Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ

Τι διαχωρίζει το καλό ψωμί από το τέλειο ψωμί; Μάλλον η συνταγή. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να κάνω χειροποίητο ψωμί με τα χεράκια μου, καλό ήταν δε λέω, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα. Ώσπου πήγαμε διακοπές στη Τσαγκαράδα Πηλίου. Όσο να πεις οι άνθρωποι εκεί ξέρουν από καλό ψωμί!

Το καλύτερο ψωμί που έφαγα ποτέ μου το έφαγα στο πρωινό που μας ετοίμαζε κάθε μέρα η Μαίρη από τον ξενώνα Αμάλθεια! Ναι, κάθε μέρα η Μαίρη εδώ και 15 χρόνια ζυμώνει ψωμί και το προσφέρει ζεστό και φρέσκο! Και είναι ρε παιδιά τόσο νόστιμο!

Δεν θα μπορούσα να φύγω εάν δεν έπαιρνα τη συνταγή της! Και μόλις γυρίσαμε σπίτι, την ίδια μέρα (νύχτα μάλλον) έφτιαξα το ζεστό φρέσκο ψωμί της Μαίρης! Και μου πέτυχε! Και από τότε το φτιάχνω συνέχεια!

συνταγή για ψωμί 3
Μιααααααααμ!!!! Τραγανό από έξω και μαλακό όσο πρέπει από μέσα!!!

Η συνταγή είναι πανεύκολη και το ψωμί βγαίνει θεϊκό! Δεν ξεραίνεται, δεν μπαγιατεύει (την επόμενη μέρα είναι τόσο φρέσκο όσο την πρώτη, αν και πιστέψτε με, δεν θα μείνει για πολύ καιρό γιατί φαγώνεται όλο με μιας!) και έχει ΓΕΥΣΗ ΨΩΜΙΟΥ! Μου είχε λείψει γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι πλέον ακόμα και τα καλύτερα αρτοποιεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε καλό ΨΩΜΙ!

 

Τα υλικά για 2 μεγάλα ψωμιά:

  • 1 κιλό αλεύρι «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» το πορτοκαλί
  • 2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κυβάκια νωπή μαγιά των 25gr (δηλαδή σύνολο 50gr- θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 3 ποτήρια νερό (το ποτήρι του νερού, να είναι μεσαίο, όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ μικρό σαν αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία. Το μέτρησα και βγαίνει 630 ml.)
ποτήρι ψωμί
Το μεσαίο είναι αυτό με το νερό. Το έβαλα δίπλα σε ένα μεγάλο για σύγκριση. όπως και να έχει η ποσότητα βγαίνει 630 ml 🙂

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε τα κυβάκια της μαγιάς. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το νερό (σιγά σιγά, όχι με τη μια, για να ελέγχετε το ζυμάρι, αν θεωρήσετε ότι δεν πρέπει να βάλετε άλλο, μη βάλετε) και «λιώνουμε» με το χέρι τη μαγιά. Μόλις λιώσει ζυμώνουμε με το αλεύρι για να γίνει το ζυμάρι.(Προσοχή! Μη προσθέσετε επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή!!!)

Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτάκια.

Βάζουμε το ζυμάρι σε μια σακούλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

2 εκδοχές τώρα. Αν βιάζεστε, το αφήνετε να ξεκουραστεί μόνο μια φορά και μετά κατευθείαν ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω. Στη δεύτερη εκδοχή που ακολουθεί, του δίνετε μια ώθηση για να γίνει θεϊκό το ψωμάκι σας!  Και στις 2 εκδοχές γίνεται ένα χειροποίητο ψωμί μμμμ μιαμ!!! 

2η εκδοχή με περισσότερη «περιποίηση» 🙂

Το βγάζουμε από τη σακούλα, το ξαναζυμώνουμε λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Και εδώ ισχύει ότι όσο περισσότερη ώρα το αφήσουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο. (Η Μαίρη μου είπε ότι πολλές φορές το βάζει στο ψυγείο όλο το βράδυ και το ψήνει το πρωί. Όπως επίσης ότι όταν βιάζεται πολύ δεν το βάζει καθόλου. Πάλι βγαίνει πολύ νόστιμο.)

Όταν το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε πάλι μια ώρα να ξεκουραστεί.

Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσει (εγώ βάζω κατευθείαν λαδόκολλα και είναι οκ)

Τα κάνουμε στρόγγυλα και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να απλώσουν και να πάρουν σχήμα.

Δεν χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος. Μπαίνει κατευθείαν στους 180ο με αέρα πάνω-κάτω και το ταψί στο προτελευταίο επίπεδο για 45 λεπτά με μια ωρίτσα (όχι παραπάνω!!!) ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

συνταγή για ψωμί 4Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μυρωδιά που αναδύεται καθώς ψήνεται! Μυρίζει όλο το τετράγωνο ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΩΜΙ!!! Σου έρχεται λυποθυμία!!! 🙂 Μόλις ψηθεί και είναι ζεστό ζεστό, δοκιμάστε το με λίγο βουτυράκι! Θα πάθετε πλάκα!

Το λάτρεψα για ένα ακόμη λόγο. Γιατί μου θυμίζει πολύ το ψωμί των παιδικών μου χρόνων, εκείνο το ψωμί που αγόραζε η μαμά μου από το φούρνο της γειτονιάς, τότε που όλα ήταν πιο αγνά και νόστιμα…

συνταγή για ψωμί 2
Και ο Mini Me είναι fan!!! Tο τρώει με μανία!!! 🙂

 

Κάντε το και στείλτε μας εντυπώσεις!

Καλή όρεξη!

συνταγή για ψωμί
Με βούτυρο, με μέλι με μαρμελάδα, ακόμη και σκέτο είναι τέλειο!!!

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή της συνταγής και των φωτογραφιών χωρίς άδεια) 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για περισσότερες νοστιμοσυνταγές και για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! (όπως πχ η σπανακόπιτα). Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες, τον 6 ετών Mini Me (Θάνο) και τον 2 ετών Mini Me Junior (Φοίβο). Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει! Θα με βρεις στα άρθρα και τις φωτογραφίες του e-mama.gr, στα social media, στην επικοινωνία! :)

38 Σχόλια

  1. alekacraftaholic Reply

    θα το κάνω οπωσδήποτε! Eυχαριστούμε!

    • Nα το κάνεις, να το κάνεις και θα περιμένουμε εντυπώσεις!!! 🙂

  2. μπορω να αντιακταστησω την φρεσκια μαγια με ξηρη; και αν ναι σε τι αναλογια; επισης μπορω να χρησιμοποιησω και αλευρι ολικης ή πολυσπορο;

    • Αναστασία μου, 2 κουταλάκια ή 7gr ξερής μαγιάς (όσο έχουν συνήθως τα φακελάκια δηλαδή) αντιστοιχούν σε 30 gr νωπής μαγιάς (σύμφωνα με το βιβλία της κ. Βουτσινά). Άρα στη δική μας περίπτωση, τα 50 γραμμάρια νωπής αντιστοιχούν σε περίπου 10 γραμμάρια ξερής. Βέβαια λένε ότι η ξερή μαγιά είναι πιο ισχυρή από την νωπή, όμως δεν το ξέρω αυτό με σιγουριά, γιατί πάντα χρησιμοποιώ νωπή για αυτό το ψωμί. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με άλλο αλεύρι, αλλά μόλις μπορέσω θα το δοκιμάσω για να δω αν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καλό και θα ενημερώσω το άρθρο. 🙂

  3. alekacraftaholic Reply

    Tο νερό χλιαρό ή θερμοκρασία δωματίου;

    • το νερό από τη βρύση κατευθείαν, με τη θερμοκρασία που έχει 🙂

  4. το εκανα τελιακ οπως μας το εδωσες αλλα παρατηρησα τα εξης 3: πρωτον κολλουσε η ζυμη με αποτελεσμα να προσθεσω και λιγο απλο αλευρι αλλα επειδη ειδα οτι συνεχισε να κολλαει δεν εβαλα περισσοτερο. δευτερον, αφου ψηθηκε και το εκοψα μου μυριζε πολυ εντονα η μαγια και αναρωτιεμαι μηπως θα επρεπε να εχουμε βαλει λιγοτερη και τριτον, μου βγηκε σφιχτο, νοστιμο αλλα σφιχτο. ετσι θα επρεπε να ειναι;

    • Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης έως αρκετά κολλώδης, δεν είναι πρόβλημα αυτό, ίσα ίσα το θέλουμε. (για να καταλάβεις όταν το φτιάχνω, μετά βγάζω το ζυμάρι από τα χέρια μου με μαρίζ). Σίγουρα δεν πρέπει να είναι ένα σφιχτό ζυμάρι, ούτε καν να πλησιάζει το σφιχτό. Αν όμως έγινε σαν χυλός τότε έπεσε πολύ νερό 🙁 Στις ζύμες γενικά είναι καλό να μην προσθέτουμε έξτρα αλεύρι μετά το ζύμωμα για να το «φέρουμε», αυτός είναι και ο λόγος που σου έγινε σφιχτό. Κανονικά δεν είναι σφιχτό το συγκεκριμένο. Εναλλακτικά δοκίμασε να βάλεις το νερό σταδιακά και όχι όλο με τη μια και όταν έρθει στην κατάλληλη μορφή σταμάτα να βάζεις έστω και αν έχει ακόμη. Έτσι κάνω πάντα και εγώ. Η μαγιά έχει έντονη μυρωδιά, είναι λογικό όμως, δεν είναι κάτι παράλογο. Επίσης για κάθε μισό κιλό αλεύρι που χρησιμοποιούμε για ψωμί η αναλογία της νωπής μαγιάς είναι 20 με 25 γραμμάρια. Έτσι και εδώ, 1 κιλό αλεύρι, 50 γραμμάρια μαγιά, όπως μου είπε η Μαίρη και όπως το φτιάχνω και εγώ. Δεν ξέρω αν τελικά έβαλες νωπή ή ξερή μαγιά, αν σου μυρίζει όμως τόσο έντονα και δεν σου αρέσει δοκίμασε να βάλεις στη νωπή περίπου 10 γραμμάρια λιγότερο. Ελπίζω να το ξαναδοκιμάσεις και να μας πεις ευχάριστα αποτελέσματα 🙂 Κάθε φορά που θα το κάνεις θα γίνεται όλο και καλύτερο!!! 🙂

  5. Βασιλική Reply

    Το εκανα οπως τα γραφεις και εγινε τελειο! Δοκιμασα και εγω παλιά πολλες συνταγες για ψωμι αλλα αυτή δεν παίζεται!
    Μονο αυτο το ψωμι θα τρωμε απο εδω και περα! Ευχαριστουμε για τη συνταγη!!!

    • Μπράβο Βασιλική μου! Να το ευχαριστηθείτε! 🙂

  6. οταν το βαζουμε στο ψυγειο το τοποθετουμε παλι σε σακουλα΄?

    • Ναι Ρούλα μου το ξαναβάζουμε σε σακούλα. Το σημαντικό είναι να μην ξεραθεί και πιάσει κρούστα καθώς ξεκουράζεται και φουσκώνει 🙂

  7. γεωργία Reply

    Αλεύρι εννοείται την φάρινα η το χωριάτικο γιατί εδώ στην Κύπρο δεν έχουμε το αλεύρι που λέτε.

    • Xμμ, Γεωργία μου, το αλεύρι γράφει πάνω ότι είναι ειδικό για ζύμωμα, για ψωμιά και πίτες. Φαρίνα σίγουρα όχι. Χωριάτικο αλεύρι θα βάλεις, δηλαδή το κίτρινο αλεύρι, που από όσο ξέρω το χρησιμοποιείτε αρκετά στην Κύπρο. Θα βγει πολύ νόστιμο!!! 🙂

  8. Koρίτσια το εφτιαξα το ψωμακι!!!!!Απλα τελειοοοοοοοοοοο
    με μια κόρα τραγανηηηηηη άλλο πραγμα!!!!Μονο δυσκολευτικα να το βγαλω απο την σακουλα για να το ζυμωσω!!!!
    Υπέροχοοοοοοοοο!!!Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγη!!!

    • Νίκη μου μπράβο χρυσοχέρααααααααα!!!! 🙂 και εγώ δυσκολεύομαι να το βγάλω όλο από τη σακούλα, λίγο μένει πάντα πίσω, αλλά δεν πειράζει! Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε!
      Άντε στείλε καμιά φωτογραφία (αν έμεινε ψιχουλάκι 🙂 )

  9. Κωνσταντίνα Reply

    Λοιπόν το έφτιαξα και εγώ αυτό το καταπληκτικό ψωμάκι .την πρώτη φορά το έφτιαξα όπως ακριβώς περιγράφεις αλλά το ζυμάρι όταν το έβαλα στη σακούλα κόλλησε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα και δεν μπορούσα να το βγάλω και το λυπήθηκα . έτσι λοιπόν την επόμενη φορά έβαλα στη σακούλα και τη λεκάνη που το ζύμωνα και έτσι δεν κόλλησε στη σακούλα καθόλου από το ζυμάρι μου. δεν άλλαξε τίποτα μπορώ να πω έγινε εξίσου τέλειο….τώρα θα πειραματιστώ με διάφορα αλεύρια και θα σου στείλω τα αποτελέσματα… αυτό που θα ήθελα όμως να ρωτήσω είναι πόσες μέρες κρατάει αυτό το ψωμάκι;;; γιατί σκέφτομαι να φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα για να μη ζυμώνω συνέχεια μιας και δεν έχω ιδιαίτερο χρόνο .

    • Μπράβο Κωνσταντίνα μου!!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις αποτελέσματα και από άλλα αλεύρια!!! Να σου πω την αλήθεια δεν έχω ιδέα πόσο κρατάει γιατί πραγματικά δεν έμεινε ποτέ πάνω από 2 μέρες, το τρώμε όλο αμέσως, οπότε δύσκολο να υπολογίσω 🙂 Στις 2 μέρες ήταν όμως ολόφρεσκο όπως την πρώτη σχεδόν μέρα. Κάποιοι κάνουν τη ζύμη και την κρατάνε στην κατάψυξη και όταν θέλουν να ψήσουν την βγάζουν, όμως δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα γιατί δεν το έχω κάνει :/ Λένε ότι μια ζύμη κρατάει στην κατάψυξη περίπου ένα με δύο μήνες. Θα το δοκιμάσω όμως και θα ενημερώσω 🙂

  10. Κωνσταντίνα Reply

    Θαα ήθελα να σε ρωτήσω.Την πρώτη φορά μου εγινε σα λαγάνα δε φούσκωσε πολύ.τη δεύτερη φούσκωσε κάπως.γενικά φουσκώνει ; Τί μπορεί να κάνω λάθος;

    • Να σου πω. Η Μαίρη που μου έδωσε τη συνταγή μου είπε ότι η μαγιά κάνει «κύκλους» στο φούσκωμα. Επειδή το συγκεκριμένο το αφήνουμε πολύ ώρα να ξεκουραστεί, μπορεί να το δείς να είναι φουσκωμένη η ζύμη τη μια στιγμή και μετά από λίγο να ξεφουσκώσει λιγάκι. Μετά από λίγο πάλι θα φουσκώσει. Αυτοί είναι οι «κύκλοι» της μαγιάς και το εντόπισα και στη δική μου ζύμη κάποιες φορές. Πάντα το έπαιρνα για να το ζυμώσω όταν ήταν φούλ φουσκωμένο. Επίσης κάτι άλλο ΣΟΥΠΕΡ σημαντικό είναι ότι δεν ξαναζυμώνουμε πριν το βάλουμε στο ταψί για ψήσιμο. Δηλαδή το παίρνουμε και το απλώνουμε λίγο με τα χέρια να πάρει σχήμα, μόνο αυτό, δεν το πειράζουμε ξανά με ζύμωμα. Οπότε ανακεφαλαιώνοντας: Κάνουμε ένα πολύ καλό πρώτο ζύμωμα, το αφήνουμε να ξεκουραστεί, στη δεύτερη φάση το ζυμώνουμε λίγο, το βάζουμε ψυγείο και στην τρίτη φάση που είναι έτοιμο να μπει στο ταψί, δεν ζυμώνουμε καθόλου το παίρνουμε και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας για να πάρει το σχήμα. 🙂

  11. Το εφτιαξα και βγηκε τελειο… μπραβο σου και μπραβο και στην Μαιρη
    Βεβαια και η ποιοτητα του αλευριου παιζει ρολο στο ποσο καλο ψωμι θα φτιαξεις… αλλη μαρκα μπορει να μην ειναι τοσο καλη παρ’ ολο που θα ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες… Την επομενη φορα θα το φτιαξω με προζυμι που βρηκα μια ωραια συνταγη και θα δω διαφορα

    • Μπράβο Ηλία, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!! Αν έχεις συνταγή για προζύμι την θέλουμε και εμείς!!! 🙂 Να μας την γράψεις σίγουρα!!! 🙂

  12. Ελπίδα Reply

    Το έφτιαξα κι εγω!!!!!!!! Μου φούσκωσε τέλεια , σήμερα είχαμε και ψάρια οπότε ταίριαξε τέλεια!!! Πραγματικά αυτό το ψωμί μυρίζει…ΜΑΜΑ!!!!!!!! Μοσχοβολάει η μαγιά!!!

  13. Ελπίδα Reply

    Η αλήθεια είναι ότι όντως μύριζε πολύ έντονα η μαγιά! Αλλά αυτά είναι καθαρά γούστα του καθένα, προσωπικά την επόμενη φορά θα βάλω σίγουρα λιγότερη!

  14. Ελπίδα μου πολύ χαίρομαι που σας άρεσε το ψωμάκι μου! 🙂 Είναι όντως φοβερό! Όσο για την μαγιά, αν και είναι όντως γούστα του καθένα, εγώ θα γυρίσω στην φράση που γράφω μέσα στο κείμενο. Μυρίζει «αληθινό ψωμί»! Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε κάθε μέρα τέτοιο ψωμί, έχουμε αφήσει λίγο πίσω στη μνήμη μας πως μυρίζει πραγματικά το νόστιμο, αφράτο, πραγματικό, αληθινό, ψωμάκι. Η μαγιά λοιπόν δίνει την έντονη μυρωδιά του ψωμιού, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι η πραγματική «ψωμένια» μυρωδιά. 🙂

  15. Ελπίδα Reply

    Ναι Ναι πραγματικά!! Έχεις δίκιο!!! Μυρίζει…μαμά!! Πραγματικά πως μας έχουν κάνει.. Να σαι καλά!! Θα το ξαναφτιάξω!!!

  16. Εξαιρετικό το ψωμάκι!!!! Μοσχομυριζει το σπιτι κ αν κ αρχάρια στο σπιτικό ψωμι βγήκε πολυ πολυ καλο.το μονο που με δυσκόλεψε ειναι το πεντάλεπτο που ζυμωνουμε την ζύμη,επειδή ηταν αρκετά ρευστή κ κολλάει στα χερια.παρολα αυτα ομως το αποτέλεσμα ηταν φανταστικό 🙂

    • Πολύ χαίρομαι Roditsa που το απολαύσατε! Είναι όντως φοβερό σπιτικό ψωμάκι! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂

  17. Είναι όντως τέλειο.Εγώ δεν το έβαλα σε σακούλα αλλά σε μπωλ.και για να μην κολλάει η ζύμη μπορείτε να αλοιψετε τα χέρια σας με λιγο λαδι.Επίσης,την δεύτερη φορά,πρόσθεσα 1 κουτ.ζάχαρη κι έγινε ακόμα καλύτερο!ευχαριστούμε

    • Μπράβο Σταυρούλα! Πολύ καλά τα tips σου! Χαίρομαι που σας άρεσε! 🙂

  18. Ευχαριστώ πάρα πολύ είναι τέλειο το ψωμάκι απλά εγώ πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο και αφερεσα 30ml νερό το εβαλ α σε λεκανη και χρησιμοποιώ 500gr χωριάτικο και 500gr για όλες της χρήσεις

  19. Χριστίνα Reply

    Εγώ έχω αλεύρι από σκληρό σιτάρι χωριάτικο κάνει για το ψωμί;;;;

    • Liza Reply

      Καλημέρα Χριστίνα! Ναι βεβαίως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις,είναι ότι πρέπει! 🙂

  20. Διονυσης Reply

    Παιδια καλημερα! Εγω θα ηθελα να ρωτησω οτι στη συνταγη γραφει 2μιση κουταλακια αλατι… μεσα στο νερο η απευθειας το βαζω μεσα στο ζυμαρι? Γιατι δεν ειδα να αναφερεται καπου το σχετικο κομματι…

  21. Διονυσης Reply

    Λαθος post εκανα και ζητω συγνωμη… μολις τωρα ειδα οτι αναγραφεται πανω πανω…

  22. Liza Reply

    Καλησπέρα Διονύση. Ναι αναφέρει τη μίξη του αλατιού με το αλεύρι μέσα στη συνταγή : ) Καλή επιτυχία για το ψωμάκι και μη ξεχάσεις να μας στείλεις εντυπώσεις!

    • Liza Reply

      Γεια σου Αγγελική! Όχι την επόμενη μέρα δε τρίβεται καθόλου, άλλωστε αν τριβόταν δε θα ήταν και πολύ επιτυχημένο! 🙂

Write A Comment