Μετά από αυτό, θα ξαναδώσεις ζάχαρη στο παιδί σου;

Η σχέση μου με τη ζάχαρη ήταν πάντα μια σχέση λατρείας. Λάτρευα οτιδήποτε γλυκό! Μεγάλωσα στα  80’s και 90’s, όλα είχαν όσο περισσότερη ζάχαρη γινόταν χωρίς καμία ενημέρωση για τις επιπτώσεις.

Έγκυος στο δεύτερο μωρό μου πέρσι. Εξετάσεις. Και ξαφνικά… Διαβήτης κυήσεως! Τότε ήταν που έπρεπε να καταλάβω τον κόσμο από την αρχή. Έναν κόσμο χωρίς υδατάνθρακες, σάκχαρα, έναν κόσμο χωρίς ζάχαρη. (Τότε ήταν που έκανα στροφή και άρχισα να υιοθετώ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με καθαρή διατροφή και άσκηση. Κάπως έτσι γεννήθηκε η κατηγορία fitmama του e-mama.gr και η κλειστή ομάδα μας fitmamaδες.)

Διάβασα, ρώτησα, ενημερώθηκα, έμαθα να κοιτάζω τις διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα. Και προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει τρόφιμο στα καταστήματα που να ΜΗΝ περιέχει ζάχαρη! Ακόμη και τα αλμυρά κράκερς περιέχουν ακατανόητα μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων και ζάχαρης! Πρόσθετα σάκχαρα δηλαδή στη διατροφή μας χωρίς λόγο.

Γιατί;

-Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή. Δεν εξυπηρετούν κανένα φυσιολογικό σκοπό.- (Διάβασε περισσότερα για την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης εδώ, στο weight loss challenge )

Δεν έχω ιδέα γιατί οι έτοιμες τροφές σε σκόνη για βρέφη έχουν τόση πολύ ζάχαρη τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ΚΑΘΟΛΟΥ ζάχαρη μέχρι τα 2 έτη. (Η ζάχαρη είναι μέσα στις 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται πριν τα 2 έτη!) Η μείωση της στη διατροφή μας (οικογενειακώς πια) δε σταματάει να με εκπλήσσει! Ο μικρός μου Mini Me Junior δεν έφαγε ποτέ κρέμες εμπορίου. Τρώει με μεγάλη άνεση οποιαδήποτε γεύση, καλοδέχεται όλες τις νέες γεύσεις που του προσφέρω. Το ακριβώς αντίθετο από τον Mini Me. Έχει εξάρτηση, μανία με τη ζάχαρη, δεν δέχεται καθόλου εύκολα οποιαδήποτε άλλη γεύση εκτός από τη γλυκιά. Ο Mini Me έφαγε έτοιμες γλυκιές κρέμες εμπορίου όταν ήταν μωρό και συνέχισε με άλλες γλυκιές γεύσεις μεγαλώνοντας.

Όχι δεν είναι στο παιδί. Είναι στις γευστικές προτιμήσεις που αρχίζουν νωρίς στη ζωή των παιδιών.

«Ο περιορισμός των πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια δια βίου προτίμηση για πιο υγιεινά τρόφιμα», λέει ο AHS

Η εκστρατεία “Sugar is killing us” («Η ζάχαρη μας σκοτώνει») προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο για τις τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε, κρυμμένες στα πρόσθετα σάκχαρα και τις επιπτώσεις αυτού. Επισημαίνει ότι αν εμείς οι καταναλωτές, αναζητήσουμε και επιλέγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τότε η βιομηχανία τροφίμων θα ανταποκριθεί στις ανάγκες μας και θα φέρει στην αγορά τρόφιμα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Σημείωση: Η ζάχαρη δεν είναι εντελώς άχρηστη. Μπορείς να κάνεις ωραιότατο “Σπιτικό πίλινγκ προσώπου με ηλιέλαιο και ζάχαρη”. Κάντο και θα με θυμηθείς! 🙂

Είδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παρακάτω βίντεο της εκστρατείας, με ελληνικούς υπότιτλους και το παρουσιάζω και σε εσάς:

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.