Τα μωρά πρέπει να ξυπνούν συχνά – Eίναι απαραίτητο για την επιβίωση τους

Το κείμενο έγραψε η παιδίατρος Παναγιώτα Χαϊκάλη

Η κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει προωθήσει την άποψη ότι “το καλό μωρό” είναι αυτό που πίνει όλο του το γάλα και κοιμάται μόνο του όλη νύχτα σε ένα ήσυχο και σκοτεινό μέρος.

Και αυτό με ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τους γονείς.

Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο συνεχόμενος ύπνος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί εσφαλμένη προσδοκία για τη βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία.

Πρέπει λοιπόν αρχικά να κατανοήσουμε τη φυσιολογία του ύπνου. Κάθε κύκλος ύπνου αποτελείται από:

-τη φάση REM (ελαφρύς ύπνος), η οποία χαρακτηρίζεται από ταχεία κίνηση των ματιών (Rapid Eye Movement) και πλούσια εγκεφαλική δραστηριότητα, κατά την οποία γίνεται επεξεργασία και αποθήκευση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της μέρας και κατά την οποία βλέπουμε όνειρα και μπορούμε να  ξυπνήσουμε εύκολα

-τη φάση non REΜ (βαθύς ύπνος), η οποία διακρίνεται σε 4 επιμέρους στάδια. Κατά την οποία παρατηρείται επιβράδυνση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Επίσης χαλάρωση των μυών, ενώ ενισχύεται η σωματική ανάπτυξη και η επισκευή των μυών και των ιστών.

Οι 2 φάσεις εναλλάσσονται κυκλικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, ο ύπνος των βρεφών διαφέρει κατά πολύ από τον ύπνο των ενηλίκων. Και αυτό σχετίζεται με τη συχνότητα των κύκλων REM – non REM. Ο κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 60 λεπτά στα νεογνά. Αυτός ο χρόνος συμπίπτει και με το συνήθη χρόνο πέψης και κένωσης του στομάχου από το μητρικό γάλα. Ενώ στους ενήλικες 90 λεπτά περίπου.

Οι ενήλικες ξεκινούν με μικρής διάρκειας ελαφρύ ύπνο και πέφτουν γρήγορα σε βαθύ ύπνο. Αντίθετα, τα βρέφη πέφτουν αμέσως σε ελαφρύ ύπνο (REM) και μετά από 20 λεπτά σε βαθύ ύπνο (non REM). Μάλιστα, τους πρώτους 3 μήνες ή και παραπάνω, πάνω από το μισό του χρόνου του βρεφικού ύπνου αποτελείται από ελαφρύ ύπνο (REM). Ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς κατά τη διάρκειά του επιτελούνται σημαντικές εγκεφαλικές διεργασίες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου αυτού, μπορεί να δούμε το μωρό να κινείται ανήσυχα, να εμφανίζει τινάγματα. Όπως επίσης τα βλέφαρά του να τρεμοπαίζουν και η αναπνοή του να είναι άρρυθμη.

Τα μωρά, λοιπόν, είναι βιολογικά προγραμματισμένα να ξυπνούν συχνά. Οι αφυπνίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση του βρέφους.

Παναγιώτα Χαϊκάλη, Παιδίατρος

*Όπως έχουμε πει πολλές φορές μέσα από το e-mama.gr, αυτό που πρέπει να αλλάξει λοιπόν είναι οι προσδοκίες μας σχετικά με τον ύπνο των βρεφών. Πρέπει εμείς να εκπαιδευτούμε ξανά στο τι είναι φυσιολογικό για τα βρέφη. 

Διάβασε επίσης το άρθρο “Δεν αλλάζουμε τις συνήθειες ύπνου των μωρών-Αλλάζουμε τις προσδοκίες μας”. Εστιάζει τόσο εύστοχα στο “πρόβλημα” ύπνου των μωρών.

Αλλά αξίζει να διαβάσεις και το άρθρο “Το μωρό μου συμπεριφέρεται σαν μωρό. Πώς θα το κάνω να ΜΗΝ συμπεριφέρεται σαν μωρό; – Οι λάθος προσδοκίες”

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να ενημερωθούν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

e-mama.gr