Ρηλάξ για νεογέννητα με…i-Pad

Το Apptivit Seat for i Pad είναι ένα προϊόν της Fisher Price και είναι ουσιαστικά ένα καθισματάκι ρηλάξ για νεογέννητα (με την ιδιότητα του grow-with-me). Καλά μέχρι εδώ. Όμως η Fisher Price σκέφτηκε ότι εκτός από τα παιχνιδάκια μπροστά στο μωρό (όπως έχουν τα περισσότερα ρηλάξ) θα ήταν καλό να υπάρχει η δυνατότητα να μπει και ένα iPad για να παρακολουθεί το μωρό. Γιατί να βάλεις μια οθόνη i Pad σε ένα μωρό;

 

Τι ακριβώς είναι το Apptivity Seat for iPad

Η Fisher Price το παρουσιάζει στην επίσημη ιστοσελίδα της ως ένα κάθισμα για νεογέννητα, εκπαιδευτικό, που βοηθάει το μωρό να ηρεμεί και το φέρνει σε επαφή με την τεχνολογία! Έχει ενσωματωμένη μια οθόνη με ένα καθρέφτη και το μωρό βλέπει τον εαυτό του. Μπορείτε να ενσωματώσετε σε αυτή την οθόνη ένα i Pad (δεν περιλαμβάνεται φυσικά) και να το αφήσετε να παρακολουθεί και να διασκεδάζει βλέποντας ασπρόμαυρες εικόνες με καθησυχαστικούς ήχους και διάφορα σχήματα. Υπάρχουν δωρεάν applications από τη Fisher Price ειδικά για αυτό το κάθισμα. «Όλοι ξέρουμε πόσο αρέσει στα μωρά να παρακολουθούν. Η οθόνη του i Pad μπαίνει στην ειδική θήκη και έτσι προστατεύεται από τα κολλώδη δάχτυλα του μωρού σας» (αυτό με τα “κολλώδη δάχτυλα του μωρού σας” με πείραξε πολύ. Μου ακούγεται κάπως σαν «το υπερπολύτιμο i-Pad προστατεύεται από τα βρωμόχερα του μωρού σας»).

 ipad12n-1-web

Η Natalie Morris είναι μητέρα και δημοσιογράφος τεχνολογίας. Σε ένα κείμενό της γράφει  τη δική της γνώμη για αυτό το προϊόν:

«Ως δημοσιογράφος τεχνολογίας και ως μαμά θα νομίζετε ότι θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αυτό το προϊόν. Αλλά όχι. Ούτε τις ομάδες που υποστηρίζουν ότι αυτό θα έπρεπε να αποσυρθεί από την αγορά επειδή μωρά και i Pad είναι κακός συνδυασμός.

Η Fisher-Price επιμένει ότι αυτό το καθισματάκι συμβαδίζει με την εποχή μας και είναι κατάλληλο για τις ηλικίες που προορίζεται. Έχω κάνει αρκετές εργασίες για την πρόωρη ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και μπορώ να σας πω ότι αυτό το κάθισμα δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα της τεμπέλικης ανατροφής των παιδιών, είναι εγγυημένος τρόπος για να γίνουν τα μωρά λιγότερο έξυπνα.

 

Χρειάζεται προσπάθεια
Όσοι από εμάς είναι γονείς γνωρίζουν ότι η ανατροφή των παιδιών απαιτεί πολύ περισσότερη προσπάθεια από ό, τι είχαμε αρχικά προγραμματίσει και αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση κάποιους. Μήπως η Fisher-Price με το Apptivity Seat προώθεί την τεμπελιά; Σίγουρα όχι. Το είδος του γονέα που εκμεταλλεύεται υπερβολικά αυτά τα παιδικά καθίσματα και μετά βίας κρατάει αγκαλιά ή αλληλεπιδρά με τα παιδιά του μπορεί να θεωρήσει ότι το Apptivity Seat for iPad στηρίζει το lifestyle τους. Αλλά ακόμα και αν δεν κυκλοφορούσε αυτό το κάθισμα στην αγορά, θα βολευόταν βάζοντας το μωρό να βλέπει τηλεόραση. Όλα αυτά είναι επιζήμια για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

 

Η λάθος διέγερση

Τα tablets εκπέμπουν blue light και έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσουν τις συνήθειες του ύπνου. Αυτό δεν είναι ιδανικό για τα νεογέννητα, τα οποία υποτίθεται ότι κοιμούνται κάθε 90 λεπτά, σύμφωνα με τον παιδίατρο Marc Weissbluth. Οι συχνοί και μικροί ύπνοι στα νεογέννητα προωθούν την υγιή ανάπτυξη, οπότε γιατί να θέλει κάποιος να τη διαταράξει;

Η εξελικτική ψυχολόγος Gabrielle Principe περιγράφει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ενός βρέφους αναπτύσσεται. Όταν περνάνε κάποιο χρόνο στην οθόνη μπορεί να καθυστερήσει πραγματικά αυτή η ανάπτυξη. Λέει ότι τα μωρά μαθαίνουν μέσα από την επαφή με τα μάτια και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο . Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι τα μόνα πρωτεύοντα όντα που μαθαίνουν όταν τους δείχνουν κάτι με τα μάτια, εξηγεί η Principe. Για παράδειγμα, όταν λέμε τη λέξη “μήλο”, τα μωρά μας ξέρουν τι εννοούμε επειδή ακολουθούν τα μάτια μας σε αυτό το αντικείμενο.

1470178_676928535681493_759233034_n

Αυτό δεν συμβαίνει όταν τα μωρά κοιτούν μια οθόνη η οποία δεν αλληλεπιδρά μαζί τους. Σίγουρα, οι εφαρμογές προσπαθούν να ενθαρρύνουν τα μωρά να συμμετέχουν, αλλά δεν έχουν ούτε μάτια ούτε άκρα. Τα μωρά δεν μπορούν ούτε να έχουν οπτική επαφή, ούτε να μιμηθούν ένα avatar – όσο χαριτωμένο και αν είναι αυτό . Οι περισσότεροι προγραμματιστές των παιδικών apps το γνωρίζουν αυτό γι ‘αυτό οι περισσότερες εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί για παιδιά άνω των 2 ετών. Άνω των 2 ετών όμως είναι πια πολύ μεγάλα για το apptivity seat.

 

Προσοχή στις οθόνες
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνη πριν τα 2. Θα έρθει μια μέρα που θα παρακαλάμε τα παιδιά μας να αφήσουν τα ηλεκτρονικά από τα χέρια τους. Εμείς θα τους παρακαλάμε να μας μιλήσουν, να μας κοιτάξουν, να αλληλεπιδρούν με εμάς. Είναι οδυνηρή η επίγνωση αυτού του γεγονότος. Γιατί λοιπόν να τα τοποθετήσουμε μπροστά σε οθόνες σχεδόν από τη στιγμή που βγαίνουν από τη μήτρα;

Ο επιστήμονας John Medina λέει ότι στατιστικά υπάρχουν δύο σημαντικοί, πολύ απλοί και ανέξοδοι τρόποι για την ενίσχυση της νοημοσύνη ενός παιδιού: Μιλήστε με το μωρό σας και θηλάστε το μέχρι ενός έτους.»

1474546_676764952364518_1611767017_n 

Ακτιβιστές από την Καμπάνια για μία Καταναλωτικά Ελεύθερη Παιδική Ηλικία (Campaign for a Commercial Free Childhood), ξεκίνησαν μία διαμαρτυρία επιδιώκοντας να απαγορευτεί η πώληση αυτού του καθίσματος. Σημειώνουν πως η αδιάκοπη κίνηση στην οθόνη θα κρατά την προσοχή του μωρού αποκλειστικά εκεί, με αποτέλεσμα να μην έρχεται σε επαφή με τους γονείς του και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ενθαρρύνει τους γονείς να το αφήνουν για ώρες στο δωμάτιο και το μωρό να μην τους αναγνωρίζει καν. Οι συμμετέχοντες στην καμπάνια λένε πως «τα μωρά χρειάζονται αγκαλιές και όχι εφαρμογές». Η ένωση παιδιάτρων στις ΗΠΑ συμφωνεί με τους ακτιβιστές και αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η έκθεση των μωρών κάτω των δύο ετών σε ηλεκτρονικές συσκευές, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η έκθεση των μωρών στην οθόνη είναι ωφέλιμη, αντιθέτως έχει αποδειχτεί ότι είναι επιζήμια.

Η Fisher Price υποστηρίζει πως γίνεται αποδέκτης μίας αρνητικής online εκστρατείας και ότι το συγκεκριμένο relax, είναι ένα προϊόν με εκπαιδευτικό σκοπό, το οποίο έχει σαφείς οδηγίες για τον χρόνο και την απόσταση έκθεσης του μωρού στην οθόνη του i Pad.

Αν θέλετε να δείτε την online συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του βρεφικού καθίσματος relax με βάση για i Pad, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Διαβάστε επίσης “Θα γίνει το μωρό μου “Baby Einstein”;”

Το Apptivity Seat for iPad της Fisher Price δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλλά υπάρχει στο amazon.com και κοστίζει 80 δολάρια.

Αυτό το καθισματάκι, είναι μόνο μια από τις συνέπειες των τρόπων που ασυνείδητα ψάχνουν οι γονείς για να τους απασχολεί το μωρό όσο γίνεται λιγότερο, νομίζοντας ότι του κάνουν καλό. Αν η Fisher Price ήξερε ότι αυτό ψάχνουν οι γονείς και ότι σίγουρα θα τους το πουλήσει, θα ήταν χαζή αν δεν το έβγαζε σε παραγωγή. Όπως είπε και η ίδια η εταιρία, δεν είναι για όλους. Μήπως είναι για αυτούς που έτσι κι αλλιώς επιλέγουν μια οθόνη για να «προσέχει» το μωρό τους;

Η ανθρώπινη επαφή και η αλληλεπίδραση δεν συγκρίνεται με καμία ηλεκτρονική babysitter, όσο εξελιγμένη, όσο τεχνολογικά προηγμένη, όσο «εκπαιδευτική» και αν θεωρείται, ειδικά τον πρώτο καιρό της ζωής ενός μωρού. Αν οι γονείς ενημερωνόταν περισσότερο σε αυτό το θέμα τότε δεν θα ενδιαφερόταν κανείς για την «εισαγωγή στην τεχνολογία από νεογέννητο».

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.