Πως να θηλάσεις το μωρό σου δημόσια

Και πώς να αντιμετωπίσεις κάποιον που θα σου ζητήσει να φύγεις

Έχεις εδραιώσει το θηλασμό, έχετε βρει ένα καλό ρυθμό μεταξύ σας και αποφασίζεις να κάνεις τη μεγάλη έξοδο. Ήρθε η ώρα να βγεις στον έξω κόσμο με το μωράκι σου, να κάνετε μαζί τις βόλτες σας, τα ψώνια σας, τις υποχρεώσεις σας κ.τ.λ. Η ζωή συνεχίζει να κυλάει και εσύ την ακολουθείς μαζί με το μωρό σου. Τι γίνεται όμως όταν έρθει η ώρα/θελήσει να θηλάσει ενώ είσαστε έξω; Πως θα το κάνεις αυτό σε δημόσιο χώρο; Να μερικά βήματα που θα σε βοηθήσουν

Βήμα 1ο : Θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι νόμιμο να θηλάζεις δημόσια

Και προστατεύεσαι από το Σύνταγμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το δικαίωμα στον μητρικό θηλασμό αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα, που προκύπτει ερμηνευτικά απο το Σύνταγμα και εξειδικεύεται σε μια σωρεία διεθνών και εσωτερικών κανόνων δικαίου, οι οποίοι φυσικά δεν εξαντλούν το περιεχόμενο του. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει το δημόσιο θηλασμό. Αντιθέτως είναι παράνομο να σε διώξει κάποιος από το σημείο που θηλάζεις ή επειδή θηλάζεις, εκτός αν είναι χώρος που απαγορεύονται τα παιδιά.

Βήμα 2ο : Προετοιμάσου κατάλληλα

Ενώ είναι εντελώς νόμιμο να θηλάζεις το μωρό σου δημόσια, μερικές γυναίκες δεν νιώθουν άνετα με την μερική έκθεση του στήθους τους δημόσια. Μπορείς να πάρεις μαζί σου ένα μαντήλι, μια κουβερτούλα, ένα σεντονάκι, ή οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις άνετη και “καλυμμένη”. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν έχει πολύ ζέστη δεν πρέπει να το παρακάνεις, αν το μωρό σου δείχνει να ζεσταίνεται πολύ, θήλασε ελεύθερα. Προτεραιότητα έχει πάντα το μωρό. Φρόντισε να φορέσεις μια άνετη μπλούζα ή πουκάμισο, κάτι που δεν θα σε παιδέψει πολύ στο να το κατεβάσεις για να θηλάσεις. Επίσης υπάρχουν ειδικές μπλούζες θηλασμού που μειώνουν στο ελάχιστο αυτή την “έκθεση” που πιθανόν φοβάσαι, ή ακόμα καλύτερα μπορείς να φτιάξεις μόνη σου (δες τη φωτογραφία)

Βήμα 3ο : Ασφαλής τοποθεσία

Ο θηλασμός γίνεται παντού και πάντα γιατί είναι μια φυσιολογική πράξη μητρότητας και πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με αυτό. Όμως προέχει η ασφάλεια, η δική σου και του μωρού σου. Ανεξάρτητα από το που θα αποφασίσεις να θηλάσεις, πάντα να διαλέγεις τοποθεσίες που είναι ασφαλής για εσάς, να μην είναι απομονωμένα και να έχουν αρκετό κόσμο γύρω σου. Διάλεξε τα κατάλληλα σημεία αν θηλάσεις σε:

Εμπορικά κέντρα: Βρες ένα άνετο μέρος, κάπου κεντρικά. Τα περισσότερα έχουν και ειδικά δωμάτια θηλασμού αν νιώθεις πιο άνετα εκεί, αλλά να ξέρεις ότι αν δεν θέλεις να πας δεν είσαι αναγκασμένη ούτε μπορεί κάποιος να στο επιβάλει. Θηλάζεις πάντα όπου νιώθεις εσύ πιο άνετα και δεν μπορεί κανείς να σου υποδείξει κάποιο άλλο μέρος από αυτό που διάλεξες.

Κέντρα εστίασης: Εστιατόρια, καφετέριες κτλ., εκεί που όλοι μπορούν να φάνε μπορεί να φάει και το μωρό σου. Αν ήρθε η ώρα του να γευματίσει, είναι ένα ασφαλές μέρος για να το θηλάσεις. Αν έχεις ενδοιασμούς, θυμήσου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ενοχλούνται πιο πολύ από το ασταμάτητο κλάμα ενός μωρού που πεινάει απ ότι η θέα μιας γυναίκας που θηλάζει.

Πάρκα- Παιδικές χαρές-Παραλία: Είπαμε ότι πάντα διαλέγεις μέρη ασφαλή και με πολύ κόσμο. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές είναι τέτοια μέρη, με γονείς και παιδιά γύρω σου σίγουρα συγκαταλέγονται στα πλέον ασφαλή μέρη για θηλασμό. Όμως πάντα έχε τα μάτια σου ανοιχτά και απομακρύνσου από τυχόν “περίεργους”. Με σύμμαχο σου τον καλό καιρό διάλεξε ένα παγκάκι και θήλασε το μωράκι σου. Η παραλία είναι επίσης ένα πολύ καλό και ασφαλές μέρος και αν έχεις ακόμα ενδοιασμούς σκέψου ότι όλοι φοράνε μαγιό και είναι εξίσου ακάλυπτοι με εσένα (μερικές φορές και περισσότερο).

Στο αυτοκίνητο: Προσοχή!!! Όχι όσο αυτό είναι σε κίνηση ακόμα και αν είσαι συνεπιβάτης!!! Ποτέ!!! Σε παρκαρισμένο αμάξι, κλειδωμένο, σε μέρος που έχει κόσμο, ποτέ σε απομονωμένο παρκινγκ! Θήλασε το μωρό και αφού τελειώσετε βάλτο και πάλι στο καθισματάκι του και συνεχίστε την πορεία σας.

Σε sling: Αν είναι κάτι που βολεύει εσένα και το μωράκι σου, μπορείς να το κάνεις ακόμα και όταν κάνεις παράλληλα τα ψώνια σου στο σούπερ μάρκετ. Είστε και οι δυο καλυμμένοι και ασφαλείς.

 

Πως αντιδράς αν κάποιος σου ζητήσει να απομακρυνθείς ή να πας στην τουαλέτα να θηλάσεις;

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ένα μωρό που θηλάζει δεν έχει πρόγραμμα, δεν μπορεί να περιμένει και δεν είναι κουρδιστό παιχνίδι που θα του ορίσεις εσύ πότε θα θηλάσει. Πρέπει να ξέρεις ότι περιστοιχίζεσαι από πολλούς ανθρώπους με ελλιπή ενημέρωση για το θηλασμό και τις ανάγκες ενός θηλάζοντος μωρού, μιας και η εικόνα του μπιμπερό και η σίτιση με φόρμουλα όλα αυτά τα χρόνια έχει μπει για τα καλά στο υποσυνείδητό τους και αυτό θεωρούν φυσιολογικό . Η εικόνα μιας μαμάς που θηλάζει κάνοντας το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου, λανθασμένα, τους φαίνεται ξένη, πρόστυχη ίσως και προσβολή. Αυτό μπορεί να ωθήσει κάποιους, ευτυχώς λίγους, να το τραβήξουν στα άκρα και να σου ζητήσουν να φύγεις ή να βρεις άλλο μέρος να θηλάσεις όπως μια τουαλέτα.

Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου όσο και αν φαίνεται να σε προσβάλλει αυτό που σου ζητάει.

Αν είσαι σε δημόσιο χώρο δεν έχει κανένας δικαίωμα να σου το ζητήσει. Μπορείς να του εξηγήσεις πολύ ήρεμα ότι δεν είσαι υποχρεωμένη να το κάνεις, δεν κάνεις κάτι παράνομο γιατί δεν υπάρχει νόμος να το απαγορεύει και σε στηρίζει το ίδιο το Σύνταγμα σε αντίθεση με αυτόν. Εξήγησε του ότι είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία και δεν θα έπρεπε να τον ενοχλεί η εικόνα σου.

Αν είσαι σε ιδιωτικό χώρο και σου το ζητήσει κάποιος ή σου πει ότι ο χώρος τους δεν είναι φιλικός στο δημόσιο θηλασμό, τότε μπορείς να καλυφθείς με κάτι, αν δεν αντέχουν τη θέα του θηλασμού. Αν είσαι ήδη καλυμμένη και επιμένει ή γίνεται επιθετικός, θα είναι προτιμότερο να φύγεις για να μην έρθεις σε αντιπαράθεση.

Γενικότερα αν δεις ότι έχεις έναν επιθετικό άνθρωπο απέναντι σου, απομακρύνσου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώσεις, να έρθεις σε αντιπαράθεση, ή να συμμετέχεις σε μια άσχημη κατάσταση. Αυτό θα είναι πολύ κακό για σένα και κυρίως για το μωρό σου. Εξάλλου δεν ξέρεις ποιος μπορεί είναι αυτός ο ξένος απέναντι σου που σου ζητάει κάτι τόσο ακατανόητο. Προφανώς δεν θα του αλλάξεις σε 2 λεπτά τη γνώμη του για το θηλασμό, έχει τη δική του λανθασμένη γνώμη και μάλλον είναι επίμονα κάθετος για να έρθει και να σου ζητήσει τέτοιο πράγμα.

Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε αποτρέψει από το να θηλάσεις το μωρό σου δημόσια. Οι περιπτώσεις αυτών των “περίεργων” με το θηλασμό, είναι ευτυχώς λίγες. Άλλωστε περίεργους ανθρώπους με κακιά συμπεριφορά συναντάμε συνέχεια στη ζωή μας, στο δρόμο, παντού. Αυτό δεν μας αποτρέπει από το να βγούμε από το σπίτι μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Δυστυχώς ζούμε ακόμα σε ένα κόσμο που έχει λάθος άποψη για το θηλασμό, δημόσιο και μη. Όσοι επωφελούνται από τη βιομηχανία φόρμουλας έχουν κάνει πολύ “καλή” δουλειά τόσα χρόνια στο να φαίνεται ο θηλασμός αφύσικη διαδικασία. Με επιμονή και υπομονή, με ενημέρωση, με επιστημονικές έρευνες, με δράσεις υπέρ του θηλασμού, ευχόμαστε όλοι να αποκατασταθεί η θέση και η εικόνα του θηλασμού στη κοινωνία μας, στον κόσμο μας και είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά μας θα έχουν πιο σωστή εικόνα για το θηλασμό και τα οφέλη του και δεν θα τους φαίνεται περίεργη η εικόνας μιας μαμάς να θηλάζει το μωράκι της.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

 

2 Σχόλια

  1. Καλησπερα!!Σήμερα πήγα σε ενα καταστημα της Vontafon και επειδή το μωρακι μου πεινουσε πήγα να το θηλασω,αλλά μια κύρια μου είπε πως απαγορεύεται να θηλασω το μωρο μου,γιατί είναι ιδιωτικός χορός,έγινε χαμός..Την κοιταξα τρομαγμενη λεγοντας,αν υπαρχει νομος που να λεει οτι απαγορευεται να θηλασω..Οχι μου λεει περιμενε να το διαπιστωσω,να παρω τον ανωτερο μου,την περιμενα να μου δωσει το οκ για το αν θα θηλασω το μωρο,τα νευρα και η υπομονη μου εξαντληθηκαν,τελικα η κυρια με ενδιωξε να φυγω και να παω αλλου να θηλασω,στο παγκακι εξω μου εδιχνε,διπλα στην καφετερια με τα τσιγαρα με εστελνε,και μαλιστα για να φανει καλη μου ειπε να με κερασι,δηλαδη το κερασακι στην τουρτα,έβαλα τα κλάματα και έφυγα για να πάω να βρω ενα μερος να θηλάσω… ενημερώθηκε η Vontafon βέβαια γι αυτό πράγμα που δεν το πιστευε οτι αυτό το έγινε σε μητέρα!! Την υπόθεση την έχει αναλάβει συνήγορος του πολιτη!! Περιμενω απαντησεις…

    • Μελίνα λυπάμαι πολύ γι αυτή σου την εμπειρία. Από ότι κατάλαβα η κυρία ήταν υπάλληλος της εταιρείας. Στην επικοινωνία σου με την εταιρεία καλό θα ήταν εκτός από την αναφορά του περιστατικού και φυσικά του συγκεκριμένου καταστήματος, να ζητήσεις και την πολιτική που ακολουθεί για τον θηλασμό. Αν όντως δηλαδή είναι πολιτική της εταιρείας να απαγορεύει το θηλασμό στα καταστήματα της ή αν ήταν ιδιοτροπία της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ενήμερη για τέτοια περιστατικά. Βοηθάει στο να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα θηλασμός και κατ ευχήν να γίνει ενημέρωση στους υπαλλήλους ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά κάποια μητέρα αντίστοιχο περιστατικό.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.