Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα education.com, τα παιδιά συνήθως περνούν περίπου 4.000 ώρες διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο.

Eνώ τα μωρά τουλάχιστον 12.000 ώρες σε εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας.

Η έρευνα δείχνει για τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ότι ο αντίκτυπος στην πνευματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών είναι μεγάλος.

Και αυτό αν λάβουμε υπόψη το χρονικό διάστημα που περνούν τα παιδιά εκεί.

Για το λόγο αυτό η δημιουργική αρχιτεκτονική και το design θεωρούνται αρκετά σημαντικά στα νηπιαγωγεία, όπως σε αυτά που θα δείτε στη συνέχεια…

Ξεκινάμε λοιπόν την αντίστροφη μέτρηση για τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου: 

10. Crèche de la Girafe – Paris, France

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Παρισιού και σίγουρα ξεχωρίζει. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2012. Η ιδέα πίσω από το σχέδιο ήταν να φαίνεται σαν να επηρεάστηκε από την φαντασία ενός παιδιού. Η καμηλοπάρδαλη που απεικονίζεται δεν είναι το μόνο ζώο που ενσωματώνεται στο σχεδιασμό του κτιρίου. Μια πολική αρκούδα στέκεται φρουρός στη παιδική χαρά και μερικές πασχαλίτσες βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κτιρίου. 

9. Educational Center – Granada, Spain

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2010 , έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Alejandro Muñoz Miranda ο οποίος δημιούργησε αυτό το θεαματικό νηπιαγωγείο , το οποίο συνδυάζει άπλετο χώρο, φως και χρώμα σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.Τα χρωματιστά παράθυρα δημιουργούν ένα ευφάνταστο και εκθαμβωτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η σκεπαστή εξωτερική παιδική χαρά λειτουργεί ως κομβικό σημείο του κτιρίου και έτσι το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας μάθησης.
 

8. Fuji Kindergarten – Tokyo, Japan

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Χτισμένο γύρω από ένα δέντρο, αυτό το εντυπωσιακό κτίριο του νηπιαγωγείου σχεδιάστηκε το 2007. Θυμίζοντας δεντρόσπιτο, δημιουργήθηκε ως ένα ασφαλές μέρος για να παίζουν τα παιδιά και να μαθαίνουν.Περιτριγυρισμένο από γυαλί , δεν υπάρχουν καν θρανία, επιτρέποντας τα παιδιά να μάθουν και να εξερευνήσουν χωρίς τους τυπικούς περιορισμούς στην τάξη.
 

7. Fagerborg Kindergarten – Oslo, Norway

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2011 και είχε ως σκοπό να δημιουργήσει ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον για τους νέους μαθητές. Το ασυνήθιστο σχήμα και διάσπαρτα παράθυρα του προωθούν ένα ζεστό και παιχνιδιάρικο περιβάλλον.Ο σχεδιασμός είναι βέβαιο ότι  βοηθάει στο να γίνει ευχάριστη η πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών, ενώ το περιβάλλον και η αρχιτεκτονική θα μπορούσαν να έχουν μια θετική επίδραση στην ανάπτυξη τους.
 

6. Els Colors – Barcelona, Spain

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Αυτό το πολύχρωμο και μοναδικό νηπιαγωγείο βρίσκεται στο δήμο του Manlleu στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.Ολοκληρώθηκε το 2002. Ενώ το σχέδιο του είναι σχετικά απλό, ο συνδυασμός χρωματιστών παραθύρων και χρωμάτων φέρνουν μια νέα διάσταση. Είναι ένας χαρούμενος ευφάνταστος και ευχάριστα άνετος χώρος που τα παιδιά μπορούν να αφήσουν την φαντασία τους να ανθίσει.
 

5. Aadharshila Vatika – New Delhi, India

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Χάρη σε ένα παιχνιδιάρικο σχέδιο που περιλαμβάνει χρώματα του ουράνιου τόξου και υπερμεγέθη μολύβια, αυτό το νηπιαγωγείο στο Νέο Δελχί στην Ινδία φαίνεται σχεδόν σαν βγήκε από παιδικά κινούμενα σχέδια. Ολοκληρώθηκε το 2007.Έξω, έχει μια μεγάλη παιδική χαρά και μια πισίνα που προσθέτουν ακόμα περισσότερη διασκέδαση, ενώ το εσωτερικό του κτιρίου ικανοποιεί απόλυτα τους νέους μαθητές του, ντυμένο με χρώματα της Disneyland .
 

4. Kindergarten Wolfartsweier – Karlsruhe, Germany

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Ο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης και συγγραφέας Jean-Thomas “Tomi” Ungerer σχεδίασε τη αυτό το μοναδικό κτίριο σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ayla Suzan Yöndel. Τα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο μέσα από το στόμα της γάτας και μπορούν να εξέλθουν από μια διαφάνεια – η οποία μοιάζει σαν ουρά – στο πίσω μέρος.Ένα φιλόξενο κόκκινο χαλί αντιπροσωπεύει τη γλώσσα της γάτας, ενώ το κτίριο  γεμίζει με φυσικό φως μέσω των στρόγγυλων ματιών του αιλουροειδούς ή αλλιώς, τα παράθυρα. 
Ολοκληρώθηκε το 2002 μετά από ένα χρόνο κατασκευής και είναι ένα παιχνιδιάρικο νηπιαγωγείο πραγματικό έργο τέχνης! 

3. Sarreguemines Nursery – Lorraine, France

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Αυτό το κτίριο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζει… ανθρώπινο κύτταρο. Διαθέτει καμπύλα σχήματα και καθόλου γωνίες. Εσωτερικά  το νηπιαγωγείο, χαρακτηρίζεται από το ροζ φως και τα διαφορετικά ύψη της οροφής.Κάθε playroom έχει το δικό του εξωτερικό χώρο, και υπάρχει μια κυκλική αίθουσα στο κέντρο του κτιρίου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, το νηπιαγωγείο αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, όπου τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι και τη μάθηση σε ένα ήσυχο περιβάλλον.
 

2. Loop Kindergarten – Tianjin, China

Τα 10 ομορφότερα νηπιαγωγεία του κόσμου

Οι αρχιτέκτονες της SAKO  σχεδίασαν αυτό το νηπιαγωγείο στην κινεζική πόλη Tianjin. Ολοκληρώθηκε το 2012 και δημιουργήθηκε ένας αισθητικά ευχάριστος χώρος για να παίζουν και να μαθαίνουν τα παιδιά. Εν τω μεταξύ, η στέγη του κτιρίου είναι καλυμμένη με τεχνητό γρασίδι και προσφέρει επιπλέον χώρο για  παιδική χαρά.Το νηπιαγωγείο παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες, και αυτό το κτίριο είναι ένα παράδειγμα που εμπνέει, αφού παρέχει άφθονο χώρο για να τρέχουν τα  παιδιά γύρω – γύρω και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.
 

1. Ecole Maternelle Pajol – Paris, France

Lead

Το Ecole Maternelle Pajol βρίσκεται στην Rue Pajol στο Παρίσι της Γαλλίας. Το 2011, το κτίριο ανακαινίστηκε, μιας και το κτίριο υπήρχε από το 1940 και μεταμορφώθηκε στο  όμορφο νηπιαγωγείο που βλέπουμε σήμερα.Τα χρώματα του ουράνιου τόξου εκρήγνυνται ξεκινώντας από το έδαφος και συνεχίζονται από την άλλη πλευρά του κτιρίου, δημιουργώντας μια περιοχή παιχνιδιού που αιχμαλωτίζει τη φαντασία.

Στο εσωτερικό διαθέτει μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα, καθώς και πολλές διαφορετικές υφές – συμπεριλαμβανομένων καουτσούκ, μέταλλο και ξύλο – που εμπνέουν και διεγείρουν τις αισθήσεις των παιδιών.Στο μπάνιο, για το διαχωρισμό κάθε τουαλέτας, χρησιμοποιούνται διαχωριστικά σε σχήμα σαλιγκάρι. Ο αρχιτέκτονας Olivier Palatre που έκανε την ανακαίνιση είπε ότι ο στόχος της ανακαίνισης ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα εμπνεύσει και θα υποστηρίξει τόσο τα παιδιά όσο και το προσωπικό.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.