Πώς να επιλέξω παγούρι για το παιδί μου

Είσαι μαμά ή μπαμπάς και σκέφτεσαι ποιο είναι το καλύτερο παγούρι για να παίρνει το παιδί σου στο σχολείο;

Το παγούρι το επιλέγουμε σύμφωνα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, το μέγεθος και το χρώμα ανάλογα πάντα με τη χρήση που το θέλουμε. Γενικά είναι μία εύκολη αγορά.

Το παιδικό παγούρι συνήθως είναι μικρό, περίπου μισό λίτρο.

Τι να προσέξω στην αγορά του;

  • Καλή ποιότητα υλικού. Το υγρό που βρίσκεται μέσα στο παγούρι, έχει συνεχή επαφή με το υλικό του. Άρα το παγούρι θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να μην έχει επιβλαβείς ουσίες για την υγεία του παιδιού.
  • Να κλείνει αεροστεγώς, ώστε να μη χυθεί το υγρό μέσα στη τσάντα. Μεγάλο πρόβλημα! Τα περισσότερα παγούρια έχουν διαρροές!
  • Προσοχή στο στόμιο. Θα πρέπει να πλένεται εύκολα και να μην είναι περίπλοκο. Αν είναι αυτά που έχουν ενσωματωμένο καλαμάκι, μετά από λίγο καιρό θα υπάρχει εστία μικροβίων (ειδικά αν του βάζεις γάλα ή χυμό). Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι αυτά τα υλικά συνήθως είναι πλαστικά!  • Ευκολία στη χρήση του. Καλύτερα να επιλέξεις ένα παγούρι που το στόμιο του είναι απλό και δεν χρειάζονται πολλές κινήσεις. Μπορεί να είναι βιδωτό και να βγαίνει ή να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει.
  • Παγούρι – θερμός. Αν θέλεις να διατηρήσει τη θερμοκρασία για αρκετές ώρες, θα πρέπει να επιλέξεις ισοθερμικό παγούρι.Ποιο είδος παγουριού να επιλέξω για το παιδί μου;

  • Το γυάλινο παγούρι είναι σίγουρα η πιο ασφαλής επιλογή, αφού πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δεν αλλοιώνει τη γεύση του νερού και δεν το μολύνει από χημικές ουσίες. Φυσικά το μειονέκτημα του είναι ότι σπάει εύκολα και είναι δύσκολο στη μεταφορά του.
  • Το παγούρι από ανοξείδωτο ατσάλι είναι η καλύτερη επιλογή μετά το γυάλινο. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το καλύτερο για την ασφάλεια του παιδιού. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για επιβλαβείς ουσίες, δεν αλλοιώνει το νερό και είναι ανθεκτικό σε χτυπήματα (ίσως να χτυπήσει λίγο αν πέσει κάτω). Είναι βέβαια πιο ακριβό. Σε ενημερώνω ότι σε κάποιους δεν αρέσει η αίσθηση του μεταλλικού δοχείου.  • Τα πλαστικό παγούρι είναι το πιο ελαφρύ και οικονομικό απ’ όλα. Είναι πολύ ανθεκτικό και το συναντάμε συχνά. Αλλά… είναι γνωστό πως το πλαστικό υλικό δεν είναι και τόσο φιλικό περιβαλλοντικά. Προσοχή! Αν θέλεις να αγοράσεις ένα πλαστικό παγούρι προτίμησε κάποιας γνωστής εταιρίας που προσέχει την ποιότητα. Τα φτηνά παγούρια αγνώστων εταιριών είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ΒΡΑ και άλλες τοξικές ουσίες.Το ΒΡΑ – Δισφαινόλη Α – είναι μία χημική ουσία που υπάρχει στα πλαστικά για να δίνει κάποιες ιδιότητες όπως ανθεκτικότητα. Όμως κάποιες συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, συνεχής χρήση κ.α.) το κάνουν να εισχωρεί στο υγρό και έπειτα στον οργανισμό, κάτι που είναι πολύ επιβλαβές και τοξικό για την υγεία του ανθρώπου.
  • Το παγούρι από αλουμίνιο είναι ελαφρύ, οικονομικό και ανακυκλώνεται εύκολα. Είναι πιθανό όμως να περιέχει ΒΡΑ στην εσωτερική του επίστρωση. Δεν πλένεται εύκολα και μπορεί να λυγίσει αν πέσει κάτω. Επίσης, όπως με το ανοξείδωτο ατσάλι, δεν αρέσει σε μερικούς η αίσθηση να πίνουν από μεταλλικό δοχείο.

Άρα μεγάλος παράγοντας για την επιλογή του παγουριού είναι αναμφίβολα η ποιότητα του, η οποία θα πρέπει να είναι ΒΡΑ free.Μη ξεχνάς ότι θα πρέπει να διαβάσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή για να κρατάς το παγούρι σε καλή κατάσταση. Πρέπει να το καθαρίζεις μετά από κάθε χρήση, ακόμη και με χλιαρό νερό και ξύδι ανά διαστήματα. Για καλό καθάρισμα βοηθάει πολύ το βουρτσάκι που εισχωρεί βαθιά. Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάζεις το στόμιο αν η χρήση είναι συνεχής.

Σου προτείνω λοιπόν, να προτιμήσεις κάτι ανθεκτικό και επώνυμο και ας είναι λίγο πιο ακριβό. Αν πληροί τις προϋποθέσεις θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.


Το παιδί σου δεν αρκεί να έχει μόνο τη τσάντα του για το σχολείο… θέλει και το υγιεινό κολατσιό του αλλά και το “υγιεινό” παγούρι του!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

1 Comment

  1. Κι ετοιμάζομαι να παραγγείλω δύο παγουρίνα τώρα! Ανοξείδωτο! Πολύ καλό άρθρο για κάτι που τα παιδιά μας έχουν καθημερινά μαζί τους!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.