Ο τανωμένος σουρβάς είναι για εμένα ο γνήσιος εκπρόσωπος της ποντιακής κουζίνας. Τα λιγοστά υλικά του που παντρεύουν τα γαλακτοκομικά με τα δημητριακά και ο εξαιρετικά λιγοστός χρόνος παρασκευής του, είναι η βάση της φιλοσοφίας της Ποντιακής Κουζίνας, που επηρέασε πολύ την Μακεδονική Κουζίνα. Δεν νοείται να είσαι Πόντιος και να μην τρως αυτή τη γιαουρτωμένη σούπα, είτε ζεστή για να σε ζεστάνει το χειμώνα είτε παγωμένη για να σε δροσίσει το καλοκαίρι.

Τι είναι όμως ο τανωμένος σουρβάς;

Πριν σας πω πόσο εξαιρετικά εύκολα φτιάχνεται αυτή η σούπα ας μιλήσουμε λίγα…ποντιακά.

  • Σουρβάς σημαίνει σούπα.
  • Ο τανωμένος σουρβάς φτιάχνεται με κορκότο και πασκιτάν.
  • Κορκότο είναι το χοντροσπασμένο αποφλοιωμένο σιτάρι, που επειδή είναι δύσκολο να το βρούμε στην αγορά συνήθως το αντικαθιστούμε με πληγούρι ή ρύζι.
  • Πασκιτάν είναι ένα είδος γαλακτοκομικού – κάτι σαν γιαούρτι – ένα από τα πολλά γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούσαν οι Πόντιοι στην κουζίνα τους.

Και όταν λέω πολλά, εννοώ πολλά.

Αρχικά έβραζαν το γάλα και το έπηζαν σε γιαούρτι που λεγόταν ξύγαλα (από την αρχαία ελληνική λέξη οξύγαλον).

Το ξύγαλα έμπαινε σε πάνινες σακούλες και στραγγιζόταν πολύ καλά, οπότε προέκυπτε το υλιστόν (από την αρχαία λέξη υλίζω που σημαίνει διυλίζω).

Στη συνέχεια δρουβάνιζαν (δηλαδή χτυπούσαν) το γιαούρτι για να φτιάξουν βούτυρο.

Το υγρό που έμενε μετά το στράγγισμα του γιαουρτιού ήταν το ταν (ή ξινόγαλο ή αριάν) και από το ταν έφτιαχναν το πασκιτάν που είναι γιαούρτι άπαχο με μόλις 0,5% λίπος.

Ο σουρβάς λοιπόν είναι μια σούπα με γιαούρτι, ιδιαίτερα ελαφριά, δροσιστική τώρα το καλοκαίρι και πραγματικό βάλσαμο για το στομάχι. Γενικά η ποντιακή κουζίνα κουβαλάει πάνω της μια σοφία χιλιάδων χρόνων, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα υγιεινή και πλούσια σε προβιοτικά.

proviotika

Νομίζω ότι είναι μια κουζίνα που πρέπει όλοι να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, ειδικά σήμερα που η αξία των προβιοτικών στη διατροφή μας είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω του τρόπου ζωής μας.


Πάμε όμως να φτιάξουμε έναν δροσερό τανωμένο σουρβά.

sourvas-2

Υλικά

1 κούπα ρύζι καρολίνα ή πληγούρι ή κορκότο αν έχουμε πρόσβαση σε αυτό

4 κούπες νερό (αν τον θέλουμε πηχτό) ή 5 αν τον θέλουμε πιο σούπα

1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι ή πασκιτάν αν μπορούμε να βρούμε

δυόσμο ή ρίγανη (προσωπικά προτιμώ τη ρίγανη και έτσι φτιάχνω τον σουρβά μου)

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

sourvas-1

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι ή το σιτάρι (πληγούρι ή κορκότο), χωρίς να το μαλακώσουμε πολύ. Τόσο ώστε να «κρατάει».

Σε ένα μπωλ βάζουμε το γιαούρτι και αραιώνουμε με λίγο ζεστό υγρό από τη σούπα μας, ώστε να μην κόψει το γιαούρτι. Όπως ακριβώς κάνουμε και για το αβγολέμονο.

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε και τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό το βούτυρο με το δυόσμο ή τη ρίγανη.

Ρίχνουμε μέσα στο σουρβά και ανακατεύουμε.

Αυτό ήταν! Μέσα σε 10 λεπτά έχουμε φτιάξει μια υγιεινή και απολαυστική σούπα.

sourvas-3

Μερικοί Πόντιοι – οι σκυροί, όπως τους λέω εγώ – μαζί με το βούτυρο και τα αρωματικά τσιγαρίζουν και κρεμμύδι. Εγώ δεν το προτιμώ, αν είσαι φαν του κρεμμυδιού όμως μπορείς να το δοκιμάσεις.


sourvas-5

Φυσικά τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι όλα ελληνικά. Ρύζι από τα Μάλγαρα, γιαούρτι από τις Σέρρες, βούτυρο από την Ήπειρο, ρίγανη και δυόσμο δικά μας βιολογικά και μοσχομυρωδάτα. Άλλωστε τότε αποκτάει αξία η Ποντιακή Κουζίνα, η Μακεδονική Κουζίνα, η μεσογειακή διατροφή. Όταν οι πρώτες ύλες τους γεννιούνται στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και παντρεύονται για να φτιάξουν παράδοση, από αυτήν που καλό είναι να διαφυλάττουμε εμείς οι νέοι ως κόρη οφθαλμού!

#ΤρώμεΕλληνικά

#EatGreek

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Write A Comment