Τα φιδάκια της Παναγιάς. Γιατί φέτος αναστάτωσαν ένα ολόκληρο νησί;

–          Τα φιδάκια της Παναγιάς βγαίνουν κάθε χρόνο του Σωτήρος και εξαφανίζονται της Παναγιάς.

–          Εσείς τα έχετε δει;

–          Μα όλοι τα βλέπουν. Κυκλοφορούν ελεύθερα παντού. Έξω από το ναό, μέσα στο ναό, παντού. Πάντα.

Αυτό είναι κάτι που ομολογουμένως δεν είχα ξανακούσει, όμως η κυρία Μαρία, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που μείναμε όταν πήγαμε στην Κεφαλλονιά, περιέγραφε με απόλυτη φυσικότητα, καθώς ετοιμαζότανε να πάει παραμονή του Σωτήρος στην εκκλησία των  Αργινίων. Τα φιδάκια της Παναγιάς λοιπόν…

25 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς συμβαίνει κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 15 του μήνα ένα θαυμαστό γεγονός που οι κάτοικοι έχουν συνδέσει με την εικόνα της Παναγιάς.

Η παράδοση λέει πως στην καταπράσινη πλαγιά που είναι χτισμένο το χωριό, κάποτε ένα και μόνο δέντρο τυλίχτηκε στις φλόγες. Όταν κατέφθασαν οι κάτοικοι, πιστεύοντας πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, αντίκρισαν το δέντρο που είχε καεί ως τη ρίζα του. Ενώ πάνω του ήταν ακουμπισμένη μια εικόνα της Παναγιάς, που η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει. Οι κάτοικοι συγκινημένοι μετέφεραν την εικόνα στην εκκλησία του χωριού για προσκύνημα.

Το επόμενο πρωί όμως η εικόνα της Παναγιάς έλειπε από την εκκλησία και οι πιστοί διαπίστωσαν σύντομα πως ήταν τοποθετημένη και πάλι στη ρίζα του δέντρου. Μετέφεραν και πάλι την εικόνα στην εκκλησία, όπου και την κλείδωσαν. 3 συνεχόμενες φορές η εικόνα εξαφανίζονταν και βρισκόταν και πάλι στο καμένο δέντρο. Αυτό το γεγονός έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί. Γι’ αυτό έχτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα Της.

Τα φιδάκια της Παναγιάς

Αργότερα στη περιοχή κτίστηκε γυναικεία Μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα καθώς πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι. 

Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.

Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας ( κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια ), τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου. 

Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια, οι κάτοικοι θεωρούν πως κάτι κακό θα συμβεί στο νησί τους. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια δεν είχαν εμφανιστεί το 1953, όταν ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει ολική καταστροφή σχεδόν στο νησί, ενώ πιο πρόσφατα, το φαινόμενο είχε συμβεί πάλι το 1987 και το 2005 – χωρίς πάντως να συνοδευτεί από κάποια φυσική καταστροφή ή άλλο κακό.

Κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη. Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός. 

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.

Μια ακόμη όμορφη ελληνική παράδοση ή ένα ακόμα όμορφο θαύμα; Όπως και να το δει κανείς…

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.