Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Τα παιδιά είναι επιστήμονες από κούνια.

Αναποδογυρίζουν πέτρες και μαδάν τα πέταλα των λουλουδιών.

Κάνουν πράγματα που είναι συνήθως καταστροφικά…

Αυτό είναι η εξερεύνηση. Να αποσυναρμολογείς τα αντικείμενα. Και ας μην ξέρεις πώς να τα ξαναφτιάξεις. Έτσι φέρονται τα παιδιά.

Ο ενήλικας επιστήμονας, είναι ένα παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ. Έτσι φέρεται ένας ενήλικας επιστήμονας.Στο σπίτι λοιπόν, το παιδί ανοίγει το ψυγείο. Παίρνει ένα αυγό και παίζει μαζί του.

Πως αντιδρά ο γονιός;

«Σταμάτα να παίζεις με το αυγό! Θα σπάσει! Βάλτο γρήγορα στη θέση του!!!»Στην πραγματικότητα όμως, το παιδί σας κάνει ένα πείραμα στην αντοχή των υλικών. Αφήστε το παιδί σας να ανακαλύψει πως όταν το αυγό πέφτει κάτω σπάει. Είναι ένα πείραμα φυσικής. Που αμέσως μπορεί να μετατραπεί σε πείραμα βιολογίας! Του δείχνεις τον κρόκο και του λες πως από εκεί γίνονται τα κοτοπουλάκια.«Μα πως γίνεται κοτοπουλάκι αυτή η ουσία που είναι σαν… μύξα;». Θα σε ρωτήσει πιθανότατα το μικρό σου γελώντας.

«Βιολογία!» θα του πεις. «Έλα να σου δείξω!»

Πόσο σας κόστισε το αυγό που έσπασε; 20 λεπτά;Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ είχε πει: «Αν σας φαίνεται ακριβή η εκπαίδευση, τότε πρέπει να δείτε το κόστος της άγνοιας.» Λίγοι γονείς μπορούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την έμφυτη περιέργεια των ίδιων των παιδιών τους. Γιατί οι περισσότεροι θέλουν απλά το σπίτι τους τακτοποιημένο.Πηγαίνουν τα παιδιά στην κουζίνα. Βγάζουν τα κατσαρολικά και αρχίζουν να τα χτυπάνε.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Πως αντιδράτε ως γονείς;

«Μην κάνεις φασαρία! Κάνεις φασαρία! Λερώνεις τις κατσαρόλες!»Μα μόλις γκρεμίσατε ένα πείραμα ακουστικής.

Οι γονείς συχνά ρωτάνε «Πώς να κάνω το παιδί μου να ενδιαφερθεί για την επιστήμη;» Ενδιαφέρονται ήδη! Εσείς είσαστε το πρόβλημα!Δεν ανησυχώ για τα παιδιά. Για τους ενήλικες ανησυχώ. Γιατί είναι περισσότεροι αριθμητικά. Γιατί αυτοί ψηφίζουν. Γιατί οι ενήλικες διευθύνουν τον κόσμο. Αυτοί δίνουν ή δε δίνουν ευκαιρίες. Τα παιδιά δεν έχουν φόβο.

***Διαβάστε επίσης – > “7 φράσεις κλειδιά σύμφωνα με τους δασκάλους της Μοντεσσοριανής μεθόδου”

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Το κείμενο προέρχεται από μέρος της ομιλίας του Neil deGrasse Tyson στο 28ο Εθνικό Συμπόσιο Διαστήματος στο Colorado Springs.Ο Neil deGrasse Tyson είναι αστροφυσικός, κοσμολόγος, σχολιαστής επιστημονικών θεμάτων, παρουσιαστής, διευθυντής στο Πλανητάριο Hayden στη Νέα Υόρκη.Και ίσως ο κύριος υπαίτιος για το ενδιαφέρον του κοινού προς την επιστήμη. Δείτε το βίντεο πηγή και την ομιλία του εδώ.Τελικά από ότι φαίνεται τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν. Τροφή για σκέψη…


Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το δουν και άλλοι! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.