θα την κάνω εγώ, θα του έλεγα ότι είναι τρελός. Επειδή η μόνη επαφή που είχα μέχρι πρότινος με τη χιονοδρομία ήταν οι επισκέψεις μου με φίλους σε σαλέ, όπου έπινα αμέριμνη τον ζεστό μου καφέ απορώντας με τους “μισόχαζους” που ανεβοκατέβαιναν τις πλαγιές μέσα στην παγωνιά. Κι όμως! Τα παιδιά συχνά σε βάζουν σε μονοπάτια που ποτέ δεν περίμενες να βαδίσεις.

Έτσι όταν πέρσι οργανώθηκε ομάδα χιονοδρομίας – έτσι ντε λέγεται το σκι στα ελληνικά – στην επαρχιακή μας πόλη, σκέφτηκα ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε, ως fit οικογένεια που είμαστε. Αλλά όταν είπα να το δοκιμάσουμε εννοούσα τον μεγάλο μου γιο (μεγάλος ετών 5μιση παρακαλώ πέρσι). Στην πρώτη μας εξόρμηση πήγα ως συνοδός του Μάνου λοιπόν.

Και μετά διαπίστωσα κάτι πρωτοφανές. Ο Μάνος ο ετών 5μιση ερωτεύτηκε το σκι. Το ίδιο και όλα τα πιτσιρίκια της ομάδας-μηδενός εξαιρουμένου.

Παιδικό σκι: τα 10 οφέλη για την ανάπτυξη

Τι στο καλό γίνεται εδώ; Τι στο καλό έχει αυτό το σκι και αντί να προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά να ξυπνήσουν στις 5μιση το πρωί για να βγούμε έξω στην παγωνιά, μας παρακαλάνε αυτά;

Κάπως έτσι δοκίμασα κι εγώ το σκι και μαζί με εμένα πολλοί άλλοι γονείς που φορέσαμε για πρώτη φορά στα γεράματα (τρόπος του λέγειν 🙂 ) τα χιονοπέδιλα. Ααααα!!!! Γι’ αυτό ερωτεύτηκαν το σκι τα πιτσιρίκια. Μα πώς να μην το ερωτευτεί κανείς! Είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στη ζωή του.

Αλλά το σκι δεν είναι μόνο διασκεδαστικό. Έχει πολλά θαυμάσια οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών (μικρών και μεγάλων).

Παιδικό σκι: τα 10 οφέλη για την ανάπτυξη

Τα 10 οφέλη του σκι

Βελτιώνει την κινητικότητα των παιδιών

Για να κάνει κανείς σκι πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο και συναίσθηση, του που βρίσκεται κάθε μέρος του σώματος του στο χώρο. Έτσι όταν τα παιδιά κάνουν σκι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν κάθε μέλος του σώματος τους ξεχωριστά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα.

Είναι μια θαυμάσια άσκηση για το σώμα

Το σκι είναι μια τέλεια αερόβια άσκηση που ωφελεί το καρδιαγγειακό την ίδια ώρα που ενισχύει την ελαστικότητα και τη δύναμη του σώματος. Για να μη σου πω πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις κάνοντας σκι!

Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος

Για να κάνεις σκι πρέπει να έχεις ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ισορροπία στο σώμα σου. Βοηθάει λοιπόν στο να μάθει το παιδί να ισορροπεί το πάνω μέρος του σώματος του την ώρα που οι μυς των ποδιών δουλεύουν για να μπορέσει να κατέβει το βουνό χωρίς να πέφτει.

Παιδικό σκι: τα 10 οφέλη για την ανάπτυξη

Καλλιεργεί την αυτογνωσία

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν σκι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές τους, σωματικές και νοητικές, τα όρια τους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιώσουν τα αδύνατα και τα δυνατά τους σημεία.

Χτίζει αυτοπεποίθηση

Σε βαθμό που δε θα το πιστεύεις. Σκέψου το πιτσιρίκι σου να κατεβαίνει για πρώτη φορά μια πλαγιά χωρίς να πέσει. Τεράστια κατάκτηση στα παιδικά του ματάκια! Κάθε μικρό βηματάκι βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού.

Αναπτύσσει την κοινωνικότητα των παιδιών

Το σκι είναι ένα άθλημα με savoir vivre. Υπάρχουν κανόνες για το πώς θα περάσεις δίπλα από έναν συναθλητή σου και για το πώς θα τον βοηθήσεις αν παραστεί ανάγκη. Εκεί στις βουνοπλαγιές τα παιδιά χτίζουν φιλίες και μοιράζονται την αγάπη τους για το άθλημα με τρόπο πολλές φορές συγκινητικό.

Καλλιεργεί την υπομονή και την επιμονή

Αν έχεις κάνει σκι έστω και μια φορά καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία και επιμονή. Αν ο σκιέρ απογοητεύεται κάθε φορά που πέφτει δεν θα μπορέσει ποτέ να κατέβει δεύτερη φορά το βουνό. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι όταν πέφτεις σηκώνεσαι και προσπαθείς ξανά.

Διδάσκει στα παιδιά τον υγιή ανταγωνισμό

Το savoir vivre που λέγαμε πιο πάνω το καταλαβαίνεις ακόμα και την ώρα που κάνεις εσύ σκι με το παιδί σου. Κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να κάνει κάτι που εσύ δεν μπορείς, προσπαθείς να τον φτάσεις. Στην περίπτωση μου προσπαθώ να φτάσω τον Μάνο!

Δημιουργεί το αίσθημα της ευτυχίας

Σύμφωνα με έρευνες το σκι σε κάνει ευτυχισμένο. Άτιμες ενδορφίνες!

 

Μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται τη φύση

Την ώρα που είσαι πάνω στο βουνό καταλαβαίνεις ότι είσαι απλά ένα κομμάτι ενός τεράστιου μαγικού κόσμου. Του πλανήτη Γη. Τα παιδιά που μαθαίνουν να ζουν τη φύση, μαθαίνουν να τη σέβονται και να την εκτιμούν φροντίζοντας την.

Παιδικό σκι: τα 10 οφέλη για την ανάπτυξη

Στο εξωτερικό το σκι χαίρει εξαιρετικού σεβασμού. Εδώ στην Ελλάδα παρά τα πολλά βουνά μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι απλησίαστο από άποψη κόστους. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να υπολογίσω το ετήσιο κόστος για ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα για να σου αποδείξω ότι δεν κοστίζει πιο ακριβά από άλλα αθλήματα που θεωρούμε φτηνά.

ski

Αγαπημένο χιόνι…για μικρά και μεγάλα παιδιά! Είμαστε έτοιμοι για τη φετινή χρονιά!!!

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας fitmamaδες για να κάνουμε μαζί το ταξίδι προς ένα πιο υγιές σώμα και να υποστηρίζουμε η μια την άλλη!.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

6 Σχόλια

  • Ούτε κι εγώ το ήξερα Έλενα! Η αλήθεια είναι ότι έχω δει παιδάκια 3 χρονών με χιονοπέδιλα. Μικροσκοπικούλια!!!
   Καλή μας χρονιά!

 1. Εντάξει!!! Σε θαυμάζω… δεν είμαι εγώ τον extreme sports παιδί μου… γιατί extreme θεωρείται για εμένα! Άντε το πολύ πολύ να πάω βόλτα με το τελεφερικ και μέχρι εκεί για να απολαύσω το χιονισμένο τοπίο και να με χτυπήσει ο παγωμένος αέρας. Μπράβο και πάλι μπράβο!!!

  • Και για εμένα extreme είναι, μη νομίζεις! Αλλά είναι και τόσο ωραίο που στο τέλος τα ξεπερνάς όλα και ανυπομονείς για την επόμενη φορά που θα ανέβεις το βουνό!
   Ελπίζω μια μέρα να το δοκιμάσεις. Διαφορετικά και το τελεφερίκ τέλειο είναι 🙂

 2. Θανασης Reply

  Αγαπητή e-mama ξεχνάς ένα από τα σπουδαιότερα ωφέλη του σκι. Όλα τα παιδιά ξεκινούν τις πρώτες εξόδους με συμμαθητές στην ηλικία των 12 -15 στα πάρτυ, γενέθλια κ.τ.λ. Αυτές οι έξοδοι στην ηλικία αυτή γίνονται κατά κανόνα Σ.Κ. Εκεί λοιπόν γίνονται και οι πρώτες δοκιμές – γνωριμία με κακές συνήθειες (τσιγάρα, ποτά και άλλα).
  Εάν το παιδί μας έχει ερωτευθεί το σκι αυτά τα Σαββατοκύριακα θα απουσιάζει αναβάλλοντας για ωριμοτερες ηλικίες την επαφή του με όλα αυτά ………

  • Αγαπητέ Θανάση, πιστεύω ακράδαντα ότι ο αθλητισμός βοηθάει τα παιδιά να χτίσουν μια δυνατή προσωπικότητα και να καλλιεργήσουν το ήθος τους. Να σέβονται το σώμα τους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Και φυσικά και με τη συμβολή και την αδιάκοπη προσπάθεια της οικογένειας τους, να μάθουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό.
   Δεν είναι σκοπός μου να “αποκλείσω” (μέσα σε εισαγωγικά και μη με παρεξηγείς, νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ) τα παιδιά μου από τη συναναστροφή με συνομήλικους. Επιθυμία μου είναι όπου βρεθούν και όποτε βρεθούν, να ξέρουν να σέβονται τον εαυτό τους. Και νομίζω ότι σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και ο αθλητισμός!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.