Προσοχή! Τα fidget spinner προκαλούν τραυματισμούς

Η νέα τρέλα στα μικρά παιδιά λέγεται fidget spinner και έχει ξεσηκώσει Ευρώπη και Αμερική! Σύμφωνα με την Independent από τα 50 παιχνίδια που πουλάνε περισσότερο αυτή την περίοδο, τα 49 είναι fidget spinners!

Το fidget spinner είναι ένας τύπος παιχνιδιού που ανακουφίζει από το στρες και έχει διαφημιστεί ως παιχνίδι που βοηθά τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επικέντρωσης ή νευρικότητας (όπως αυτοί που πάσχουν από ADHD, αυτισμό ή άγχος) λειτουργώντας ως μηχανισμός απελευθέρωσης νευρικής ενέργειας ή άγχους.

Πρόκειται για μία μικρή συσκευή, πιο μικρή και από την παλάμη μας, η οποία αποτελείται από δύο μέρη. Μία κεντρική βάση, την οποία κρατάς με τον δείκτη και τον αντίχειρά σου και έναν περιστρεφόμενο έλικα που γυρίζει πολύ γρήγορα, την στιγμή που πατάς το κουμπί της βάσης.

Το fidget spinner μπορεί να τοποθετηθεί στο μέτωπο, στη μύτη, ενώ οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν να το πετάξουν την ώρα που ο έλικας γυρίζει, να το πιάσουν στον αέρα. Οι λάτρεις του κάνουν και συλλογή από αυτά.

Προσοχή! Τα fidget spinner προκαλούν τραυματισμούς

Αλλά δυστυχώς, πολλά παιδιά κάνουν περισσότερα από το να τα σβουρίζουν ή να τα χρησιμοποιούν για ανακούφιση από το στρες. Η προστασία των καταναλωτών ξεκίνησε έρευνα όταν ένα 11χρονο αγόρι στην Αυστραλία υπέστη σοβαρό τραυματισμό στα μάτια με ένα fidget spinner.

Και τώρα όλο και περισσότεροι γονείς αναφέρουν τραυματισμούς ορισμένοι από αυτούς αρκετά σοβαροί. Σίγουρα φαίνονται αρκετά αθώο αυτό το παιχνίδι, αλλά προφανώς πολλά παιδιά δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για να παίξουν, τραυματίζονται ή καταπίνουν μικρά αποσπώμενα μέρη.

Πριν λίγες μέρες η μαμά μιας 10χρονης, η Kelly Rose Joniec, έκανε δημοσίευση στο facebook για την δική τους περιπέτεια με ένα fidget spinner.

«Καθώς οδηγούσα για το σπίτι από το κολυμβητήριο, άκουσα έναν περίεργο θόρυβο. Γύρισα και κοίταξα την κόρη μου στο πίσω κάθισμα. Είδα το πρόσωπο της να είναι κόκκινο και να χύνονται σάλια από το στόμα της. Έβγαζε κάτι περίεργους θορύβους και έμοιαζε πανικόβλητη. Σταμάτησα αμέσως στην άκρη.»

Η κόρη της είχε το fidget spinner στο στόμα της και κατάπιε καταλάθος ένα αποσπώμενο μέρος, το οποίο έκλεισε το αεραγωγό του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να πνίγεται. Την μετέφεραν στο νοσοκομείο και της αφαίρεσαν το αντικείμενο ενδοσκοπικά.

Προσοχή! Τα fidget spinner προκαλούν τραυματισμούς

Το θέμα είναι πόσο εύκολα αποσπώμενα είναι τα μέρη ενός fidget spinner και κατά πόσο πρέπει εμείς οι γονείς να προσέχουμε για να μην βρεθούμε στη θέση της Joniec.

Στην Αμερική έχουν ήδη θορυβηθεί πολλοί γονείς για τα περιστατικά και ζητούν μέχρι και την πλήρη απόσυρση τους από την αγορά.

Εσείς τι λέτε; Πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά όντως;

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα

2 Σχόλια

  1. Αυτά γίνονται με όλα τα παιχνίδια και με τα μικρά παιδιά…οπότε χρειάζεται περισσότερη προσοχή αν και τα περισσότερα fidget spinners δεν έχουν πολλά αποσπώμενα κομμάτια εκτός από το κεντρικό καπάκι του fidget spinner.

Write A Comment