Ο μύθος ότι είμαστε σούπερ μαμάδες – Ήρθε η ώρα να τον σταματήσουμε!

Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ούτε φανταζόμασταν ποτέ.

Μπορούμε να μαγειρεύουμε και να νανουρίζουμε το μωρό. Ενώ ταυτόχρονα εξετάζουμε το μεγάλο παιδί για τα μαθήματα του και συγχρόνως μιλάμε στο τηλέφωνο για δουλειά.

Μπορούμε να κάνουμε ντουζ και ταυτόχρονα να διασκεδάζουμε το μικρό για να επιβεβαιώσουμε ότι δε θα φύγει από το μπάνιο.

Μπορούμε να δουλεύουμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σαν να μην δουλεύουμε.

Μπορούμε να κάνουμε πραγματικά πολλά πολλά πράγματα. Ταυτόχρονα, συγχρόνως, παλεύουμε για να ανταπεξέλθουμε και αυτό μας κάνει σούπερ μαμάδες!

Είμαστε multitaskers ή αλλιώς, τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε.

Θα δεις παντού αναφορές για τις σούπερ μαμάδες, ότι έχουμε υπερδυνάμεις. Ενώ λέγεται κιόλας ότι οι γυναίκες από τη φύση τους μπορούν να αναλάβουν πολλαπλά καθήκοντα σε σύγκριση με τους άντρες.Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να το διαδίδουμε αυτό γιατί δεν ισχύει!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One λέει ότι δεν είμαστε multitaskers από τη φύση μας. Οι εγκέφαλοι γυναικών και ανδρών ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στις πολλαπλές εργασίες.

Οι μαμάδες ΔΕΝ είμαστε καλύτερες στα πολλαπλά καθήκοντα από ό, τι είναι οποιοσδήποτε άλλος. Απλά κάνουμε περισσότερα γιατί δεν μας δίνεται άλλη επιλογή.Πράγματι, η πλειονότητα των μητέρων εξισορροπεί την αμειβόμενη εργασία με πολλές ευθύνες στο σπίτι. Περισσότερο από το 60% των μητέρων δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις δουλειές και τις ευθύνες του σπιτιού. Αναλαμβάνουν τόσα πολλά που καταφέρνουν να έχουν λιγότερο από μια ώρα για τον εαυτό τους.Ο μύθος ότι είμαστε σούπερ μαμάδες ευθύνεται κατά πολύ γι αυτό.

Το 85% των μητέρων πιστεύουν ότι η κοινωνία δεν τις κατανοεί ή τις υποστηρίζει και δεν είναι περίεργο. Υποτίθεται ότι είμαστε σούπερ μαμάδες και οι σούπερ μαμάδες ΔΕΝ χρειάζονται υποστήριξη. Με τον μύθο που μας πούλησε η κοινωνία ότι είμαστε σούπερ μαμάδες, εξασφάλισε ότι δεν θα ζητούσαμε βοήθεια. Μας άφησε απλά να βρούμε έναν τρόπο να γίνουμε υπερήρωες. Και τελικά κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε απλά μόνο άνθρωποι. Και ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε πολλαπλά καθήκοντα καλύτερα από τους άντρες.Η Leah Ruppanner είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Επισημαίνει ότι η κοινωνία θα αρχίσει να στηρίζει περισσότερο τις γυναίκες μόνο όταν τελειώσουμε με αυτόν τον μύθο των σούπερ μαμάδων. Μια άλλη έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι μητέρες κάνουν πολλές περισσότερες εργασίες στο σπίτι από ότι οι μπαμπάδες. Από τις οικιακές δουλειές μέχρι και τις δραστηριότητες των παιδιών. Αντιθέτως, σύμφωνα με την έρευνα οι μπαμπάδες ασχολήθηκαν πολύ λιγότερες ώρες με αυτά τα καθήκοντα. Και θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να τα αφήσουν στις μαμάδες, γιατί εκείνες τα καταφέρνουν καλύτερα.Ποια είναι η αλήθεια τελικά;

Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση γυναικών και αντρών όταν κάνουν πολλαπλές εργασίες είναι ακριβώς η ίδια. Οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν καλύτερα. Απλά οι γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν περισσότερα και πιέζονται γι αυτό.Να ξέρεις λοιπόν. Είναι εντάξει αν δεν νιώθεις σαν σούπερ μαμά, γιατί ΔΕΝ είσαι. Είναι εντάξει να ΜΗΝ τα κάνεις όλα. Είναι εντάξει αν αισθάνεσαι ότι δεν καταφέρνεις να κάνεις όλα τα καθήκοντα, γιατί δεν είσαι φτιαγμένη από τη φύση για να το κάνεις. Κανείς άνθρωπος δεν είναι. Είμαστε απλά μόνο άνθρωποι και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.Το να είσαι μαμά είναι πολλά περισσότερα από το να είσαι σούπερ μαμά. Και το ότι μας κούμπωσαν αυτόν τον ρόλο – και χαιρόμασταν κιόλας με αυτόν – μας κλέβει πολλά από την πραγματική μητρότητα. Κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Μας έπεισαν ότι αυτός είναι ο ρόλος μας. Και αυτό δεν είναι εντάξει.

Η επιστήμη το έδειξε. Και ήρθε η ώρα να κάνει και η κοινωνία και η πολιτεία κάτι γι αυτό.Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.