Συγγνώμη που δε σε έσωσα όταν άκουσα «Βοήθεια»

Συγγνώμη που δε σε έσωσα όταν σε άκουσα να φωνάζεις «Βοήθεια»

Η φωνή σου ακόμη μου σκίζει την ψυχή.

Πέρασαν τόσα πολλά χρόνια αλλά είναι ακόμη μέσα μου.

Πέρασαν τόσα πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν έφυγε η επιθυμία μου να σε σώσω.

Δεν σε αντίκρισα ποτέ, μα θυμάμαι τη φωνή σου. Ήταν το πιο διαπεραστικό «Βοήθεια» που είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου.

Συγγνώμη.

Ήμουν και εγώ εκεί. Περνούσα με το αμάξι από κείνο το σκοτεινό μέρος. Το απόμερο δασάκι. Εκεί που συνήθως βρισκόταν τα ζευγαράκια μόνα τους. Το ξέρουμε στη Θεσσαλονίκη αυτό το μέρος.

Συγγνώμη. Συγχώρεσε με. Την άκουσα τη φωνή σου, δεν είναι ότι δεν την άκουσα. Ακόμη την ακούω. Νομίζω πως την άκουσε όλο το σύμπαν. Μα νόμιζα πως έκανα λάθος. Νόμιζα ότι ήταν δικό μου λάθος αυτός ο διαπεραστικός ήχος. Μα πώς το νόμιζα αυτό; Πώς είναι δυνατόν;

Σταμάτησα το αμάξι στην άκρη και περίμενα να ακούσω και κάτι ακόμη. Μήπως και επιβεβαιώσω.

Σίγουρα το μέρος που βρισκόσουν ήταν κοντά μου.

Πίσω από κάποια δέντρα μάλλον. Πήρα στα χέρια μου το κινητό και πληκτρολόγησα 100. Περίμενα. Εκκωφαντική σιωπή. Δεν ξανάκουσα βοήθεια. Δεν ξανάκουσα τίποτα. Άρχισα να φοβάμαι.

Συγγνώμη.

Σίγουρα εκεί που βρισκόσουν ήταν κοντά μου. Όπως και εκείνοι που σε έκαναν να φωνάξεις βοήθεια.

Ξαφνικά τη σιωπή έσπασαν τα decibel μιας απροσδιόριστης μουσικής. Ουφ, βαριαναστέναξα. Κάποιος κάνει πλάκα. Είναι παρέα και κάνουν πάρτι. Αυτό θα είναι. Ανακουφίστηκα. Αυθυποβολή βλέπεις.

Έφυγα.

Μη με παρεξηγείς. Συγγνώμη. Αν γινόταν σήμερα δεν θα έφευγα χωρίς να σε βοηθήσω. Ξέρω ότι δεν σου κάνει αυτό που σου λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Επιστρέφοντας έκανα rewind στο μυαλό μου και η φωνή σου ακόμη μου έσπαγε τα αυτιά. Μα εκείνο που δεν άντεχα ήταν ότι μου έκαιγε την ψυχή.

Είσαι ηλίθια, ηλίθια, ηλίθια! Να λέω στον εαυτό μου ξανά και ξανά.

Βαράω για χρόνια το κεφάλι μου στον τοίχο. Δεν έκαναν κανένα πάρτι. Έβαλαν πολύ δυνατή μουσική για να μην ακούγεται η φωνή σου. Για να μην ακούγεται η βοήθεια που ζήτησες.

Μόνο εγώ ήμουν εκεί. Και ενώ σε άκουσα δεν σε βοήθησα. Δεν κάλεσα την αστυνομία. Δεν χρειαζόταν να κάνω κάτι σπουδαίο. Μόνο ένα τηλεφώνημα. Δεν το έκανα. Νόμιζα ότι έκανα λάθος.

Συγγνώμη.

Εσφαλμένα νόμιζα ότι αν όντως γινόταν κάτι κακό θα το άκουγα την επόμενη μέρα. Θα το διάβαζα κάπου. Δεν άκουσα ποτέ τίποτα. Μα δεν ησύχασα ποτέ. Γιατί μάλλον δεν το είπες πουθενά.

Με ακολούθησε η φωνή σου για πολλά χρόνια. Με ακολουθεί ακόμη.

Μα εσύ ήσουν η αιτία που τα βράδια τα μάτια μου έγιναν μεγαλύτερα. Για να βλέπω καλύτερα. Για να προστατέψω τον εαυτό μου. Για να προστατέψω μια άλλη αδερφή μας που ήταν σε κίνδυνο.

Και ήρθε μια νύχτα που σε είδα χωρίς να σε έχω δει ποτέ. Σε είδα στο πρόσωπο μιας άλλης κοπέλας.

Ήμουν πάλι στο αμάξι. Ήταν πάλι αργά το βράδυ σε ένα απόμερο μέρος, της πόλης αυτή τη φορά. Και την είδα κάτω. Κάτω σου λέω, στο πεζοδρόμιο! Και από πάνω της δύο γομάρια. Μα ποιος βιάζει μέσα στην πόλη κάτω στο πεζοδρόμιο; Μήπως κάνω λάθος;

Και τότε άκουσα τη φωνή σου.

Και άρχισα να κορνάρω και να ουρλιάζω με κλειστά παράθυρα «Φύγετε ρε από εκεί!»

Μα το Θεό, δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο στη ζωή μου να τρέχει πιο γρήγορα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ άνθρωπο να γίνεται καπνός. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι άφησε καπνό πίσω της φορώντας μόνο μια σαγιονάρα. Με μια σαγιονάρα. Η άλλη έμεινε πίσω και τα γομάρια γελούσαν καθώς απομακρυνόταν και την πετούσαν ο ένας στον άλλο. Σαν τρόπαιο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι έτρεξα με το αμάξι πίσω της να την βοηθήσω. Να της πω ότι είναι ασφαλής. Μα έτρεχε τόσο γρήγορα που δεν την πρόλαβα! Δεν την πρόλαβα πριν χαθεί στα στενά. Και δεν ήθελα να την τρομάξω περισσότερο.

Το ξέρω. Δεν έσωσα εσένα. Δεν εξιλεώθηκα. Μα έμαθα από το λάθος μου. Δε θα αναρωτηθώ ποτέ ξανά στη ζωή μου αν κάνω λάθος για κάτι τέτοιο.

Συγγνώμη που δε σε έσωσα τότε.

Η φωνή σου ακόμη μου σκίζει την ψυχή. Πέρασαν τόσα πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν έφυγε η επιθυμία μου να σε σώσω. Συγγνώμη. Για πάντα…

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.