Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου

Ξέρεις αυτούς που μπαίνουν μέσα στα σπίτια και κοιτάζουν δεξιά αριστερά για να δουν αν το έχεις καθαρό; Τι πρόβλημα έχουν θα μου πεις; Και το ίδιο θα σου πω και εγώ!

Αλλά μετά την ανακάλυψη μου για το πιο ωραίο και απολαυστικό καθάρισμα των καλοριφέρ, δε θα κοιτάξω ούτε το μπάνιο σου, ούτε την κουζίνα σου μήτε το πάτωμά σου.

Το μάτι μου θα πέσει κατευθείαν στα καλοριφέρ! Αυτά με τις εσωτερικές φέτες που δεν είναι εύκολο να καθαριστούν και μαζεύουν τόνους από σκόνη και χνούδι.

Και εννοείται όχι για να σε κρίνω, αλλά για να σε βοηθήσω, να μοιράσω τη γνώση και να έχεις και εσύ καθαρά καλοριφέρ! 

Το παραδέχομαι λοιπόν. Μπαίνω μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και κοιτάζω τα καλοριφέρ τους.

Και αν δω ότι είναι βρώμικα μου γεννιέται η ακατανίκητη επιθυμία να πάρω έναν κουβά και να αρχίσω να τα καθαρίζω. Θέλω να υπάρχουν καθαρά καλοριφέρ, παντού γύρω μου!

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σουΌχι, δεν είναι κάποια περίεργη ιδιαιτερότητα μου, αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας. Και σου εξηγώ ευθύς αμέσως το γιατί.

Τα καλοριφέρ λοιπόν, λόγω της θερμότητας που αναπτύσσουν, γίνονται συλλέκτες σκόνης. Και ξέρεις πως περνώντας τα με ένα πανάκι εξωτερικά, δεν καθαρίζουν πραγματικά. Θέλεις να στο αποδείξω;

Αυτό στην παραπάνω φωτό είναι το εσωτερικό ενός καλοριφέρ.

Πολλή σκόνη έτσι; Το κακό με αυτή τη σκόνη είναι ότι αν την πολλαπλασιάσεις επί 5, 6 ή 7, γιατί τόσα είναι τα καλοριφέρ μέσα στα σπίτια μας, προκαλεί ή επιδεινώνει μια πληθώρα προβλημάτων υγείας.

Η σκόνη αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όλους τους παθογόνους οργανισμούς και τις βλαβερές ουσίες. Ιοί, μικρόβια, βακτήρια, μύκητες κατά βάση «ταξιδεύουν» και πολλαπλασιάζονται στον αέρα έχοντας προσκολληθεί πάνω στη σκόνη. Αηδιαστικό!



Από την άλλη μπορείς να καθαρίσεις τα καλοριφέρ πολύ εύκολα και γρήγορα και ακολουθώντας τη διαδικασία που θα σου περιγράψω 2 φορές το χρόνο να έχεις τα καλοριφέρ σου πάντα πεντακάθαρα. Γιατί λοιπόν να ανέχεσαι όλη αυτή τη σκόνη μέσα στο σπίτι σου! Από εσένα θέλω να βρεις:

  • Μισή ωρίτσα, γιατί τόσο θα σου πάρει να καθαρίσεις 5-6 καλοριφέρ
  • 2-3 παλιές πετσέτες
  • 1 ή 2 ταψιά
  • Έναν κουβά με ζεστό νερό
  • Ένα πανάκι για να τα σκουπίσεις στο τέλος

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου λοιπόν;

Περίμενε! Μουσική έβαλες; Βάλε. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε!

Αφαιρούμε το καπάκι, δηλαδή το πάνω μέρος του καλοριφερ που κρύβει τις φέτες. Ω ναι, αυτό το κομμάτι βγαίνει και ξαναμπαίνει.

kalorifer4

Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής μας σκούπας παίρνουμε τα πολλά χνούδια, σκουπίζοντας το πάνω και το κάτω μέρος του καλοριφερ. Εναλλακτικά μπορούμε να τα φυσήξουμε με το πιστολάκι ώστε να πέσουν κάτω και μετά τα μαζεύουμε.

Στη συνέχεια στρώνουμε κάτω από το καλοριφερ τις πετσέτες και πάνω από τις πετσέτες τα ταψιά, ώστε να μαζέψουν τα νερά. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα στο καλοριφερ.



Αφήνουμε το νερό να τρέξει μέσα στα ταψιά. Περνάμε με ένα πανάκι, στο οποίο αν θέλουμε διαλύουμε και ένα απαλό καθαριστικό, εξωτερικά και όσο μπορούμε εσωτερικά του καλοριφερ.

Βάζουμε το καπάκι στη θέση του.

Αν ο τοίχος είναι βαμμένος με πλαστικό χρώμα μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό και πίσω από το καλοριφερ. Πίστεψε με δεν παθαίνει τίποτα.

Και εδώ ταιριάζει το ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

kalorifer2

Αν θεωρείς το καλοριφερ σου πολύ ευαίσθητο σου λέω πως εγώ ακολουθώ αυτή τη μέθοδο εδώ και χρόνια. Και τα καλοριφερ μου είναι σαν καινούρια.



Και αν έχω καλοριφέρ παλαιού τύπου με φέτες;

Αν πάλι έχεις τα κλασικά καλοριφερ με τις φέτες, η δουλειά είναι πιο εύκολη από την άποψη ότι δεν έχεις να βγάλεις καπάκια και εξαρτήματα. Ή αν έχεις ατμοκαθαριστή καλώς, κάνει δουλειά και είναι δοκιμασμένο. Εάν όχι, δοκίμασε αρχικά να βάλεις τη σκούπα ανάμεσα στις φέτες και να τραβήξεις όλα τα περιττά.

Ένας δίσκος κάτω από το καλοριφέρ θα σε σώσει από τα νερά που θα τρέξουν.

Έπειτα θα χρειαστείς μια μακριά βούρτσα καθαρισμού καλοριφερ (αν το googlάρεις θα βρεις σίγουρα και σε καλές τιμές). Θα την βουτήξεις σε μια λεκανίτσα με νερό και καθαριστικό και θα περάσεις κάθε φέτα μέχρι να φύγει κάθε ίχνος βρωμιάς.



Τέλος θα ξεπλύνεις ρίχνοντας νεράκι προσεκτικά με μια κανάτα για να ολοκληρωθεί η δουλειά σου.

Εσύ αλήθεια πως καθαρίζεις τα καλοριφερ σου;

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου
Ένα καλοριφέρ που δεν καθαρίζεται εσωτερικά και ένα που καθαρίζεται. Μεγάλη διαφορά!!!

Μοιράσου αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια.

Βρείτε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

27 Comments

  1. Μεγαλος βραχνας τα καλοριφερ! Εχουν βγει κάποιες ειδικές βούρτσες που που καθαρίζουν αναμεσα στις φέτες τιε οποίες ψάχνω εδώ κσι καιρό αλλά μονίμως έχουν εξαντληθεί! Όσο για τα καπάκια, σε ορισμένα καλοριφέρ, όπως τα δικά μου, υπαρχουν τάπες που αν τις βγαλεις δεν ξανά μπαίνουν και πρεπει να αγοράσει αλλες (ουτε αυτές έχω καταφέρει να βρω)! Οποτε καλυτερα να μην έρθεις σπίτι μου! Φιλια!

    1. Για να πω την αλήθεια οι δικές μου τάπες μπαίνουν και βγαίνουν, αλλά τις περισσότερες τις έχουν χάσει τα παιδιά, οπότε κι εγώ χωρίς τάπες είμαι! Κι εγώ είχα ψάξει για βούρτσες, αλλά δεν βρήκα Σωτηρία. Οφείλω να ομολογήσω βέβαια πως με το νεράκι καθαρίζουν τέλεια οπότε δεν πολυχρειάζονται οι βούρτσες

  2. Εγώ στ’αλήθεια Χριστίνα δεν καθαρίζω το καλοριφέρ μου:)))
    Βασικά προσπαθώ με τη σκουπα να ρουφάω τις σκόνες αλλά οπως αναφέρεις κι εσύ, τίποτα σχεδόν δεν γίνεται. Συμφωνώ με την mylittlecosyworld παραπάνω, και τα δικά μου καλοριφέρ έχουν αυτές τις τάπες και στα δυο σώματα που τις εχω βγάλει, έσπασαν και δεν ξαναμπαινουν:(
    Ο τρόπος σου μου φαίνεται αρκετά εύκολος και θα τον εφαρμόσω σου υπόσχομαι!!! Όχι τίποτα, μην μου κάνεις καμια ξαφνική επίσκεψη και πέσω στα μάτια σου:))))

    1. Η τρελή με τα καλοριφέρ έχω γίνει χαχαχαχα!! Είναι πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο Δήμητρα να καθαρίσεις τα καλοριφέρ και θα εκπλαγείς με το πόση σκόνη και χνούδι θα βγάλουν. Δοκίμασε το!

    2. Εγώ το καθαρίζω με τον ατμοκαθαριστη βάζω πετσέτες από κάτω, βγάζω το καπάκι από πάνω και του δίνω και καταλαβαίνει χαχααα

  3. Λίγο με το swiffer, λίγο με την ηλεκτρική τα κάνω, το πιστολάκι δεν είχα σκεφτεί βέβαια! Τέλεια ιδέα! Βέβαια εμένα είναι παλαιού τύπου με φέτες οπότε δεν χρειάζεται να τα ανοίξω από πάνω, είναι πιο εύκολη η πρόσβαση με το σκουπάκι ή και το πανάκι ακόμη. Αλλά σίγουρα θέλουν το καθάρισμά τους!

  4. Πολύ καλή ιδέα θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί θα φυτρώσει τίποτα εκεί μέσα σε λίγο και όταν έρθεις θα νομίζεις ότι είναι φυτά εσωτερικού χώρου χαχαχαχα.θα το κάνω και θα σου πω εντυπώσεις.ευχαριστώ πολύ

  5. Αν αγοράσεις ένα ψεκαστηρα 3ή5 λίτρων, σαν αυτά που καθαρίζουν τα air-condition εσωτερικά, κάνεις μια χαρά την δουλειά σου, και μάλιστα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά!! Βάζεις ένα λεκανακι ή ταψί και ψεκαζεις με νεράκι με πίεση, και όλη η βρώμα πάει στο λεκανακι!!!

    1. Κάνεις την πρώτη διαδικασία…βγάζεις τα πλαϊνά και την σχάρα.
      Ψεκάζεις με λευκό ξύδι και τα περνάς με τον ατμό καθαριστή έχοντας μια πετσέτα στο πάτωμα.
      Τελειώνεις σε χρόνο μηδέν!!!

  6. Μόλις το προσπάθησα και μπορώ να πω ότι δεν κατάφερα τίποτα …. Δεν μπόρεσα να βγάλω αυτές τις τάπες πως βγαίνουν ??

  7. Οι τάπες βγαίνουν βάζοντας ένα μικρό κατζαβιδάκι – η μύτη του μαχαιριού και πιέζοντάς προς τα κάτω το μικρό εκείνο πλαστικό που είναι στο κέντρο της τάπας (το κυκλικό ή τετράγωνο πλαστικό. Έπειτα απελευθερώνεται η τάπα και βγαίνει σχετικά εύκολα εάν μπει η μύτη αναμεσά στην τάπα και στο καλοριφέρ σπρώχνοντας προς τα κάτω ώστε να βγει το πλαστικό έξω.
    Όντως ο ατμοκαθαριστής είναι η καλύτερη λύση.

  8. Εγώ για να φανταστείτε τα καθαρίζω με τις μπατονέτες. Ε’δω να δείς μαζοχισμός. Ένα ένα και μαζί με το πιστολάκι για να φύγουν οι σκόνες από μέσα. Στη συνέχεια με ένα βρεγμένο ρούχο τα περνώ από πάνω ακόμα μία φορά ένα ένα και είναι πεντακάθαρα. Βέβαια πολύ χρονοβόρο. Θα ήθελα πολύ να μάθω πως ξεβιδώνω το καπάκι. Προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω, τουλάχιστον να κάνω την ζωή μου πιο εύκολη. Θα προσπαθήσω αυτό που εισηγείται ο Αλέξανδρος και θα δώ αν δουλεύει.

  9. Εγώ για να φανταστείτε τα καθαρίζω με τις μπατονέτες. Εδώ να δείς μαζοχισμός. Ένα ένα και μαζί με το πιστολάκι για να φύγουν οι σκόνες από μέσα. Στη συνέχεια με ένα βρεγμένο ρούχο τα περνώ από πάνω ακόμα μία φορά ένα ένα και είναι πεντακάθαρα. Βέβαια πολύ χρονοβόρο. Θα ήθελα πολύ να μάθω πως ξεβιδώνω το καπάκι. Προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω, τουλάχιστον να κάνω την ζωή μου πιο εύκολη. Θα προσπαθήσω αυτό που εισηγείται ο Αλέξανδρος και θα δώ αν δουλεύει.

  10. Εγώ κορίτσια πέρνω ένα άδειο μπουκάλι από azax το γεμίζω με νερό και ξύδι και τα ψεκάζω από πάνω και καθαρίζει αρκετά καλά!Γλιτώνω κ τα πολλά νερά ότι πέσει το σφουγγαρίζω με παλιά σφουγγάρα!????

  11. Καλησπερα! Εγω τα περασα ετσι με νερο οταν μετακομισα, εβαλα απο πανω φιλτρο απορροφητηρα και τα εκλεισα. Απο τοτε (6 χρονια μετα) ανοιγω αλλαζω φιλτρο, ενα πανακι υγρο και τελος. Καλες γιορτες!!!

  12. Φίλτρο απορροφητήρα, Χαχα! Ευφάνταστη δημιουργικότητα η Μαρία! Για παλιού τύπου καλοριφέρ με ανοιχτές φέτες θα πρότεινα swiffer. Για τα κλειστού τύπου η ειδική βούρτσα για καλοριφέρ που κυκλοφορεί είναι πολύ αποτελεσματική και πάμφθηνη (5€ πλέον στο χρωματοσιδηροπαντοπωλείο της γειτονιάς μου στην Κατερίνη αν και εγώ την πήρα 10€ πριν μια δεκαετία περίπου από τον συνεταιρισμό υδραυλικών Πιερίας). Η βούρτσα είναι ουσιαστικά μια χειρολαβή με ένα μακρύ σύρμα με μαλακές συνθετικές τρίχες ολόγυρά του και γι’ αυτό μπορεί να διαπεράσει τις φέτες σε όλο τους το μήκος καθαρίζοντάς τις αποτελεσματικά. Το νερό δεν μπορεί να απομακρύνει όλες τις αράχνες, τη σκόνη και τα χνούδια που είναι κολλημένα μέσα στις φέτες του καλοριφέρ αλλά η βούρτσα μπορεί. Βέβαια θα σηκωθεί σκόνη κατά τη διαδικασία (πιστέψτε με κρατούν πολύ σκόνη οι φέτες μέσα ειδικά εάν έχουν πολύ καιρό να καθαριστούν) για αυτό φροντίζουμε πρώτα να βάλουμε ηλεκτρική σκούπα από πάνω εφόσον έχουμε βγάλει πρώτα το σχαράκι και κυρίως κάτω από τα καλοριφέρ για να πάρουμε όσα χνούδια μπορούμε. Στη συνέχεια περνάμε μια-μια τις φέτες με τη βούρτσα έχοντας εάν θελουμε ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί για να μαζεύουμε κάθε φορά τα χνούδια που κολλάνε στις τρίχες της βούρτσας. Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε με τη βούρτσα και από πίσω ανάμεσα στα καλοριφέρ και τον τοίχο. Στο τέλος σκουπίζουμε ότι έχει πέσει κάτω ρίχνουμε και ένα πέρασμα απο έξω με πανί και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την Χριστίνα άφοβα!
    Α, και ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο που μας έμαθε πώς να βγάζουμε τις τάπες από τις σχάρες στα μεγάλα καλοριφέρ αντί να τις σπάμε.

    1. Χαχαχα πραγματικά γέλασα με το σχόλιο σου! Σε ευχαριστούμε για τις επιπλέον πληροφορίες είναι αλήθεια χρήσιμες! Να συμπληρώσω και εγώ ότι ο μαγικός βουρτσοκαλοριφεροκαθαριστής κυκλοφορεί ακόμη φθηνότερος στα Jumbo, τον έχω καταευχαριστηθεί αν και εγώ έχω παλιές απλές φέτες, κάνει πολύ καλή δουλειά! (σκέτο swiffer για εμάς τουλάχιστον είναι no, no, no)
      Μια χαρά, μια πληροφορία από εδώ μια από εκεί, θα έχουμε τουλάχιστον αστραφτερά μπεντακάθαρα (όπως λέει και ο γιος μου) καλοριφέρ! 🙂

  13. Καθαρισμός σώματος καλοριφέρ πάνελ:
    Α) Βούτσα μακριά και λεπτή, που να μπορεί να εισχωρήσει μέσω των τρυπών του επάνω καπακιού.
    Β) Αν δεν υπάρχει η βούρτσα ή πρέπει για κάποιο λόγο να βγει αυτό το επάνω καπάκι, αρχίζουν τα δύσκολα. Και αυτό, διότι κουμπώνει ισχυρά στα πλαϊνά του. Ένας τρόπος είναι:
    1. Πρώτα πρέπει να ξεκουμπώσει από το πλαϊνό εκείνο, που δεν έχει σωλήνα (αλλά έχει τον εξαερισμό). Δε χρειάζεται να βγει το πλαϊνό, αρκεί να απομακρυνθεί το επάνω του μέρος 2-3 εκ.
    2. Αυτό το ξεκούμπωμα είναι δύσκολο, διότι οι δύο αυτές μεταλλικές επιφάνειες (πλαϊνό και καπάκι) κουμπώνουν ταυτόχρονα η μία στην άλλη με προεξοχές. Δε θα ήταν πρόβλημα, αν ήταν από εύκαμπτο υλικό. Τις κύρτωνες και απελευθερώνονταν. Τώρα, με λεπτό κατσαβίδι και απαλές κινήσεις πρέπει να σπρώξεις προς τα έξω το πλαϊνό, απελευθερώνοντας μία μία τις προεξοχές του. Αν αυτές αλλάξουν μορφή (στραβώσουν), πρέπει να επανέλθουν με πένσα, ώστε να κουμπώνουν στο τέλος.
    3. Όταν επιτευχθεί το ξεκούμπωμα του πρώτου άκρου του καπακιού, το ανασηκώνουμε και εύκολα ξεκουμπώνει το δεύτερο άκρο του. Παρατηρώντας αυτό το δεύτερο, αντιλαμβανόμαστε πώς κουμπώνει και το πρώτο.
    4. Απομακρύνουμε το καπάκι και καθαρίζουμε.
    5. Για τη συναρμολόγηση ακολουθούμε την αντίστροφη πορεία. Εύκολα κουμπώνουμε το δεύτερο άκρο του πάνελ στο πλαϊνό του και μένει το δύσκολο κομμάτι του κουμπώματος του πρώτου του άκρου με το δικό του πλαϊνό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like