Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη διάσημη αφίσα για τη γυναίκα;

Ποια είναι η γυναίκα που ενέπνευσε τη διάσημη αφίσα;

Σίγουρα την έχεις δει να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Εγώ τουλάχιστον την έχω χρησιμοποιήσει άπειρες φορές σε άρθρα μου και φωτογραφίες μου. Σε όλες τις παραλλαγές της. Ποια είναι όμως η γυναίκα που ενέπνευσε αυτή την αφίσα της δυναμικής γυναίκας; Ποια η ιστορία πίσω από την πιο διάσημη αφίσα για τη γυναίκα;

Μια ωραία μέρα το 1942, ένα κορίτσι ηλικίας 20 ετών φωτογραφήθηκε με μια κομψή, πουα μπαντάνα σε κόκκινο και λευκό. Εκείνη την ώρα δούλευε πάνω από ένα μηχάνημα του Ναυτικού σταθμού της Αλαμέντα στην Καλιφόρνια.

Ποια είναι η γυναίκα που ενέπνευσε τη διάσημη αφίσα για τη γυναίκα

Εκείνη τη στιγμή δε φανταζόταν ούτε η κοπέλα ούτε ο φωτογράφος ότι αυτή η φωτό θα γινόταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μια αφίσα. Μια αφίσα που για χρόνια υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης, του φεμινισμού, της γυναικείας δύναμης και της Ημέρας της Γυναίκας.

Η φωτογραφία κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα, εμφανίζεται σε εφημερίδες και περιοδικά σε ολόκληρη τη χώρα. Ενέπνευσε τον καλλιτέχνη J. Howard Miller και έφτιαξε τη γνωστή διάσημη αφίσα προπαγάνδας του 1943.

Με μπαντάνα στα μαλλιά, μπλε στολή εργάτριας, σφίγγει το μπράτσο της και παροτρύνει τις υπόλοιπες γυναίκες «We can do it» δηλαδή «Μπορούμε να το κάνουμε». Παρότι η εργάτρια της αφίσας έγινε παγκόσμιο σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, η πρόθεση της αφίσας ήταν τελείως διαφορετική!

Ποια είναι η γυναίκα που ενέπνευσε τη διάσημη αφίσα για τη γυναίκα

Η Ρόζι, «η εργάτρια που καρφώνει», απευθυνόταν σε όλες τις Αμερικανίδες και συμβόλιζε την εργάτρια που ήταν έτοιμη να δουλέψει σκληρά και να προσφέρει με το δικό της τρόπο στον αγώνα της πατρίδας της.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη διάσημη αφίσα για τη γυναίκα

40 χρόνια μετά και ενώ η αφίσα ξεχάστηκε, η Geraldine Hoff Doyle είδε σε ένα αφιέρωμα εφημερίδας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη φωτογραφία της εργάτριας με την μπαντάνα. Τότε ήταν πεπεισμένη ότι η γυναίκα της φωτογραφίας ήταν η ίδια! Έχει ενδιαφέρον ότι κανένας δεν την αμφισβήτησε καθώς δε διεκδίκησε ποτέ καμία γυναίκα την ταυτοποίηση του αληθινού προσώπου.

Ποια είναι η γυναίκα που ενέπνευσε τη διάσημη αφίσα για τη γυναίκα

Έτσι για 20 περίπου χρόνια όλοι ήξεραν ότι η Doyle ήταν η γυναίκα της φωτογραφίας επομένως και του  πόστερ. Η ανατροπή έγινε μετά το θάνατο της, όταν εμφανίστηκε η Naomi Parker Fraley. Η Naomi ανακάλυψε την παλιά φωτογραφία της σε ένα reunion και τη σύνδεση με την αφίσα «We Can Do It». Όμως σοκαρίστηκε όταν κοίταξε τη λεζάντα από κάτω.

«Δε μπορούσα να το πιστέψω! Ήμουν εγώ στη φωτογραφία! Αλλά στη λεζάντα έγραφε το όνομα της Geraldine!»

Και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται η περίεργη περίπτωση της λανθασμένης ταυτότητας.

Όσο για τη σύνδεση μεταξύ της φωτογραφίας και της αφίσας, σχολίασε: «Πάντα νόμιζα πως μου έμοιαζε, αλλά κανείς δε μου το ανέφερε ποτέ. Απλά ήθελα τη δική μου ταυτότητα! Δεν ήθελα φήμη ή λεφτά, αλλά ήθελα τη δική μου ταυτότητα!»

Ποια είναι η γυναίκα που ενέπνευσε τη διάσημη αφίσα για τη γυναίκα

Αν ήξερε μόνο πώς το πρόσωπό της είχε εμπνεύσει μια ολόκληρη επανάσταση!

Αυτό το κορίτσι στην αφίσα ενέπνευσε εκατομμύρια κορίτσια περιόδους κρίσης. Αυτό το κορίτσι στην αφίσα καθόρισε νέους ρόλους για τις γυναίκες στην κοινωνία. Εξέφρασε τη γυναικεία δυναμικότητα η οποία μέχρι τότε περιοριζόταν στο νοικοκυριό.

Η Naomi Parker, η εμβληματική γυναικεία παρουσία που ενέπνευσε τη θρυλική αφίσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2018.

Liza

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες! Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει!

Write A Comment