Τι επιπτώσεις έχουν οι ξυλιές στο παιδί – Έρευνα

“Έλα μωρέ και μια στον ποπό που και που δεν βλάπτει!” Πόσες φορές το έχεις ακούσει αυτό; 

Η δημοφιλέστερη μορφή άμεσης πειθαρχίας στο παιδί, είναι η ξυλιά εδώ και γενιές γονέων.

Όμως αυτές οι «αθώες» ξυλιές είναι τόσο αθώες; Τι επιπτώσεις έχουν οι ξυλιές τελικά; Λειτουργούν πραγματικά ως μια αποτελεσματική μέθοδος πειθαρχίας για να βελτιωθεί άμεσα η συμπεριφορά των παιδιών;

Η απάντηση είναι απλή και σύντομη: Όχι!

Μελέτες και στοιχεία έχουν δείξει ότι οι ξυλιές μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα. Και συνδέονται συχνά με προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει αργότερα στη ζωή ένα παιδί.

Μια μελέτη από την αναπτυξιακή ψυχολόγο Elizabeth Gershoff. Και ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan, του Andrew Grogan-Kaylor που κυκλοφόρησε στο περιοδικό Journal of Family Psychology . Έφεραν στην επιφάνεια τα ανησυχητικά προβλήματα που έχουν συνδεθεί με αυτή την πανάρχαια μορφή τιμωρίας.Η μετα-ανάλυση – που αποτελείται από 75 μελέτες και μια βάση δεδομένων από σχεδόν 161.000 παιδιά – διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη ότι οι ξυλιές συνδέονται με βελτιωμένη συμπεριφορά του παιδιού.» Αντ ‘αυτού, η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει μια μικρή σχέση μεταξύ αυτών των «αθώων» ξυλιών και αυξημένης επιθετικότητας, αυξημένης αντικοινωνικής συμπεριφοράς και προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή ενός παιδιού. Αν και δεν υπάρχει άμεση απόδειξη που να αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα οι ξυλιές προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβή αποτελέσματα.Η ψυχολόγος Gershoff εξήγησε γιατί πιστεύει ότι τόσοι πολλοί γονείς χτυπούν με ξυλιές τα παιδιά τους, παρά το ότι γνωρίζουν ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειθαρχηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση.

«Νομίζω ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που εξακολουθούν να το κάνουν οι γονείς στη σύγχρονη εποχή. Νομίζουν ότι λειτουργεί επειδή υπάρχει μια άμεση αντίδραση από το παιδί επειδή κλαίει. Το συμπέρασμα τους προφανώς είναι:«Αχα! Κατάλαβε πόσο θυμωμένος/θυμωμένη είμαι αυτή τη στιγμή, άρα κατάλαβε το λάθος του!».

Ο άλλος λόγος είναι ότι πιθανόν να μεγάλωσαν και οι ίδιοι με αυτή τη πρακτική. Οπότε κατά κάποιο τρόπο αυτό την κάνει αποδεκτή σε αυτούς, ακόμη και αν ξέρουν ότι είναι λάθος.»Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pediatrics, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που τιμωρούνται σωματικά κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια ψυχική διαταραχή, όπως άγχος, κατάθλιψη, ή άλλη συμπεριφορική διαταραχή.Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου δύο έως επτά τοις εκατό των ψυχικών διαταραχών στη μελέτη θα μπορούσαν να συνδέονται με τη φυσική τιμωρία. Και πάλι όμως, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορεί να αποδείξουν μια άμεση συσχέτιση.

Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ξυλιές και η επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να σχετίζονται.Η Gershoff τονίζει ότι οι ξυλιές είναι μια μορφή βίας, έστω και ως ήπια μορφή, αλλάζει τη σχέση μεταξύ του γονέα και του παιδιού, καθώς και τις μελλοντικές σχέσεις των παιδιών αυτών.

«Αλλάζει η δυναμική ισχύς και καθιστά σαφές στα παιδιά ότι μπορούν να χτυπήσουν κάποιον, αν έχουν δύναμη. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι για να πάρουν αυτό που θέλουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιθετικότητα. Συχνά βλέπουμε να τη χρησιμοποιούν στους φίλους τους όταν θέλουν να γίνει το δικό τους.»Όπως ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, δεν υπάρχει ο τέλειος ή μαγικός τρόπος για να πειθαρχήσει ένα παιδί. Οι ερευνητές λένε ότι ο στόχος είναι να διδάξουν και να εξηγήσουν σε ένα παιδί γιατί η συμπεριφορά του ήταν λάθος και πώς πρέπει να ενεργεί στο μέλλον. Αντί να ενεργούν αμέσως με θυμό. Έτσι, αντί για ξυλιές, συμβουλεύουν τους γονείς να πάρουν ένα λεπτό για να ηρεμήσουν και να σκεφτούν μια εναλλακτική λύση. Που ίσως χρησιμοποίησαν στο παρελθόν και είχε αποτέλεσμα.Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

4 Σχόλια

  1. Σταύρος Reply

    Ναι και γι’ αυτό μετά βγαίνεις έξω και βλέπεις τόσα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν τους γονείς τους. Κι εμείς με ξύλο στον πωπό μεγαλώσαμε, δεν είδα να πάθαμε τίποτα.

  2. Δωροθέα Reply

    Συμφωνώ απόλυτα.αλλα θέλω την βοήθεια σας πως να χειριστώ την επιθετικότητα και της φωνές που εχει μερικές φορές ο γιος μου που είναι δύο ετών.ολοι σχεδόν μου λένε πως πρέπει να το μαλώσω.καπου είχα διαβάσει πως πρέπει να κάνω πως δεν συμβαίνει τίποτα και να προσπαθω να του αποσπάσω αλλού την προσοχή. Αυτό κάνω αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω άμεσα αποτελέσματα.εχετε να μου προτείνετε κάτι;

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.