Το πρόβλημα των ολοήμερων νηπιαγωγείων με το φαγητό

Και  ήρθε η ώρα που ο Mini Me πηγαίνει πια νηπιαγωγείο! Ναι είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Και ναι, θυμήθηκα τα λόγια μιας φίλης μου πριν μερικά χρόνια που μου είχε πει το εξής: «Μόλις ο μικρός σου αρχίσει να πηγαίνει σχολείο θα καταλάβεις πόσα κενά έχει αυτό το κράτος».

Πέρσι πήγαινε στο ίδιο νηπιαγωγείο μιας και ήταν προνήπιο οπότε οι αλλαγές δεν ήταν πολλές. Έτσι και φέτος όπως και πέρσι προκύπτει το θέμα του φαγητού, αφού μιας και είναι ολοήμερο τα παιδιά τρώνε στο σχολείο φαγητό από το σπίτι.

Το φαγητό μαγειρεύεται την προηγούμενη ημέρα (προφανώς) μπαίνει στο φαγητοδοχείο και μεταφέρεται στο σχολείο. Μέχρι εδώ καλά. Το γεγονός όμως ότι αυτό το φαγητό ΔΕΝ συντηρείται (δεν μπαίνει δηλαδή στο ψυγείο) και ΔΕΝ ζεσταίνεται, δεν είναι καλό.

Το φαγητό μένει σε θερμοκρασία δωματίου από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 που τα παιδιά τρώνε. Μα είναι 6 ώρες! Τι γίνεται όλες αυτές τις ώρες;

Φέτος είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο και voila! Βρήκα οδηγίες του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων)  που λένε ακριβώς τι πρέπει να γίνεται με το φαγητό των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία.

Σας παραθέτω τα σημεία που μου κίνησαν το ενδιαφέρον:

1) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, τα οποία προετοιμάζονται στο σπίτι και μεταφέρονται από τους μαθητές για τη σίτιση τους στα ολοήμερα σχολεία;

α) Η σωστή προετοιμασία στο σπίτι υγιεινών και ασφαλών γευμάτων ή πρόχειρου φαγητού (σάντουιτς).

β) Η τήρηση των ορθών πρακτικών μεταφοράς από το σπίτι στο σχολείο (π.χ. διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας για τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα).

γ) Η ορθή διατήρηση των γευμάτων στο σχολείο μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης και η ορθή προετοιμασία τους αμέσως πριν την κατανάλωσή τους από τους μαθητές.

 

4) Πως διατηρούμε σωστά ένα γεύμα στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης και πως το προετοιμάζουμε για κατανάλωση;

α) Τα μαγειρεμένα γεύματα και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν ευπαθή και ευαλλοίωτα συστατικά , πρέπει να τοποθετούνται άμεσα σε ψυγείο μετά την μεταφορά τους στο σχολείο και να διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 5 βαθμών C μέχρι την ώρα που θα καταναλωθούν.

 

Και τέλος:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν διατηρούμε ποτέ τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες από περίπου 7 έως 60ο C επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών που ενδέχεται να έχουν επιβιώσει του μαγειρέματος ή έχουν επιμολύνει το τρόφιμο. Οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος που είναι συνήθεις στην Ελλάδα είναι συχνά κοντά στις ιδανικές για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Αν αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα ολοήμερα σχολεία, τότε πως γίνεται να ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη μέθοδος; Πως γίνεται να αφήνονται τα φαγητά των παιδιών χωρίς συντήρηση; Ακόμη και αν μπαίνουν στο ψυγείο, πως γίνεται να φάει το παιδί ένα παγωμένο φαγητό;

Θα μου πείτε ίσως γι αυτό να αποφεύγεται η χρήση ψυγείου, για να είναι πιο ευχάριστο το μεσημεριανό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένο. Όμως τι ρίσκο παίρνουμε αν δεν συντηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό για 6 ολόκληρες ώρες;

Και τώρα τι κάνουμε;

Έκανα την έρευνα μου και φυσικά πήρα τις συμβουλές χημικού.

Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσει το παιδί από φαγητό που έχει μείνει εκτός ψυγείου για τόσες ώρες;

Οι πιο συχνές τροφικές δηλητηριάσεις προκύπτουν από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλο αριθμό επιβλαβών βακτηρίων. Η πιθανότητα να αυξηθούν οι μικροοργανισμοί στο φαγητό του παιδιού που πακετάρατε το πρωί , μέσα σε 4-5 ώρες είναι μικρές. Αλλά όχι απίθανο να συμβεί.

Το παραπάνω ισχύει με την προϋπόθεση να συσκευάζεται το φαγητό σωστά στο φαγητοδοχείο – να βρίσκεται σε ισοθερμική τσαντούλα και να υπάρχει μια μικρή λεπτή παγοκύστη.

Αυτό με καθησύχασε κάπως όμως όχι εντελώς.

Δεδομένου ότι οι «επικίνδυνες θερμοκρασίες» για ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών είναι από 7 έως 60 βαθμούς C, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για θερμός φαγητού, προκειμένου να διατηρείται το φαγητό ζεστό και πάνω από τους 60 βαθμούς.

Όπως και να έχει να θυμάστε:

– Μη δίνετε ευπαθή και ευαλλοίωτα φαγητά στα παιδιά, όπως αυγό και κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο.

– Αν επιλέξετε θερμός να θυμάστε ότι το φαγητό θα παραμείνει ζεστό ή κρύο μόνο εάν το φαγητό είναι υγρό (στεγνό φαγητό όπως πχ ρύζι ή πατάτες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ζεστά)

– Διαβάστε καλά τις οδηγίες χρήσης του θερμός. Μόνο η σωστή χρήση του θα εξασφαλίσει την καλή συντήρηση του φαγητού.

– Μη δίνετε ποτέ στα παιδιά φαγητό 2 ημερών. Εκεί το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η λύση στο πρόβλημα του φαγητού των ολοήμερων νηπιαγωγείων είναι η παρουσία τραπεζοκόμου, ο οποίος αναλαμβάνει την συντήρηση και το ζέσταμα των φαγητών των παιδιών. Κάποτε είχε και στο δικό μας σχολείο. Όχι πια.

Άλλο ένα πρόβλημα όπου καλούμαστε εμείς οι γονείς να δώσουμε λύση.

Αν θέλουν να κόψουν το έξοδο του τραπεζοκόμου, του ψυγείου,  του φούρνου, τότε θα έπρεπε πραγματικά να δίνουν σαφείς οδηγίες για την αποθήκευση και την συντήρηση του φαγητού. Τουλάχιστον στο δικό μας σχολείο δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, μάλιστα δόθηκαν λανθασμένες οδηγίες γι αυτό το θέμα. Μέχρι να βρεθεί λύση…

Ενημερώστε όσο περισσότερους γονείς μπορείτε για την ασφαλή συντήρηση του φαγητού των παιδιών μας στα ολοήμερα σχολεία.

Δείτε όλες τις οδηγίες του ΕΦΕΤ εδώ

To be continued…

Liza

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.