Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’s

Γιατί προτιμώ τα Χριστούγεννα στα 80’s και 90’s;

Μα φυσικά και τα προτιμώ αφού ήμουν παιδί και όταν είσαι παιδί όλα τα Χριστούγεννα σου φαίνονται όμορφα.

Όμως έχω την εντύπωση ότι τότε τα Χριστούγεννα ήταν πιο αγνά, πιο μυρωδάτα, πιο όμορφα.

Ο κόσμος ήταν πιο χαρούμενος τότε και τα περίμενε με μεγαλύτερη προσμονή. Ίσως να φταίει ότι ήμασταν παιδιά ξαναλέω, αλλά κάποια πράγματα τα νοσταλγώ πολύ από εκείνα τα Χριστούγεννα.

 Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μπορεί να ήταν έτσι

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’s Ή έτσι (οκ μερικές φορές δεν πετύχαινε)

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’sΉταν έλατο ή πεύκο, Κολοράντο ή κάτι άλλο. Όπως και να ήταν ήταν πανέμορφο!


Ήταν ζωντανό, ζωντανότατο. Ήταν πολύ λίγοι αυτοί που είχαν  πλαστικά δέντρα. Ξέρω, ξέρω, καλύτερα τώρα με τα πλαστικά γιατί και δέντρα δεν κόβονται και το έχεις για πολλά χρόνια. Όμως θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν μου λείπει η μυρωδιά του ζωντανού Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Κάθε χρόνο ο χώρος μπροστά στην έκθεση Θεσσαλονίκης θυμάμαι ότι γινόταν δάσος από πωλητές Χριστουγεννιάτικων δέντρων. Οι τιμές τους έπεφταν όσο πλησίαζαν Χριστούγεννα.


Αχ αυτή η μυρωδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μου λείπει πολύυυ!!! Μερικές φορές  νομίζω ότι μοσχομυρίζει Χριστουγεννίλα και το πλαστικό αλλά μάλλον είναι η μυρωδιά από το κουτί ή αυθυποβολή.

Τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Ότι είχε απομείνει από τη δεκαετία του 80’. Τότε ήταν πολύ ακριβά τα στολίδια και ήταν πολύτιμα. Αλίμονο σου αν έσπαγε μια μπάλα! Στεναχώριααα! Τα στολίδια ήταν πάντα πολύχρωμα. Τουρλού τουρλού.


Τα αποθηκεύαμε σε κουτιά σαν αυτά της φωτογραφίας.

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’s(Σημείωση: Πριν 5 χρόνια είχα βρει στη λαϊκή, πολύχρωμες μπάλες Χριστουγεννιάτικες 90’s σε αυτά τα χάρτινα κουτιά. Κανείς δεν τις ήθελε και εγώ χοροπηδούσα από τη χαρά μου όταν τις είδα. Η κοπέλα που τις πουλούσε με ρώτησε απορημένη αν πραγματικά θα στόλιζα το δέντρο μου με αυτές.


5 χρόνια τώρα το δέντρο μου είναι vintage με εκείνες τις 90’s μπάλες σε εκείνα τα χάρτινα κουτιά και τις φυλάω σαν κόρη οφθαλμού! Πολύ περισσότερο από τις ακριβές μπάλες που είχα πάρει πριν από αυτές!)

Φυσικά είχαμε και γιρλάντες σε όλα τα χρώματα αλλά και βροχή!!! Τη θυμάστε τη βροχή;

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’sΜπορεί σήμερα να θεωρείς κιτς αυτά τα υπέροχα στολίδια που σίγουρα είχατε παρόμοια αλλά τότε ήταν τελευταία λέξη της Χριστουγεννιάτικης μόδας!$_35
Και τα λαμπάκια! Και αυτά πολύχρωμα. Και μόλις είχαν βγει τα λαμπάκια με μουσική. Όποιο σπίτι τα είχε ήταν πολύ σούπερ και ουάου!!!$(KGrHqN,!rkFJURnmyKpBSYCRGSqV!~~60_35Και κάπως έτσι έμοιαζε η κορυφή, πάντα σε τριγωνική μορφή.


mOICfrQMerWlf9x2KAFeXQAΟι πλανόδιοι που γυρνούσαν με το αυτοκίνητο και έλεγαν τα κάλαντα

CEA4CEA3CE99CE93CE93CE91CE9DCE9FCE99

Σε κασέτα ή με εκείνο το αρμόνιο που έσπαγε τα μηνίγγια. Οι περισσότεροι τα είχαν στολισμένα τα αμάξια. Πολλοί ήταν ντυμένοι και Αι Βασίληδες στην καρότσα και χαιρετούσαν. Τους πετούσες από το μπαλκόνι 50 δραχμές (πωπω δραχμές!) και σου έλεγαν: “Ευχαριστώωω, καλές γιορτές!!!”


Μπορεί τότε να το έβρισκα λίγο ενοχλητικό άμα περνούσαν 15 σε μια ώρα, αλλά και τι δεν θα έδινα για να μου ξαναευχηθούν καλές γιορτές!

.Οι γιορτές στο σχολείο

92 xmas

Λέγαμε ποιήματα και παίζαμε σκετσάκια. Ντυνόμασταν αγγελάκια, Παναγίτσες, βοσκοί, μάγοι. Άμα έπιανε το χέρι της μαμάς σου και σου έφτιαχνε τη στολή τέλεια! Οι υπόλοιποι έπρεπε να ψάξουν κάποιον που ξέρει να τους την κάνει. Δεν υπήρχαν έτοιμες!


Στολισμός από νωρίς στην τάξη και περιμέναμε τους γονείς να έρθουν να μας δουν για τη μεγάλη παράσταση. Κάθε γονιός έφερνε και από ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ότι μπορούσε ο καθένας. Δεν είχαμε ιδέα τι είναι τα cupcakes και η ζαχαρόπαστα!


Αγοράζαμε και μικρά συμβολικά δωράκια και κάναμε ανταλλαγή με κλήρωση! (Πως κατέληγα πάντα να κληρώνομαι αγορίστικο δώρο;)

 Τα δώρα

Τα καταστήματα με τα δώρα που θα σου έπαιρνε ο Αι Βασίλης ήταν μόνο συνοικιακά! Δεν υπήρχε Jumbo, Mambo ή οτιδήποτε σε πολυκατάστημα παιχνιδιών. Συνήθως ήταν 1-2 στη γειτονιά σου and that’s all. Και από δώρα; Ότι είχε. Δεν διάλεγες και πολύ.


Για δες αν σου θυμίζουν κάτι

Τα λαχανόπαιδα (Cabbage Patch Kids).

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’sΤα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’sΈβγαιναν από νεογέννητα μέχρι και νήπια. Συνοδευόταν από πιστοποιητικό υιοθεσίας. Τα Χριστούγεννα του 1993 (νομίζω) μου έφερε ο Άι Βασίλης δώρο το λαχανόπαιδο με το όνομα Georgia (η κάτω φωτογραφία).


 Η Παταπούφα (ή Πατατούφα όπως την έλεγα)

patapoufa-344x490 Όλα τα κορίτσια είχαν τουλάχιστον από μια Παταπούφα


 Ο Αγκαλίτσας

bibibo9Είχα δυο, τον «Αγκαλίτσα Καληνύχτα» και κάποια άλλα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης μου είχε φέρει τον «Αγκαλίτσα Μελισσούλα».  Κοιμόμουν παρέα με αυτά μέχρι μεγάλη γαϊδούρα.


Ο Φασουλέτος23903Ο μοναδικός άντρας στην παρέα των κοριτσίστικων κουκλών μας.


Η Barbie Ultra Hair

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’sΤο 1992 τα περισσότερα κορίτσια στην ηλικία μου είχαμε πάρει Χριστουγεννιάτικο δώρο αυτή τη Barbie που είναι κιόλας αυτή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ever.Η Bibi-bo

Bibi-bo- Η πιο γλυκιά του κόσμου! Η κούκλα των παιδικών μας χρόνων

Πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε το άρθρο μου “Bibi-bo- Η πιο γλυκιά του κόσμου! Η κούκλα των παιδικών μας χρόνων”

Και φυσικά… το ATARI!!!

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’s

΄Ήταν ένα από τα πιο σούπερ δημοφιλή δώρα Χριστουγέννων!!! Όλα τα παιδιά το ήθελαν και άμα σου το έφερνε ο Αι Βασίλης ήταν το γεγονός της χρονιάς!


Οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες

Ότι μα ότι και να γινόταν, δεν υπήρχε περίπτωση να μην δούμε όλες τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες που παιζόταν στην τηλεόραση. Δεν υπήρχε ίντερνετ για να κατεβάσουμε όποια θέλαμε, δεν υπήρχε Youtube, δεν είχαμε καν βίντεο (εμείς). Περιμέναμε πως και πως, τι θα έχει ο ANT1 και το MEGA (Λέω στα παιδιά μου: Ναι, πρόλαβα “Μόνος στο σπίτι” στο MEGA, θα σέβεστε : ) )


Μόνος στο σπίτι (Home alone του 1990)

MV5BMTUzMzg4MTg2M15BMl5BanBnXkFtZTYwNDM4OTk4._V1_SY317_CR6,0,214,317_

Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές (National Lampoon’s Vacation του 1989)kalyteres-xristougenniatikes-tainies-06


Πάρτι φαντασμάτων (Scrooged του 1988)

MV5BMjA5NzE4NTE4NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTI1NDIyMQ@@._V1_

Ο Άγιος Βασίλης μου (The Santa Clause του 1994)

The_Santa_Clause


Gremlins (του 1984 αλλά παιζόταν κάθε φορά όλη τη δεκαετία του 90)

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’sΚοίτα ποιος μιλάει τώρα (Look who’s talking now 1993, η Χριστουγεννιάτικη έκδοση του «Κοίτα ποιος μιλάει»)

91176559Γιατί δεν παίζονται πια αυτές οι ταινίες; 


Και τέλος οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές από το σχολείο

Που κρατούσαν 2 ολόκληρες εβδομάδες!!!

Πόσο μου λείπει αυτή η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου συνοδευόταν από καθισιό και τεμπελιά!!! Πόσο τέλειο είναι αυτό;


Η μόνη μας «εργασία» ήταν να πούμε τα κάλαντα αλλά και αυτό γινόταν με τόσο μεγάλη χαρά που ξυπνούσαμε ακόμα και στις 6 τα ξημερώματα από τη χαρά μας (ενώ τις υπόλοιπες μέρες που είχαμε σχολείο δεν μπορούσες να μας ξυπνήσεις ούτε στις 8.00 που χτυπούσε το κουδούνι για μάθημα)

Τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί στα 90’s

Μου λείπουν πολύ όλα αυτά που έζησα ως παιδί τα Χριστούγεννα τη δεκαετία του 90. Μου λείπουν τα Χριστούγεννα που έζησα ως παιδί γενικά. Φαντάζεστε όμως σε 20 χρόνια να λένε τα παιδιά μας ότι αναπολούν τα Χριστούγεννα της δεκαετίας που διανύουμε;


Μα φυσικά και θα τα αναπολούν, θα είναι οι αναμνήσεις τους από τα δικά τους παιδικά Χριστούγεννα! Ας φροντίσουμε να τα αναπολούν όλα με αγάπη όπως είχαν φροντίσει και οι δικοί μας γονείς.

Εσύ τι θυμάσαι από τα παιδικά σου Χριστούγεννα;

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

26 Σχόλια

 1. oiparamythenies καιτη Reply

  αναμνησεις!!! με τρελανες με παταπουφα. χαζευα στο ιντερνετ μηπως έβρισκα μια να αγοραζα γιατι εγω με τρια αγορια αδερφια δεν έχει μεινει τίπτα απο τις κουκλες μου. απο link party crazytourists

  • Η αγαπημένη μου. Κοιμόμουν αγκαλιά μαζί της για πολλάαααα χρόνια!! Μη νομίζεις και σε εμάς ελάχιστα παιχνίδια διασώθηκαν Καίτη μου. Αν ήξερα πόσο θα μου λείψουν θα τα πρόσεχα περισσότερο.

  • Περιμέναμε τις γιορτες με λαχταρα και χαρα γιατί και τα δώρα που παίρναμε όλη τη χρονιά ήταν μετρημένα, όχι όπως σήμερα που έχουν τα παιδιά ένα σωρό! Είχαν άλλη αξία για εμάς τότε και τα προσεχαμε και σαν τα μάτια μας! Ωραία χρόνια! Πολύ όμορφο αρθρο!

 2. πόσα μου θύμησες με αυτή την ανάρτηση…

  πόσο όμορφα Χριστούγεννα περάσαμε τότε…και προσπαθούμε και τώρα να μείνουν τέτοιες γλυκές αναμνήσεις στα παιδιά μας από τις γιορτές των παιδικών μας χρόνων…

  Αλεξία-momyof6
  (από το λινκ παρτυ της Τρελοτουρίστριας)

  • Πραγματικά Αλεξία μου, οι παιδικές αναμνήσεις είναι από τα πιο γλυκά κομμάτια της ψυχής μας. Αν σε κάτι αξίζει να επενδύσουμε, είναι στο να χτίζουμε αναμνήσεις για τα παιδιά μας!!

   • Φωτεινη Reply

    Ετσι ακριβως… Διαβαζα το αρθρο και ηταν σαν να το εγραψα εγω… Ωραια χρονια… Ολα ηταν “πολυτιμα”…. Να σαι καλα συγκινηθηκα…

 3. Πωπωπω τι μας είπες τώρα, τι μας θύμισες? Έτσι ακριβώς ήταν και τα δικά μας Χριστούγεννα…το δέντρο, τα στολίδια…όλα! Και ο δικός μας μπαμπάς έφερνε αληθινό έλατο ή κέδρο και στολίζαμε τότε! Πώς περνάνε τα χρόνια? Αναρωτιέμαι αν τώρα είναι καλύτερα ή τότε? Μακάρι να είχαμε μια μηχανή του χρόνου…θα ήθελα να γύριζα για λίγο σε εκείνα, τα ανέμελα, τα αθώα παιδικά μας χρόνια! Συγκινήθηκα….από το πάρτι της τρελοτουρίστριας έρχομαι κι εγώ, λίγο καθυστερημένα βέβαια…

  • Anna Aibalioti Reply

   Πολύ όμορφες αναμνήσεις, επίσης τα γλυκά μελομακάρονα , κουραμπι δες και ξεροτηγανα στην Κρήτη μύριζε όλο το σπίτι !!!! Και ήταν έθιμο μόνο των Χριστουγέννων όχι όπως τώρα που όλο το χρόνο τα έχουμε.

 4. Αχ πόσα μου θύμησες!!!!
  Από το πάρτυ της τρελοτουρίστριας έρχομαι.
  Φιλάκια …

 5. ευαγγελία Reply

  Τι να πρωτοπώ…..Καταρχάς μάλλον πρέπει να είμαστε ίσα!!!
  όλα ήταν έτσι ακριβώς κ για εμένα!!!( μόνο δέντρο αληθινό δεν είχαμε)αλλά όταν σπούδασα Θεσ/κη τα έβλεπα κ εγώ να τα πουλάνε…μάλιστα είναι μία ανάμνηση που δεν θυμόμουν πως την είχα, και διαβάζοντας το κείμενό σου μου σκάσε που περνούσα με το λεωφορείο και τα μέτραγα στο περίπου με το μάτι κάθε μέρα και καλά να δω αν λιγοστεύουν!!!
  Και από τα δώρα…..πω…..εμένα αγαπημένο από πολύ μικρή ήταν ο φασουλέτος, και μάλιστα τόσο πολύ, που αν πηγαίναμε κάπου και δεν ήθελα να φύγω, δεν μου έλεγαν έλα θα πάμε σπίτι, αλλά μου έλεγαν έλα θα πάμε στον φασουλέτο, και έτσι ξεκολλούσα!!!ήταν κίτρινος ο δικός μου,από φωτογραφίες δλδ γιατί δυστυχώς ούτε εγώ έχω κάτι από όλα αυτά…που να ξέραν οι γονείς μας να μας τα κρατήσουν…
  από το πάρτυ έρχομαι κ εγώ!

 6. Μιλάμε πέθανα στα γέλια! Τι μου θύμησες; Υπέροχη ανάρτηση! Διασκεδαστική και νοσταλγική, για να μην πω αποκαλυπτικη (για τα χρόνια μας). Σε φιλώ!!!

 7. Προσπαθούσα που λες να αφήσω σχόλιο με τις ώρες προχτές και δεν τα κατάφερνα! Είχα τραγική σύνδεση μάλλον!
  Τα δέντρα στις πρώτες φωτογραφίες απλά δεν υπάρχουν! Ήταν τόσο αστεία και μας άρεσαν τόσο πολύ!!!! Χαχα!!
  Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή στο party μου!

  Τρελοτουρίστρια

 8. Εχω ακομη τον φασουλι και παιζει η κορη μου!!!

  • Τυχερή!!! Εγώ δυστυχώς δεν τον έχω πια, δεν άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

  • χεχεχε εμένα μου έμεινε ο λαχανούλης μου της φωτογραφίας 🙂

 9. Kai vevaia yphrxan paixnidadika – alysides!.. To Jumbo einai poly palio kai epishs yphrxe kai o Zaharias!!
  🙂

 10. Πατατουφα και αγκαλίτσα τα έχω ακόμη!!!Επίσης τα στολίδια και όχι μόνο αυτά που έδειξες και την κορυφή,σχήμα πουλιού πέταλο καμπάνα και τα λαμπάκια!!!

 11. Έφτασα 40 χρονων για να μάθω ότι δν λεγόταν πατατουφα, αλλά παταπουφα, τόσα χρόνια σε ένα ψέμα!!!Τι ωραία πραγματα

 12. Είμαι παιδί των 80s και τα έζησα όλα αυτά. Τι όμορφα και αθώα παιδικά χρόνια.. Θυμάμαι περιμέναμε πως και πως αυτή την εποχή του χρόνου για να πάμε στο Μινιόν και να διαλέξουμε τα δώρα μας. Ακόμη έχω την παταπουφα και τον λαχανουλη.
  Υγ: Η μαμά μου ακόμη στολίζει το δέντρο της με αυτά τα στολίδια.

 13. Πωωωω! Τα γκρεμιλις!! Που δεν έπρεπε να τους δίνουν ζάχαρη γιατί πολλαπλασιαζονταν!!! Θα προσθέσω στα δώρα ότι πιο cool υπήρχε το 1999-2000 (Ναι τότε υπήρχε για εμένα ακόμα Αϊ Βασίλης) τα φοβερά Walkman της Sony με τη κασέτα Και κάτι τεράστια ακουστικά , η τελευταία λεξη της τεχνολογίας όπως και για εμάς τα κορίτσια οι σπιρτουλιδες (κούκλες μέσα σε μεγάλα σπιρτόκουτα κρεβάτια)

 14. louiza bagiazidi Reply

  Κορίτσι μου με έκανες και έκλαψα τι ωραία χρόνια!!! Δεν φοβόμασταν να βγούμε να πούμε τα κάλαντα γιατί δεν υπήρχε κίνδυνος να μας κλέψει κάνεις. Εγώ είμαι γεννημένη το 91 αλλά ταυτίστηκα!!!! ❤️❤️❤️

 15. Κατερινα Reply

  Μπορεί να είμαι μόλις του ’94! Αλλά πολλά από αυτά τα πρόλαβα και εγώ. Σκέψου ότι ακόμα στολιζω το χριστουγεννιατικο δέντρο με μπάλες των γονιων μου από το 74, 85 και το 90….. Όσο για τα λαμπάκια που ανέφερες, μέχρι και το 2013 βρισκαμε ακόμα τα πολύχρωμα.

 16. Είσαι απίστευτη μας γυρισες στα καλύτερα μας χρόνια και φυσικά όλα όπως τα έγραψες. Μπράβο σου έστω για λίγα λεπτά με γυρισες σε εκείνα τα Χριστούγεννα.

 17. Πω πω πόσες αναμνήσεις είχα και εγώ πατατούφα που μόλις έμαθα ότι λεγόταν παταπούφα και φασουλέτο που τον θυμάμαι να τον λέω φασουλίνο και bibibo ακόμη τραγουδαω το τραγουδι της με λέμε μπι μπι μπι με λένε μπο μπο μπο με λένε μπι με λένε μπό με λένε μπι μπι μπο. Τα λάμπακια η κορύφη από τα στολίδια εχω ακόμα από παιχνιδια όχι μόνο τις καρδούλες από τις κούκλες el Greco

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.